Artikkelit

Vinkkejä Opepalvelun ja Analytiikkapalvelun hyödyntämiseen lukiomatematiikassa

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, miten voit hyödyntää Otavan Opepalvelua ja Analytiikkapalvelua lukiomatematiikan sarjoissamme MAY1:ssä, Huipussa ja Juuressa. 

1. Varmista pääsysi Otavan Opepalveluun ja merkitse suosikit

Mene osoitteeseen opepalvelu.otava.fi ja tarkista, että tietosi ovat oikein. Pääset omiin tietoihisi etusivun vasemmasta alareunasta. 

Jos et ole aiemmin käyttänyt Otavan Opepalvelua, rekisteröidy käyttäjäksi. Koulusi ylläpitäjä (esim. koulusihteeri tai rehtori) vahvistaa sinut koulusi opettajalistalle. Saat sähköpostiisi tiedon, kun rekisteröitymisesi on vahvistettu. Jos ylläpitäjä on jo aiemmin lisännyt tietosi opettajalistaan, vahvista rekisteröityminen sähköpostiisi saamasi viestin kautta. 

Merkitse Opepalvelun etusivulla MAY1-, Huippu- ja Juuri-sarjan digiopetusaineistot omiin suosikkeihisi. Näin pääset aina oikoreittiä suoraan materiaaleihin.

2. Luo ryhmiä ja hyödynnä Analytiikkapalvelua

Jos haluat, voit luoda Opepalvelun etusivulla ryhmiä, joihin opiskelijat voivat halutessaan liittyä. Näin saat Analytiikkapalvelun käyttöösi ja voit esimerkiksi seurata ja kommentoida opiskelijoiden tekemiä tehtäviä. 

Pääset Analytiikkapalveluun avaamalla digiopetusaineiston Opepalvelussa ja klikkaamalla oikean yläkulman Analytiikka-painiketta. 

3. Hyödynnä Analytiikkapalvelua myös painettua kirjaa käyttävien kanssa

Painettua kirjaa käyttävät opiskelijat saavat digitaaliset sisällöt käyttöönsä Opiskelijan maailmasta ja osin myös Otso-sovelluksella. He voivat liittyä Opepalvelussa luomaasi ryhmään vastaavasti kuin digikirjaa käyttävät opiskelijat. Voit seurata painettua kirjaa käyttävien opiskelijoiden edistymistä Arvioin osaamistani– ja Testi luvusta -osioissa. 

4. Käytä Analytiikkapalvelun suodattimia

Muokkaa näkymästä mieleisesi Analytiikkapalvelun yläreunan suodattimien avulla. 

Valitse ryhmä: Voit valita haluamasi ryhmän ja ryhmän alta myös haluamasi opiskelijat. 

Valitse sisältö: Voit valita yhden tai useamman luvun, alaluvun, osion tai tehtävän. 

  • Mitä tarkemman sisältötason valitset, sitä tarkempia ovat myös Tehtäväkohtaisen edistymisen otsikot. 
  • Jos valitset sisällöksi oppitunnilla käsiteltävän alaluvun, pystyt seuraamaan opiskelijoiden etenemistä Tehtäväkohtaisessa edistymisessä reaaliaikaisesti. 

Lisää suodattimia: Voit valita suodattimeksi tehtävän tai esimerkin vaikeustason, asiasanan, itsearvioinnin, ohjelmien käyttämisen tai tehtäväsarjan nimen. 

  • Jos valitset Taso-kohdasta kaikki tehtäväsarjat (esim. Luo perusta, Vahvista osaamista ja Syvennä ymmärrystä), edistymistiedoissa ja tehtävämäärissä näkyvät pelkät todelliset tehtävät. Ilman suodatusta tehtävämäärään tulevat mukaan myös esimerkit ja itsearvioinnit. 
  • Jos valitset Arviointi ja tavoitteet -kohdasta itsearviointi, näet Tehtäväkohtaisessa edistymisessä pelkästään opiskelijoiden oman arvion, miten hyvin he ovat ymmärtäneet esimerkit ja tehtävät. Itsearvioinnissa on kolme tasoa: YmmärsinYmmärsin osittain ja En ymmärtänyt. Näiden symbolit ovat tähti, puolikas tähti ja punainen kolmio.  

Tehtäväkohtaisen edistymisen suodattimet: Voit suodattaa näkymää pisteiden tai suorituksen perusteella valitsemalla yläreunasta haluamasi edistymisen tilan. 

5. Muodosta kokonaiskuva Analytiikkapalvelun yhteenvetojen avulla

Voit tarkastella opiskelijoiden etenemistä ja suoriutumista joko yleisellä tasolla tai tehtäväkohtaisesti. Suosittelemme yllä mainittujen suodattimien käyttämistä, jotta saat näkymään juuri ne tiedot, joita tarvitset. 

Yhteenveto näyttää valitun ryhmän tai opiskelijoiden edistymisen ja suoriutumisen. 

  • Valitse suodattimiksi ryhmä ja tehtäväsarjojen otsikot, jos haluat tarkastella tehtyjen tehtävien kokonaismäärää. 

Tehtäväkohtainen edistyminen näyttää valittujen opiskelijoiden tehtäväkohtaisen edistymisen, suoriutumisen ja itsearvioinnin. 

  • Valitse suodattimiksi ryhmä, tehtäväsarjojen otsikot tai itsearviointi, jos haluat tarkastella joko pelkästään tehtäviä tai itsearviointeja. HUOM! Tehtävä ei näy kokonaan tehtynä, jos opiskelija ei ole tehnyt itsearviointia. 
  • Jos haluat päästä näkemään opiskelijan ratkaisun yksittäiseen tehtävään, klikkaa tehtävän edistymistilan symbolia (esim. tähti). Voit halutessasi kommentoida ratkaisua. 
  • Jos klikkaat opiskelijan nimeä, pääset näkemään opiskelijan kaikki ratkaisut valitussa osiossa. 

Yhteenvedon ja Tehtäväkohtaisen edistymisen oikeassa laidassa on pieni nuoli, jolla voit piilottaa toisen osion halutessasi kokonaan.