Digitaaliset materiaalit

Abitti-kokeiden käyttöohjeet

Joihinkin Otavan lukion oppimateriaalisarjoihin on saatavana Abittiin sopivia kokeita. Saat ne käyttöösi Opepalvelusta. LOPS21-paketit sisältävät Abittiin ladattavan tiedoston (joissain paketeissa on useita ladattavia tiedostoja), mallivastaukset ja tuotteen tiedot. Tehtävät ja aineistot ovat transfer.zip-tiedostossa, jonka voi ladata Abittiin.

Toimi näin:

 1. Lataa Abitti-koepaketti (.zip) omalle koneellesi Opepalvelusta. Ladattu zip-tiedosto tallentuu oletuksena Ladatut tiedostot -kansioon.
 2. Pura lataamasi koepaketti klikkaamalla zip-tiedostoa hiiren oikealla painikkeella ja valitse ”Pura kaikki”.
 3. Löydät puretusta kansiosta Abittiin ladattavan zip-tiedoston (transfer.zip-tiedosto) TAI useita Abittiin ladattavia zip-tiedostoja (esim. kuuntelukoe, sanastokoe jne.) sekä mallivastaukset ja tuotteen tiedot.
 4. Kirjaudu Abittiin.
 5. Valitse Tuo koe (.zip)
 6. Hae koneeltasi purkamasi kansio ja sen alta transfer.zip-tiedosto, joka sisältää koetehtäviä.
 7. Voit poistaa, muokata ja lisätä omia koetehtäviä. Voit myös kopioida Otavan kokeeseen tehtäviä toisesta Abitti-kokeesta tai kopioida Otavan kokeen tehtäviä toiseen Abitti-kokeeseen. Siirrettäessä tehtäviä kokeiden välillä on tarkistettava huolellisesti, että mahdolliset tehtävään kuuluvat aineistot siirtyvät kopioidun tehtävän mukana uuteen kokeeseen.
 8. Kun koostat koetta Abitti-järjestelmässä, aloita aina lataamalla Abittiin Otavan muokkaamaton transfer.zip-tiedosto. Näin varmistat, että tehtävien aineistot pysyvät mukana kokeessa.

  Jos kuuntelutehtävien siirtäminen omaan kokeeseen Abitissa ei onnistu
  Kun haluat siirtää Abitissa kuuntelutehtäviä koepaketista omaan kokeeseen ja siirto jää lataamaan, kokeile kuunteluiden siirtämistä omaan kokeeseesi Firefox-selaimella, jolla lataaminen vaikuttaisi toimivan Chromea nopeammin Abitissa.

  Jos et pysty käyttämään Firefox-selainta ja oletusselaimessasi kuuntelutehtävien siirto jää lataamaan, kokeile seuraavaa toimenpidettä:

  1. Pura Opepalvelusta lataamasi kuunteluiden transfer-zipin sisältämät, kokeeseen haluamasi äänitteet omalle koneellesi.
  2. Poista Abitissa kyseiset äänitteet koepaketin tehtävästä ja aineisto-välilehdeltä.
  3. Tuo tehtävä omaan kokeeseesi ilman äänitteitä.
  4. Liitä sen jälkeen haluamasi äänitteet aineisto-välilehdelle ja tehtävään omalta koneeltasi.

Kuvalliset ohjeet:

Suosittelemme Bittiniilo-ohjelmistoa

Suosittelemme Bittiniilo-ohjelmiston käyttöä Otavan Abitti-kokeiden laadintaan ja koesuoritusten arviointiin/pisteyttämiseen, joihin Bittiniilo tarjoaa lukuisia lisätoimintoja, kuten seuraavat ja paljon muuta:

KOELAADINNASSA

 • Voit luoda automaattisesti pisteytettäviä produktiivisia aukkotehtäviä ja muokata Otavan luomia
 • Käytössäsi Bittiniilon työkalupalkki (lihavointi, kursivointi, ylä- ja alaindeksi, taulukon luonti)

KOEPISTEYTYKSESSÄ

 • Sekä Otavan että omat laatimasi produktiiviset aukkotehtävät pisteytyvät Bittiniilon avulla muutamassa sekunnissa ja näin ollen opettajana säästyt jopa tunteja vievältä ”käsityöltä”.
 • Mahdollisuus muokata opiskelijoiden monivalinta- ja pudotusvalikkotehtävistä saamia pisteitä
 • Kokeen esikatselunäkymä vierittyy automaattisesti pisteytettävän tehtävän kohdalle

KOKEIDEN HALLINNOINTI

 • Mahdollisuus avainsanoittaa kokeita ja suodattaa avainsanojen ja niiden yhdistelmien avulla
 • Mahdollisuus asettaa kokeille automaattisesti asettuva vakioitu purkukoodi

Abitti-tuki:

Tukea Abitin käyttöön saat tarvittaessa osoitteesta www.abitti.fi.

Ohjeita kokeen laadintaan saat osoitteesta https://www.abitti.fi/fi/opettajat/.

Otavan asiakaspalvelu vastaa tuotteiden sisältöön liittyviin kysymyksiin. Abitti-järjestelmän kysymyksiin vastaa YTL:n Abitti-tuki: abitti (at) ylioppilastutkinto.fi.


Huom! Kaikkia Otavan digikokeiden videotehtäviä ei ole Abitti-kokeissa tekijänoikeussyistä. Videotehtävät toimivat parhaiten Chrome-selaimella.

Otavan Abitti-kokeet on muunnettu Bertta-editoriin sopiviksi 15.8.2022 alkaen. Lataa käytössäsi olevat Abitti-kokeet tarvittaessa uudelleen Opepalvelusta, jotta saat ne käyttöösi Bertta-yhteensopivina.


Sarjojen omia ohjeita:

Särmän moduulikohtaiset Abitti-kokeet ja Abitti-preli