Artikkelit

Vinkkejä Opepalvelun ja Analytiikkapalvelun hyödyntämiseen matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, miten voit hyödyntää Otavan Opepalvelua ja Analytiikkapalvelua matematiikan, fysiikan ja kemian lukiosarjoissamme. 

1. Varmista pääsysi Otavan Opepalveluun ja merkitse suosikit

Mene osoitteeseen opepalvelu.otava.fi ja tarkista, että tietosi ovat oikein. Pääset omiin tietoihisi etusivun vasemmasta alareunasta. 

Jos et ole aiemmin käyttänyt Otavan Opepalvelua, rekisteröidy käyttäjäksi. Koulusi ylläpitäjä (esim. koulusihteeri tai rehtori) vahvistaa sinut koulusi opettajalistalle. Saat sähköpostiisi tiedon, kun rekisteröitymisesi on vahvistettu. Jos ylläpitäjä on jo aiemmin lisännyt tietosi opettajalistaan, vahvista rekisteröityminen sähköpostiisi saamasi viestin kautta. 

Merkitse Opepalvelun etusivulla oppimateriaalisarjan digiopetusaineistot omiin suosikkeihisi. Näin pääset aina oikoreittiä suoraan materiaaleihin.

2. Luo ryhmiä ja hyödynnä Analytiikkapalvelua

Jos haluat, voit luoda Opepalvelun etusivulla ryhmiä, joihin opiskelijat voivat halutessaan liittyä. Näin saat Analytiikkapalvelun käyttöösi ja voit esimerkiksi seurata ja kommentoida opiskelijoiden tekemiä tehtäviä. 

Pääset Analytiikkapalveluun avaamalla digiopetusaineiston Opepalvelussa ja klikkaamalla oikean yläkulman Analytiikka-painiketta. 

3. Käytä Analytiikkapalvelun suodattimia

Muokkaa näkymästä mieleisesi Analytiikkapalvelun yläreunan suodattimien avulla. 

Ryhmä tai oppilas: Valitse haluamasi ryhmä ja ryhmän alta haluamasi opiskelijat. 

Sisältö: Valitse vähintään yksi luku, alaluku, osio tai tehtävä.  

  • Jos valitset sisällöksi oppitunnilla käsiteltävän alaluvun, pystyt seuraamaan opiskelijoiden etenemistä reaaliaikaisesti. 

Lisää suodattimia: Voit valita sarjasta riippuen suodattimeksi vaikeustason, asiasanan, itsearvioinnin, ohjelmien käyttämisen, työtavan, aineistotyypin, kaikki tehtävät tai tehtäväsarjan. 

  • Jos valitset Taso-kohdasta kaikki tehtävät, edistymistiedoissa ja tehtävämäärissä näkyvät pelkät todelliset tehtävät. Ilman suodatusta tehtävämäärään tulevat mukaan myös esimerkit ja itsearvioinnit. 
  • Jos valitset Arviointi ja tavoitteet -kohdasta itsearviointi, näet pelkästään opiskelijoiden oman arvion, miten hyvin he ovat ymmärtäneet esimerkit ja tehtävät. Itsearvioinnissa on kolme tasoa: YmmärsinYmmärsin osittain ja En ymmärtänyt. Näiden symbolit ovat vihreä ympyrä, keltainen puoliympyrä ja punainen vajaa ympyrä.  

Ratassymbolin takaa voit valita, haluatko tarkastella tehtyjen tehtävien määrää tai pisteitä lukumäärinä vai prosentteina. 

4. Muodosta kokonaiskuva Analytiikkapalvelun näkymien avulla

Voit tarkastella opiskelijoiden etenemistä ja suoriutumista joko yleisellä tasolla, opiskelijakohtaisesti tai tehtäväkohtaisesti. Suosittelemme yllä mainittujen suodattimien käyttämistä, jotta saat näkymään juuri ne tiedot, joita tarvitset. 

Yhteenveto-näkymä näyttää kokonaiskuvan valitun ryhmän tai opiskelijoiden edistymisestä ja suoriutumisesta. 

  • Jos haluat päästä näkemään opiskelijan ratkaisun yksittäiseen tehtävään, klikkaa tehtävän edistymistilan symbolia (esim. vihreä ympyrä). Voit halutessasi kommentoida ratkaisua.  

Oppilaat-näkymä näyttää valitut opiskelijat ja heidän edistymisensä.

  • Voit järjestää näkymän opiskelijoiden nimien, edistymisen tai pistemäärien perusteella.
  • Voit tarkastella yhden opiskelijan kaikkia suorituksia valitsemassasi osiossa, kun klikkaat silmäsymbolia.

Tehtävät-näkymä näyttää valitun osion tehtävät.

  • Voit järjestää näkymän tehtävien nimien, opiskelijoiden edistymisen, pistemäärien tai annetun palautteen määrän perusteella.
  • Voit tarkastella yhden tehtävän suorituksia kaikilta valitsemiltasi opiskelijoilta, kun klikkaat silmäsymbolia.

HUOM! Tehtävä ei näy opiskelijalla digikirjan edistymistiedoissa kokonaan tehtynä, jos opiskelija ei ole tehnyt itsearviointia.

5. Vinkkaa opiskelijoille digitaalisesta tehtäväkortista 

Digikirjan etusivulta pääsee Tehtäväkorttiin, johon opiskelija voi halutessaan merkitä tekemänsä tehtävät. Tehtäväkortin voi avata myös toiseen välilehteen tai ikkunaan tehtävistöjen yhteydestä. Tehdyt tehtävät merkitään klikkaamalla tehtävänumeroa. Opiskelija näkee kaikkien tehtyjen tehtävien lukumäärän sivun yläreunassa, kun hän klikkaa Vastaa-painikkeita. 

6. Hyödynnä Analytiikkapalvelua myös painettua kirjaa käyttävien kanssa

Painettua kirjaa käyttävät opiskelijat saavat digitaaliset sisällöt käyttöönsä Opiskelijan maailmasta ja osin myös Otso-sovelluksella. He voivat liittyä Opepalvelussa luomaasi ryhmään vastaavasti kuin digikirjaa käyttävät opiskelijat. Voit seurata painettua kirjaa käyttävien opiskelijoiden edistymistä seuraavissa osioissa: 

  • MAY1, Huippu ja Juuri: Arvioin osaamistani, Testi luvusta, Tehtäväkortti  
  • Vipu: Arvioi osaamistasi, Itsearviointi, Tehtäväkortti 
  • Mooli: Osaatko?, Testaa oppimaasi, Käsitetesti, Arvioi osaamistasi, Tehtäväkortti