Vipu on lukion fysiikan sarja, joka on huolella rakennettu uuteen opetussuunnitelmaan.
Sarja innostaa ja motivoi opiskelijoita fysiikan pariin. Keskiössä ovat fysiikan ilmiöiden tutkiminen ja niiden soveltaminen. Monipuoliset digitaaliset materiaalit tukevat opettajan työtä ja elävöittävät opetusta.
Matemaattisten aineiden digituotteiden kaavaeditori on uudistunut. Muutos koskee seuraavia LOPS21-sarjoja: MAY1, Juuri, Huippu, Mooli ja Vipu.
Vipu Kertaus on uusi lukion fysiikan (LOPS21) kertaamiseen suunniteltu digikirja. Lue oppikirjailijoiden vinkit, kuinka hyödynnät Vipu Kertausta fysiikan ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa.
Linkkien takaa löydät myös tulostettavat opiskeluohjejulisteet. Nämä ohjeet ovat hyödyksi myös kurssikokeisiin valmistauduttaessa.
Katso hinnat ja edut täältä >
Kirja on kirjoitettu selkeällä kielellä siten, että opiskelijoilla on mahdollisuus ymmärtää lukemansa. Fysikaalisuudesta ei ole tingintty.
Monipuoliset opiskelijan materiaalit sisältävät tekstien, kuvien ja tehtävien lisäksi digitaalisia aineistoja, kuten videoita, GeoGebra-sovelluksia, simulaatioita, äänitteitä ja mittausaineistoja. Mittausaineistot ovat useassa eri tiedostomuodossa (cmbl, ggb, ods, tns, vcp).
Digikirjassa on sama sisältö kuin painetussa kirjassa. Digikirja sisältää kaikki tarvittavat digitaaliset aineistot. Digikirjaa käyttävien opiskelijoiden on mahdollista vastata tehtäviin samalla kaavaeditorilla, jota käytetään sähköisessä ylioppilaskokeessa.
Painettua kirjaa käyttävät opiskelijat saavat digitaaliset aineistot käyttöönsä Opiskelijan maailmasta ja osin myös Otso-sovelluksella.
Tutustu demoon, jossa luvun 6 digitaaliset aineistot painetun kirjan käyttäjälle
Helppokäyttöiset digiopetusaineistot sisältävät opiskelijan digikirjan, opetusvinkkejä opettajalle. tehtävien ratkaisut (docx, pdf) ja mittausaineistot useassa eri tiedostomuodossa. Opettaja voi kätevästi heijastaa taululle videot, sovellukset, simulaatiot, oppikirjan kuvat ja tehtävien ratkaisut.
Analytiikka tukee opettajaa arvioinnissa.
Tutustu Vipu 1–2 digiopetusaineiston demoon
Painetun kirjan käyttäjä saa käyttöönsä Opiskelijan maailman kautta
• Videot, simulaatiot ja mittausaineistot
• Tehtäviin liittyviä aineistoa (videoita, kuvia, simulaatioita, mittausaineistoja)
• Itsearviointitehtävät ja niiden ratkaisut
• Arvioi osaamistasi -tehtävä itsearvioinnin tueksi
• Opettajan antaman avoimen tehtävän
Otso-mobiilisovelluksella painettua Vipu-oppikirjaa käyttävä opiskelija voi veloituksetta
• kuunnella teoriatekstit ja aineistotekstejä
• katsella videoita, animaatioita ja simulaatioita
• tarkastella tehtäviin liittyviä aineistoja
Vipu on uusi lukion fysiikan sarjamme, joka on huolella rakennettu uuteen opetussuunnitelmaan. Tutustu videon avulla Vipu-sarjaan ja kuinka se tukee opetustasi ja innostaa opiskelijoita fysiikan pariin.
Artikkelit
Vipu Kertaus on uusi lukion fysiikan (LOPS21) kertaamiseen suunniteltu digikirja. Digikirjassa on 16 lukua, joissa kerrataan keskeisimpiä sisältöjä ja harjoitellaan ylioppilaskoetehtävien ratkaisemisessa tarvittavia taitoja. Vipu Kertaus sopii niin kertauskurssilla käytettäväksi kuin itsenäiseen opiskeluunkin.
Artikkelit
Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, miten voit hyödyntää Otavan Opepalvelua ja Analytiikkapalvelua lukion matematiikan, kemian ja fysiikan sarjoissamme.
Artikkelit
Vipu-tehtävät ovat monipuolisia, ja ne on suunniteltu niin, että ne tukevat kaikkien fysiikan opiskelijoiden oppimista. Tutustu monipuolisiin tehtäviin ja poimi vinkit opetukseen!
Artikkelit
Vipu on lukion fysiikan oppimateriaalisarja, joka huomioi erilaiset oppijat. Vipu auttaa opiskelijaa omien tavoitteiden saavuttamisessa ja tukee opiskelua myös seuraavalla asteella. Esimerkiksi tehtävissä on huomioitu eri jatko-opintoaloihin liittyvät näkökulmat.
Artikkelit
Vipu on Otavan uusi lukion fysiikan sarja, joka on suunnattu 2020-luvun fysiikan opiskelijalle. Vipu on saatavilla sekä perinteisenä painettuna kirjana että digikirjana. Vipu-sarjan oppikirjailijat Eero Nurmi ja Mirjami Kiuru kertovat, kuinka sähköisistä materiaaleista saa parhaan hyödyn.
Artikkelit
Vipu 4 (LOPS 2021) sisältää lukion fysiikan moduulin FY4 Voima ja liike. Moduulissa opiskelijat tutustuvat erilaisiin voimiin liittyviin lakeihin ja syventävät energian säilymislakiin liittyvää osaamistaan. Opiskelijat tutkivat mekaniikan ilmiöitä kokeellisesti, harjoittelevat havaintojen tekemistä sekä analysoivat mittausaineistoja.
Artikkelit
Vipu on Otavan uusi fysiikan sarja, joka on suunnattu 2020-luvun fysiikan opiskelijalle. Vipu-sarjan oppikirjailijat Jukka Kohtamäki ja Mirjami Kiuru kertovat, kuinka Vipu tukee siirtymistä uuteen opetussuunnitelmaan.
Mirjami opettaa fysiikkaa ja pitkää matematiikkaa Hyvinkään lukiossa, jossa on valtakunnallinen luonnontiedepainotus. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2004 Helsingin yliopistosta. Mirjami on ollut aiemminkin mukana tekemässä Otavalle fysiikan oppikirjoja, mm. fysiikan kertauskirjaa Abi Fysiikkaa. Lisäksi hän toimii MAOL ry:n lukion fysiikkakilpailutyöryhmässä.
Mirjami on luotsannut opiskelijoitaan vierailuille yrityksiin ja tutkimuslaitoksiin sekä leirikoulumatkoille CERN:ään. Lisäksi hän on ohjannut opiskelijoita Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Astro Pi Challenge -kilpailussa, jossa menestyminen vuonna 2018 merkitsi opiskelijoille videoneuvottelua astronautti Tim Peaken kanssa.
Mirjamille myönnettiin vuonna 2019 Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön palkinto.
Jukka opettaa fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa peruskoulussa Lempäälässä. Opettajana hän pyrkii etsimään toimivia lähestymistapoja havainnollistamiseen, eriyttämiseen, arviointiin ja toiminnallisiin työtapoihin. Hän on erityisen kiinnostunut siitä, miten oppitunneilla käsiteltävät asiat liittyvät eri oppilaiden arkeen nyt ja tulevaisuudessa, ja miten aiheita voisi konkretisoida.
Jukka on ollut mukana useissa oppimateriaalihankkeissa. Kehittämistyön tuloksena on syntynyt muun muassa Phenomenon-based Learning -oppimateriaalisarja amerikkalaiselle kustantajalle sekä Otavan kanssa kehitetyt Titaani- ja Tutkimusmatka-sarjat. Lisäksi hän on ollut mukana selkokielisten oppimateriaalien kehitystyössä sekä opetusvälineisiin ja -ympäristöihin liittyvissä hankkeissa ja vetänyt työpajoja opettajille Suomessa ja USA:ssa.
Jukalle on myönnetty Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön palkinto vuonna 2013 sekä Otavan Kirjasäätiön oppikirjailijapalkinto vuonna 2020.
Mikko opettaa fysiikkaa, matematiikkaa ja tietotekniikkaa Mikkelin lukiossa. Oppilastyöt ja demonstraatiot ovat tärkeä osa hänen oppituntejaan.
Mikko on osallistunut useisiin oppimateriaaliprojekteihin ja opetusvälineiden sekä -ympäristöjen kehittämishankkeisiin. Kehittämistyön tuloksena on syntynyt muun muassa Phenomenon-based Learning -oppimateriaalisarja amerikkalaiselle kustantajalle sekä Otavan kanssa kehitetyt Titaani- ja Tutkimusmatka-sarjat. Hän on myös kouluttanut fysiikan opettajia muun muassa Yhdysvalloissa ja Intiassa sekä ollut mukana luomassa useita NOT-, TASS- ja LATMOS-tiedekouluja.
Mikolle on myönnetty Fulbright Distinguished Award in Teaching vuonna 2010, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön palkinto vuonna 2013 sekä Otavan Kirjasäätiön oppikirjailijapalkinto vuonna 2020.
Pekka toimii tutkijana Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksella, jossa hän väitteli vuonna 2005 materiaalifysiikan alalta. Sitä ennen Pekka opiskeli optoelektroniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Turun yliopistossa hän on opettanut kiinteän olomuodon fysiikan kursseja ja tutkinut puolijohdekiteitä erityisesti niiden pintaominaisuuksia.
Pekka valittiin vuonna 2020 Turun yliopiston toimesta Vuoden opettajaksi.
Eero opettaa Halikon lukiossa Salossa lyhyttä matematiikkaa sekä pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa. Hän on koulutukseltaan teoreettinen fyysikko. Ennen opettajauraansa Eero on ehtinyt tekemään tutkimusta materiaalien atomitason tietokonemallintamisen parissa fysiikan ja tähtitieteen laitoksella Turun yliopistossa. Hän teki väitöskirjansa loppuun opettajan työn ohessa ja väitteli tohtoriksi 2019.
Eero on kiinnostunut fysiikan didaktiikasta: opettajan työssä on kiinnostavaa huomata miten eri tavoin opiskelijat voivat ajatella jonkin asian. Tietokoneet, ohjelmointi sekä niiden yhdistäminen fysiikkaan ovat Eeron erityisosaamista. Hän on myös kiinnostunut ilmiöiden mallintamisesta.
Kalle on kokeellisesti fysiikkaa opettava opettaja Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukiosta. Hän on osallistunut fysiikan arvioinnin kehittämiseen ja ollut mukana fyke-toimikunnassa vuodesta 2017. Hän on erityisesti kiinnostunut käsitteellisen fysiikan opettamisesta eli ajattelemalla opettamisesta. Kalle rakastaa demonstroimista, ja hän kehittelee sekä haalii uusia demonstraatioita jatkuvasti. Kallen opetuksen päätavoitteena on kouluttaa itsenäisesti pohtivia fysiikan opiskelijoita, jotka uskaltavat tutkia fysiikkaa kokeellisesti.
Kalle on kouluttanut MAOL-paikalliskerhojen tilaisuuksissa opettajille fysiikan demonstraatioita, mittatietokoneilla opettamista sekä kokeellista fysiikan opettamista. Lisäksi hän on vetänyt kansainvälisiä koulutuksia käsitteellisen ja kokeellisen fysiikan opettamisesta sekä pitänyt lukuisia fysiikan demonstraatioesityksiä.
Kallelle on myönnetty vuonna 2015 Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön palkinto ja vuonna 2018 MAOL ry:n Vuoden matemaattisten aineiden opettaja -palkinto.