Artikkelit

Näin aloitat lukuvuoden lukion Särmällä (lops 2021)

Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä, miten aloitat lukuvuoden sujuvasti lukion Särmällä (lops 2021).


1. Tarkista tietosi Opepalvelussa.
Tarkista lukuvuoden alussa, että tietosi ovat oikein Otavan Opepalvelussa. Näin varmistat, että sinulle näkyvät oikean oppiaineen digioppimateriaalit ja käyttäjäedut. Pääset tietoihisi Opepalvelun etusivun vasemmasta alareunasta kohdasta Asetukset. Tarkista tietosi (nimi, sähköposti, koulu ja opettamasi oppiaineet) välilehdiltä Yleiset ja Koulut.

Jos et ole aiemmin käyttänyt Opepalvelua, rekisteröidy sen käyttäjäksi Opepalvelun etusivulta. Tarkemmat ohjeet rekisteröitymiseen ovat täällä.


2. Luo ryhmiä ja jaa digimateriaalien lisenssejä opiskelijoille.

Jotta opiskelijat saavat lukion Särmän digikirjan, digitehtävät ja S2-digitehtävät käyttöönsä, opettaja jakaa digilisenssit opiskelijoille. Lue tarkemmat ohjeet ryhmän luontiin ja digimateriaalien lisenssien jakamiseen täältä.


3. Tutustu digiopetusaineiston, digitehtävien tai digikirjan ohjeisiin.

Kun avaat uuden lukion Särmän digiopetusaineiston, digikirjan tai digitehtävät ensimmäistä kertaa, sinulle avautuu ohjeet tuotteen käyttämiseen. Ohjeissa opastetaan, miten digioppimateriaalissa navigoidaan ja mitä toimintoja siinä on. Saat ohjeet auki myös myöhemmin oikean yläkulman huutomerkkipainikkeesta.

Digiopetusaineistossa Opettajan materiaalit –jaksossa esitellään tarkemmin nimenomaan Särmä-sarjaa ja annetaan vinkkejä Särmän hyödyntämiseen. Pääset jaksoon tuotteen etusivulta.

HUOM! Jos käytät Särmän digitaalisia oppimateriaaleja, moduulikohtaiset opettajan materiaalisi ovat Opepalvelussa nimellä digiopetusaineisto (esim. Särmä 5 digiopetusaineisto). Jos käytät painettuja oppimateriaaleja, opettajan materiaalisi ovat Opepalvelussa nimellä esitysmateriaali (esim. Särmä 5 esitysmateriaali). Esitysmateriaalin käyttöohjeet voit lukea täältä.


4. Yhdistä moduuleja Opepalvelussa.
Voit yhdistää Opepalvelussa äidinkielen ja kirjallisuuden moduuleja keskenään tai muiden oppiaineiden moduulien kanssa. Voit lisätä opintojaksoon myös omia materiaalejasi. Valmiin oppimateriaalin rakennetta voit käyttää sellaisenaan tai voit muuttaa sisältöjen järjestystä. Katso täältä, miten voit yhdistää eri oppimateriaaleja Opepalvelussa.


5. Jaa opiskelijoille ohjeet digioppimateriaalien käyttöönottoon.

Jotta pääsette opinnoissa sujuvasti alkuun, jaa opiskelijoille ohje, miten opiskelijat saavat Särmän digioppimateriaalit käyttöönsä. Ohjeet tähän ovat täällä. Opiskelijat käyttävät Otavan digioppimateriaaleja Otavan Opiskelijan maailmassa.


6. Hyödynnä valmiita opintojakson suunnitelmia.
Särmän digiopetusaineistoissa on valmiita aikataulusuunnitelmia, joissa annetaan vinkkejä, miten opintojakson voi toteuttaa. Löydät suunnitelmat Opettajan materiaalit -jaksosta. Pääset jaksoon digiopetusaineiston etusivulta. Suunnitelma on Word-muotoinen, jotta voit halutessasi muokata sitä.


7. Ota Särmä Plus -sovellus käyttöösi.

Särmä Plus -sovelluksen avulla opiskelija ja opettaja voi lukea Särmään kuuluvia e- ja äänikirjoja. Ohje sovelluksen lataamiseen ja käyttämiseen on täällä. Särmä Plus -kirjoihin liittyvät tehtävät ja videot ovat digitehtäväkirjojen 1–8 luvussa 2. Lue kirja.


8. Hyödynnä virittelytehtäviä.

Särmän digiopetusaineistossa on jokaiseen lukuun Virittelytehtävä. Se johdattaa innostavasti ja motivoivasti oppitunnin aiheeseen. Hyödynnä virittelytehtäviä ja säästä tuntien suunnitteluun käyttämääsi aikaa.


9. Ota käyttöösi Otso-mobiilisovellus.

Mikäli sinä ja opiskelijasi käytätte Särmän painettuja materiaaleja, ottakaa käyttöön Otso-mobiilisovellus. Otson avulla opiskelija voi kuunnella opetustekstit, tehtävien aineistotekstit ja katsoa Särmän videoita. Tutustu Otso-sovellukseen tarkemmin täällä.

Painettuja materiaaleja käyttävä opiskelija voi katsoa Särmään kuuluvia videoita Otson lisäksi myös Opiskelijan maailmassa. Lue ohjeet täältä.


10. Merkitse tuotteet suosikeiksi Opepalvelussa.
Voit merkitä usein käyttämäsi digituotteet suosikeiksesi Otavan Opepalvelussa. Tämä onnistuu klikkaamalla tuotteen nimen perässä olevaa sydänpainiketta. Suosikkituotteesi kiinnittyvät Opepalvelun etusivulle, josta pääset niihin nopeasti. Voit poistaa tuotteen suosikeistasi klikkaamalla sydäntä uudelleen.


11. Arkistoi vanhat ryhmät Opepalvelussa.

Jotta Opepalvelun näkymä pysyy siistinä ja jotta vanhojen ryhmien lisenssit eivät aktivoidu uudelleen, arkistoi Opepalvelusta vanhat ryhmäsi. Lue tarkempi ohje täältä.


12. Katso Särmän webinaarin tallenne.
Syvenny Särmä-sarjan periaatteisiin katsomalla Särmä-sarjan webinaarin tallenne keväältä 2022 täältä.


13. Tutustu tarvittaessa Otavan muihin digioppimateriaalien ohjeisiin.
Olemme keränneet Otavan Oppimisen palveluiden nettisivuille laajan joukon ohjeita digimateriaalien käyttöön. Nämä ohjeet löydät täältä.


14. Ole yhteyksissä oman alueesi myyntipäällikköön tai Otavan asiakaspalveluun.

Otavan myyntipäälliköt auttavat mielellään sinua oppimateriaalien käyttöönotossa. Katso oman alueesi myyntipäällikön yhteystiedot täältä. Otavan asiakaspalvelu auttaa sinua osoitteessa asiakaspalvelu@otava.fi.