Artikkelit

Vinkkejä Opepalvelun ja Analytiikkapalvelun hyödyntämiseen matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, miten voit hyödyntää Otavan Opepalvelua ja Analytiikkapalvelua matematiikan, fysiikan ja kemian lukiosarjoissamme. 

1. Varmista pääsysi Otavan Opepalveluun ja merkitse suosikit

Mene osoitteeseen opepalvelu.otava.fi ja tarkista, että tietosi ovat oikein. Pääset omiin tietoihisi etusivun vasemmasta alareunasta. 

Jos et ole aiemmin käyttänyt Otavan Opepalvelua, rekisteröidy käyttäjäksi. Koulusi ylläpitäjä (esim. koulusihteeri tai rehtori) vahvistaa sinut koulusi opettajalistalle. Saat sähköpostiisi tiedon, kun rekisteröitymisesi on vahvistettu. Jos ylläpitäjä on jo aiemmin lisännyt tietosi opettajalistaan, vahvista rekisteröityminen sähköpostiisi saamasi viestin kautta. 

Merkitse Opepalvelun etusivulla oppimateriaalisarjan digiopetusaineistot omiin suosikkeihisi. Näin pääset aina oikoreittiä suoraan materiaaleihin.

2. Luo ryhmiä ja hyödynnä Analytiikkapalvelua

Jos haluat, voit luoda Opepalvelun etusivulla ryhmiä, joihin opiskelijat voivat halutessaan liittyä. Näin saat Analytiikkapalvelun käyttöösi ja voit esimerkiksi seurata ja kommentoida opiskelijoiden tekemiä tehtäviä. 

Pääset Analytiikkapalveluun avaamalla digiopetusaineiston Opepalvelussa ja klikkaamalla oikean yläkulman Analytiikka-painiketta. 

3. Käytä Analytiikkapalvelun suodattimia

Muokkaa näkymästä mieleisesi Analytiikkapalvelun yläreunan suodattimien avulla. 

Valitse ryhmä: Voit valita haluamasi ryhmän ja ryhmän alta myös haluamasi opiskelijat. 

Valitse sisältö: Voit valita yhden tai useamman luvun, alaluvun, osion tai tehtävän. 

 • Mitä tarkemman sisältötason valitset, sitä tarkempia ovat myös Tehtäväkohtaisen edistymisen otsikot. 
 • Jos valitset sisällöksi oppitunnilla käsiteltävän alaluvun, pystyt seuraamaan opiskelijoiden etenemistä Tehtäväkohtaisessa edistymisessä reaaliaikaisesti. 

Lisää suodattimia: Voit valita sarjasta riippuen suodattimeksi vaikeustason, asiasanan, itsearvioinnin, ohjelmien käyttämisen, työtavan, aineistotyypin, kaikki tehtävät tai tehtäväsarjan. 

 • Jos valitset Taso-kohdasta kaikki tehtävät, edistymistiedoissa ja tehtävämäärissä näkyvät pelkät todelliset tehtävät. Ilman suodatusta tehtävämäärään tulevat mukaan myös esimerkit ja itsearvioinnit. 
 • Jos valitset Arviointi ja tavoitteet -kohdasta itsearviointi, näet Tehtäväkohtaisessa edistymisessä pelkästään opiskelijoiden oman arvion, miten hyvin he ovat ymmärtäneet esimerkit ja tehtävät. Itsearvioinnissa on kolme tasoa: YmmärsinYmmärsin osittain ja En ymmärtänyt. Näiden symbolit ovat tähti, puolikas tähti ja punainen kolmio.  

Tehtäväkohtaisen edistymisen suodattimet: Voit suodattaa näkymää pisteiden tai suorituksen perusteella valitsemalla yläreunasta haluamasi edistymisen tilan. 

4. Muodosta kokonaiskuva Analytiikkapalvelun yhteenvetojen avulla

Voit tarkastella opiskelijoiden etenemistä ja suoriutumista joko yleisellä tasolla tai tehtäväkohtaisesti. Suosittelemme yllä mainittujen suodattimien käyttämistä, jotta saat näkymään juuri ne tiedot, joita tarvitset. 

Yhteenveto näyttää valitun ryhmän tai opiskelijoiden edistymisen ja suoriutumisen. 

 • Valitse suodattimiksi ryhmä ja kaikki tehtävät, jos haluat tarkastella tehtyjen tehtävien kokonaismäärää. 

Tehtäväkohtainen edistyminen näyttää valittujen opiskelijoiden tehtäväkohtaisen edistymisen, suoriutumisen ja itsearvioinnin. 

 • Valitse suodattimiksi ryhmä, kaikki tehtävät tai itsearviointi, jos haluat tarkastella joko pelkästään tehtäviä tai itsearviointeja. HUOM! Tehtävä ei näy digikirjan edistymistiedoissa kokonaan tehtynä, jos opiskelija ei ole tehnyt itsearviointia. 
 • Jos haluat päästä näkemään opiskelijan ratkaisun yksittäiseen tehtävään, klikkaa tehtävän edistymistilan symbolia (esim. tähti). Voit halutessasi kommentoida ratkaisua. 
 • Jos klikkaat opiskelijan nimeä, pääset näkemään opiskelijan kaikki ratkaisut valitussa osiossa. 

Yhteenvedon ja Tehtäväkohtaisen edistymisen oikeassa laidassa on pieni nuoli, jolla voit piilottaa toisen osion halutessasi kokonaan. 

5. Vinkkaa opiskelijoille digitaalisesta tehtäväkortista 

Digikirjan etusivulta pääsee Tehtäväkorttiin, johon opiskelija voi halutessaan merkitä tekemänsä tehtävät. Tehtäväkortin voi avata myös toiseen välilehteen tai ikkunaan tehtävistöjen yhteydestä. Tehdyt tehtävät merkitään klikkaamalla tehtävänumeroa. Opiskelija näkee kaikkien tehtyjen tehtävien lukumäärän sivun yläreunassa, kun hän klikkaa Vastaa-painikkeita. 

6. Hyödynnä Analytiikkapalvelua myös painettua kirjaa käyttävien kanssa

Painettua kirjaa käyttävät opiskelijat saavat digitaaliset sisällöt käyttöönsä Opiskelijan maailmasta ja osin myös Otso-sovelluksella. He voivat liittyä Opepalvelussa luomaasi ryhmään vastaavasti kuin digikirjaa käyttävät opiskelijat. Voit seurata painettua kirjaa käyttävien opiskelijoiden edistymistä seuraavissa osioissa: 

 • MAY1, Huippu ja Juuri: Arvioin osaamistani, Testi luvusta, Tehtäväkortti  
 • Vipu: Arvioi osaamistasi, Itsearviointi, Tehtäväkortti 
 • Mooli: Osaatko?, Testaa oppimaasi, Käsitetesti, Arvioi osaamistasi, Tehtäväkortti