LOPS21-ohjeita

Digikokeiden ohjeet opettajalle

Digikokeiden käyttöohjeet löytyvät täältä. Ohjeet päivitetty 10.2.2023 (ohjeeseen lisätty omien tehtävien luominen kokeeseen)

Erillinen ohje omien tehtävien luomiseen digikokeessa löytyy täältä. 

Tallenne Otavan digikokeet ja Abitti-kokeet -käyttäjäkoulutuksesta löytyy täältä. Webinaari pidetty 09/2022

Digikoe laaditaan Otavan Opepalvelussa. Suosittelemme koetta laadittaessa selaimeksi Google Chrome -selainta ja laitteeksi tietokonetta. Opiskelijat voivat osallistua kokeeseen tietokoneella tai tabletilla. Pienellä näytöllä tekemistä ei suositella käyttömukavuuden vuoksi. Kun koetta tehdään, verkkoselaimen asetuksissa pitää sallia evästeet.

Opiskelija rekisteröityy opettajan luomaan digikokeeseen osoitteessa digikokeet.otava.fi. Rekisteröitymistä varten opiskelija tarvitsee koekohtaisen koodin, jonka opettaja jakaa kokeeseen osallistuville parhaaksi katsomallaan tavalla.

Opiskelijan tulee rekisteröitymisen yhteydessä antaa nimi ja toimiva sähköpostiosoite. Kokeeseen rekisteröitymisen yhteydessä opiskelija saa henkilökohtaisen koodin, jolla hän pääsee katsomaan kokeen tulokset. Koodi lähetetään myös opiskelijan sähköpostiin.

Opiskelija pääsee kokeeseen vasta, kun opettaja on käynnistänyt kokeen. Opiskelija voi vapaasti navigoida koetehtävien välillä. Kun opiskelija palauttaa kokeen viimeisellä sivulla, hän ei enää pääse muokkaamaan vastauksiaan.

Kun opettaja on arvioinut opiskelijoidensa tehtävät ja julkaissut tulokset, opiskelija saa sähköpostiinsa tiedon, että kokeen tulokset ovat nähtävillä.

Digikokeiden lisenssikausi

Digikokeen lisenssi on voimassa 12 kk (aina ajalla 1.8.–30.7.).

Kunnat sekä muut opetuksen ja koulutuksen järjestäjät päättävät oppilaiden ja opiskelijoiden suorittamien kokeiden säilytysajoista ja -tavoista perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. 

Jos digikokeisiin tulee muutoksia ja uusia ominaisuuksia, ne päivittyvät myös jo käytössä oleviin digikokeisiin.

Heittomerkki New Insights 1-2 digikokeessa

Digikoetyökalu ei hyväksy New Insights -digikokeessa heittomerkkiä, joka on tuotettu virheellisesti näppäimistön aksenttimerkkiä käyttämällä. Heittomerkki tulee tuottaa oikein, jotta järjestelmä hyväksyy sen. Tästä on digikokeessa osallistujan oikeinkirjoitusohje, ja se kannattaa koetta laadittaessa lisätä kokeeseen opiskelijoiden nähtäväksi. Löydät osallistujan oikeinkirjoitusohjeen digikoetyökalun vasemman palkin Ohjeet opettajalle -osiosta.

Nettiniilon käyttö

Digikokeet vaativat toimiakseen verkkoyhteyden. Jos haluat teettää kokeen suljetussa ympäristössä, selvitä, onko koulullasi käytössä jokin sovellus, jolla avointa verkkoa voidaan rajata. Avointa verkkoa voi rajata esimerkiksi Nettiniilo-sovelluksella. Seuraavat osoitteet täytyy sallia Nettiniilon hallintapaneelin osoiterajauksessa:

opepalvelu.otava.fi
digikokeet.otava.fi
digiprov.otava.fi
digitalexams.otava.fi
materiaalit.otava.fi
digitehtavat-2.otava.fi
c2-julkaisu.otava.fi
digitehtavat.otava.fi
cdn.mathjax.org
akamaihd.net
player.vimeo.com
.vimeocdn.com
fonts.googleapis.com
ajax.googleapis.com
google-analytics.com
maxcdn.bootstrapcdn.com
cloubi-aws.otava.fi
cloubi-aws-2.otava.fi
fonts.gstatic.com
cloubi-accessportal.otava.fi
digikokeet-otava-live.s3.eu-north-1.amazonaws.com
otava-materiaalit-otava-fi.s3.eu-north-1.amazonaws.com
otava-prod-de.s3.eu-north-1.amazonaws.com
otava-prod-dm.s3.eu-north-1.amazonaws.com

Jos verkkoyhteys katkeaa kokeen aikana, ruudulle tulee siitä ilmoitus. Oppilaan tulee verkkoyhteyden palattua kirjautua kokeeseen uudelleen samaa kautta kuin kokeen alkaessa. Vastausten tallentumiseen verkkoyhteyden katkeaminen ei vaikuta.