Digitaaliset materiaalit

Abitti-kokeiden käyttö

Joihinkin Otavan lukion oppimateriaalisarjoihin on saatavana Abittiin sopivia kokeita. Saat ne käyttöösi Opepalvelusta. LOPS21-paketit sisältävät Abittiin ladattavan tiedoston (joissain paketeissa on useita ladattavia tiedostoja), mallivastaukset ja tuotteen tiedot. Tehtävät ja aineistot ovat transfer.zip-tiedostossa, jonka voi ladata Abittiin.

Toimi näin:

 1. Lataa Abitti-koepaketti (.zip) omalle koneellesi Opepalvelusta. Ladattu zip-tiedosto tallentuu oletuksena Ladatut tiedostot -kansioon.
 2. Pura lataamasi koepaketti klikkaamalla zip-tiedostoa hiiren oikealla painikkeella ja valitse ”Pura kaikki”.
 3. Löydät puretusta kansiosta Abittiin ladattavan zip-tiedoston (transfer.zip-tiedosto) TAI useita Abittiin ladattavia zip-tiedostoja (esim. kuuntelukoe, sanastokoe jne.) sekä mallivastaukset ja tuotteen tiedot.
 4. Kirjaudu Abittiin.
 5. Valitse Tuo koe (.zip)
 6. Hae koneeltasi purkamasi kansio ja sen alta transfer.zip-tiedosto, joka sisältää koetehtäviä.
 7. Voit poistaa, muokata ja lisätä omia koetehtäviä. Voit myös kopioida Otavan kokeeseen tehtäviä toisesta Abitti-kokeesta tai kopioida Otavan kokeen tehtäviä toiseen Abitti-kokeeseen. Siirrettäessä tehtäviä kokeiden välillä on tarkistettava huolellisesti, että mahdolliset tehtävään kuuluvat aineistot siirtyvät kopioidun tehtävän mukana uuteen kokeeseen.
 8. Kun koostat koetta Abitti-järjestelmässä, aloita aina lataamalla Abittiin Otavan muokkaamaton transfer.zip-tiedosto. Näin varmistat, että tehtävien aineistot pysyvät mukana kokeessa.

Kuvalliset ohjeet:

Suosittelemme Bittiniilo-ohjelmistoa

Suosittelemme Bittiniilo-ohjelmiston käyttöä Otavan Abitti-kokeiden laadintaan ja koesuoritusten arviointiin/pisteyttämiseen, joihin Bittiniilo tarjoaa lukuisia lisätoimintoja, kuten seuraavat ja paljon muuta:

KOELAADINNASSA

 • Voit luoda automaattisesti pisteytettäviä produktiivisia aukkotehtäviä ja muokata Otavan luomia
 • Käytössäsi Bittiniilon työkalupalkki (lihavointi, kursivointi, ylä- ja alaindeksi, taulukon luonti)

KOEPISTEYTYKSESSÄ

 • Sekä Otavan että omat laatimasi produktiiviset aukkotehtävät pisteytyvät Bittiniilon avulla muutamassa sekunnissa ja näin ollen opettajana säästyt jopa tunteja vievältä ”käsityöltä”.
 • Mahdollisuus muokata opiskelijoiden monivalinta- ja pudotusvalikkotehtävistä saamia pisteitä
 • Kokeen esikatselunäkymä vierittyy automaattisesti pisteytettävän tehtävän kohdalle

KOKEIDEN HALLINNOINTI

 • Mahdollisuus avainsanoittaa kokeita ja suodattaa avainsanojen ja niiden yhdistelmien avulla
 • Mahdollisuus asettaa kokeille automaattisesti asettuva vakioitu purkukoodi


ABITTI-TUKI

Tukea Abitin käyttöön saat tarvittaessa osoitteesta www.abitti.fi.

Ohjeita kokeen laadintaan saat osoitteesta https://www.abitti.fi/fi/opettajat/.

Otavan asiakaspalvelu vastaa tuotteiden sisältöön liittyviin kysymyksiin. Abitti-järjestelmän kysymyksiin vastaa YTL:n Abitti-tuki: abitti (at) ylioppilastutkinto.fi.


Huom! Kaikkia Otavan digikokeiden videotehtäviä ei ole Abitti-kokeissa tekijänoikeussyistä. Videotehtävät toimivat parhaiten Chrome-selaimella.

Otavan Abitti-kokeet on muunnettu Bertta-editoriin sopiviksi 15.8.2022 alkaen. Lataa käytössäsi olevat Abitti-kokeet tarvittaessa uudelleen Opepalvelusta, jotta saat ne käyttöösi Bertta-yhteensopivina.


Sarjojen omia ohjeita

Särmän moduulikohtaiset Abitti-kokeet ja Abitti-preli