Painettu
Digi
Otso-sovellus

Loikka

Loikka on uudenlainen sarja alakoulun suomen kieleen ja kirjallisuuteen. Sarja tarjoaa sopivasti haastetta ja harjoittelua jokaiselle oppilaalle. Loikka helpottaa opettajan työtä antamalla runsaasti ratkaisuja eriyttämiseen, lukutaidon kehittämiseen ja tunnetaitojen käsittelyyn.

Katso kaikki sarjan osat

Loikka tarjoaa onnistumisen kokemuksia oppilaalle

 • Kokonaisia tekstejä kaikentasoisille lukijoille.
 • Runsaasti tehtäviä, joiden kautta oppii itse harjoittelemalla.
 • Videotehtävät, pelit ja yhdessä oppiminen motivoivat.
 • Kaikki löytävät samastumiskohteita; kuvitus tuo moninaisuuden näkyväksi.
 • Otso-sovelluksella oppilas voi kuunnella tekstejä ja testata omaa osaamistaan.

Loikka tukee opetustyötäsi

 • Selkeä teemoittain järjestetty rakenne mahdollistaa etenemisen omalla opetustyylilläsi.
 • Opetettavat asiat on jaettu kahteen oppikirjaan, täytettävään Kielitaitoon ja kiertävään Lukutaitoon.
 • Digiopetusaineistossa on tunnille viritteleviä, harjoitteluun sopivia ja syventäviä työtapoja.
 • Tehtävät opettavat tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
 • Eriyttäviä tehtäviä on oppilaan kirjoissa, E- ja S2-kirjoissa sekä opettajan liitteissä.
 • Arviointiin on monenlaisia pohjia ja valmiita ohjeita.

Loikka 3–6 suomen kieli ja kirjallisuus

Kirjan kansikuva: Loikka 3

Loikka 3

Kirjan kansikuva: Loikka 4

Loikka 4

Innostava kokonaisuus!

Opetettavat asiat on jaettu kahteen oppikirjaan, täytettävään Kielitaitoon ja kiertävään Lukutaitoon. Täytettävässä Loikka 3 Kielitaito -kirjassa on opetustekstit ja tehtävät, joita voit edetä opetusryhmällesi sopivassa järjestyksessä. Loikka 3 Lukutaito -kirjan tekstien monipuoliset aiheet ja eri tekstilajit antavat jokaiselle oppilaalle mahdollisuuden löytää omalle tasolleen sopivaa luettavaa. Loikka 3 Kirjoitan ja luen -kääntövihko on mainio lisämateriaali käsialan ja hienomotoriikan harjoitteluun sekä lukuinnon herättelyyn.

Näin Loikka auttaa opetustyössäsi

Loikka helpottaa opetustyötäsi  ja auttaa kohdistamaan voimavarat oppilaiden kohtaamiseen sen sijasta, että kokoaisit materiaalia tunneille. Esimerkiksi Loikka Kielitaito -kirjan lukujen selkeät otsikot ja toistuva rakenne sujuvoittavat työtäsi: voit muuttaa etenemisjärjestystä tilanteen mukaan ja syventyä vaivatta ajankohtaisiin teemoihin oppilaiden kanssa. Tuntityöskentelyä rauhoittaa, kun opetustekstit ja tehtävät ovat samassa kirjassa.

Loikka tukee eriyttämisessä

Eriyttäminen toteutuu Loikka-sarjassa sekä perusmateriaalin sisällä että erillisinä E- ja S2-tuotteina.

Loikka Kielitaito S2- ja E-kirjojen aukeamat etenevät Kielitaito-peruskirjan kanssa samalla tavalla. Sekä opetustekstejä että tehtäviä voi käyttää rinnakkain peruskirjan kanssa, sillä tehtäviä ei ole muutettu vaan muokattu eriyttämisen tarpeisiin. Versiokirjoissa on myös oppilaalle esimerkiksi kuvatukea ja sanastotukea. Tutustu näytesivuihin: Loikka 3 Kielitaito E ja Loikka 3 Kielitaito S2

Loikka Kielitaito -kirjan aukeaman tehtävät etenevät helpommasta kohti haastavampia. Tehtäväpankissa on joka lukuun yksi koti- tai lisätehtävä ja joka jaksoon yksi ylöspäin eriyttävä lisätehtävä.

Loikka Lukutaito -kirjan teksteissä kolmen pallon tekstit ovat haastavia sekä sanastonsa että pituutensa puolesta, yhden pallon teksteistä taas selviytyy myös oppilas, joka ei omaehtoisesti tarttuisi teksteihin. Lukutaito-kirjan tekstien helpotetut versiot löytyvät opettajan digiopetusaineistosta.

Loikka tarjoaa runsaasti työkaluja arviointiin

Loikka Kielitaito -kirjan jokainen jakso päättyy itsearviointiin, jossa oppilas arvioi, miten on onnistunut saavuttamaan jakson alussa asetetut tavoitteet. Kirjassa on myös vertaisarviointia Kaveripalaute-tehtävien muodossa.

Loikka 3 liitteet ja arviointi on kokonaispaketti eriyttämisen ja arvioinnin tarpeisiin. Liitepaketissa on sekä perinteisiä kielitietokokeita että runsaasti eri tilanteisiin sopivia monisteita itse- ja vertaisarviointiin. Printtijulkaisun lisäksi arviointiliitteet löytyvät digiopetusaineistosta ja koetyökalusta.

Tutustu Loikka-sarjaan katsomalla webinaaritallenne

Tutustu Loikka-sarjaan katsomalla tallenne keväällä 2023 järjestetystä webinaarista.

Katso webinaaritallenne

Otso tuo eloa oppikirjaan!

Otso-sovellus avaa oppilaalle lisää tehtäviä sekä mahdollisuuden kuunnella tekstejä.

 • Jokaiseen Loikka Kielitaito -kirjan lukuun ja Loikka Lukutaito -kirjan tekstiin liittyy kolme tehtävää, joista oppilas saa välittömän palautteen.
 • Loikka Kielitaito -kirjan opetustekstejä ja tekstikatkelmia voi kuunnella.
 • Loikka Lukutaito -kirjan tekstejä voi kuunnella.

Tutustu Otso-sovellukseen

Artikkelit

Artikkelit

Lukukokemuksen jakaminen – neljä vinkkiä lukutunnille

Lukeminen voi tarjota oppilaalle matkan muihin maailmoihin, sellaisiin tilanteisiin ja elämyksiin, joihin ei muuten pääsisi osaksi. Kuitenkin vieläkin enemmän lukukokemuksesta saa irti, kun elämyksen pääsee jakamaan toisten kanssa. Lukukokemuksen jakaminen tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden päästä yhdessä raottamaan jonkun muun todellisuutta ja keskustelemaan siitä yhdessä. 

Artikkelit

Miten rohkaista oppilaita tulkitsemaan tekstejä?

Tekstin tulkinta onnistuu keneltä tahansa, joka kerää rohkeutta sanoa mielipiteensä. Uudessa suomen kielen ja kirjallisuuden Loikka-kirjasarjassa lukemista, tulkintaa ja lukukokemusten jakamista harjoitellaan ja tuetaan monenlaisten tehtävien avulla. Pääasia on, että oppilas ymmärtää, että hänen tekemillään havainnoilla ja ajatuksilla on väliä.

Artikkelit

Lukuinnon herättäminen

Seison pääkirjastossamme oppilasryhmän kanssa. Lasten ja nuorten kirjoja on hyllymetreittäin. Alle kahden minuutin ympärilläni on kaksi oppilasta, jotka eivät löydä yhtään mitään luettavaa. Mikään ei kiinnosta! Miten saan heidät kirjallisuuden pauloihin?

Artikkelit

Monipuoliset tekijät – monipuolinen Loikka

Kokemus, innostus, uudet näkemykset ja suuri sydän: niistä on tehty uusi suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalisarja Loikka. Loikan tekijät ovat kehittäneet sarjan helpottamaan opettajien arkea ja tuomaan lukuinnon luokkaan.

Artikkelit

Videot osana arkea ja oppimista

Lapset elävät videoiden maailmassa. YouTube- ja Tiktok-videoista saadaan vaikutteita ja videoiden tekijät ovat fanituksen kohteita. Koska videot ovat jo osa lasten mediamaailmaa ja arkipäivää, miksei videonteko voisi olla isompi osa kouluarkea yhtenä työtapana muiden joukossa?

Artikkelit

Loikka tarjoaa välineitä monipuoliseen arviointiin

Arviointitilanteet ovat osa oppimista ja oppimistilanteina äärimmäisen arvokkaita. Onnistunut arviointitilanne osoittaa oppilaalle, miten hyvin opiskeltavana oleva asia on hallussa, haastaa oppilasta soveltamaan ja käyttämään opittuja tietoja ja taitoja sekä parhaimmillaan opettaa asiasta lisää. Siksi arviointia on myös hyvä sanallistaa oppilaille muutoinkin kuin kokeina ja testeinä. Uusi Loikka-sarja antaa opettajalle välineitä monipuoliseen arviointiin esimerkiksi monenlaisia pohjia ja valmiita ohjeita.

Kokeile oppitunnilla!

Loikan vinkki tekstin tulkintaan

Tekstin tulkinnan voi aloittaa esimerkiksi kertomalla päähenkilöstä. Ennen kertomista kannattaa kerätä tärkeimmät tiedot päähenkilöstä valmiiksi. Ota talteen Loikka-sarjan hauska päähenkilöpohja!

Kokeile oppitunnilla!

Loikan videovinkit kirjallisuuden opetukseen

Näillä vinkeillä voit ottaa videopedagogiikkaa haltuun hyvin matalalla kynnyksellä. Anna oppilaiden päästää luovuus valloilleen!

Kokeile Loikan ideoita oppitunnilla

Pelivinkkaus

Luettujen ja kuunneltujen tekstien lisäksi oppilaiden maailmassa on paikkansa erilaisilla peleillä. Pelit voivat olla esimerkiksi lautapelejä, korttipelejä, pallopelejä, kännykkäpelejä tai konsolipelejä. Medialukutaitoa edistää se, että oppilas pysähtyy pohtimaan peliä ja siihen liittyvää tekemistä. Toisinaan voikin suullisen esityksen teettää jostain pelistä vaikkapa pelivinkkauksen muodossa. Näiden monisteiden avulla on helppo tehdä vinkkauksesta itsearviointia, antaa kaveripalaute ja opettajan arviointi.

Lataa pdf (1 192 kt)

Loikka-joulukalenterin luukkujen tehtävät

Painetun Loikka-joulukalenterin luukkujen tehtävät opettajalle.

Lataa pdf (27 kt)

Loikan lukubingo

Lukeminen on hauskempaa, kun voi samalla pelata bingoa! Innosta oppilaasi lukemaan Loikan lukubingon avulla.

Lataa pdf (449 kt)

Kokemusta ja uusia näkökulmia!

Loikka-sarja on syntynyt vahvasta osaamisesta. Oppikirjailijat ovat luokanopettajia, joilla on runsaasti monipuolista kokemusta erilaisista kouluista ympäri Suomea. Uudet näkökulmat ja kullekin tekijälle ominaiset vahvuudet ovat täydentäneet toisiaan ja kiteytyneet loistavaksi Loikka-sarjaksi.

Oppikirjailijat

Oona Heiskala

Minna Konttinen

Mervi Maatela

Katri Parviainen

Raini Sipilä

Kuvitus, Loikka Kielitaito

Lauri Hirvonen