Painettu
Digi
Otso-sovellus

Loikka

Loikka on uudenlainen sarja alakoulun suomen kieleen ja kirjallisuuteen. Sarja tarjoaa sopivasti haastetta ja harjoittelua jokaiselle oppilaalle. Loikka helpottaa opettajan työtä antamalla runsaasti ratkaisuja eriyttämiseen, lukutaidon kehittämiseen ja tunnetaitojen käsittelyyn.

Katso kaikki sarjan osat

Loikka tarjoaa onnistumisen kokemuksia oppilaalle

 • Kokonaisia tekstejä kaikentasoisille lukijoille.
 • Runsaasti tehtäviä, joiden kautta oppii itse harjoittelemalla.
 • Videotehtävät, pelit ja yhdessä oppiminen motivoivat.
 • Kaikki löytävät samastumiskohteita; kuvitus tuo moninaisuuden näkyväksi.
 • Otso-sovelluksella oppilas voi kuunnella tekstejä ja testata omaa osaamistaan.

Loikka tukee opetustyötäsi

 • Selkeä teemoittain järjestetty rakenne mahdollistaa etenemisen omalla opetustyylilläsi.
 • Digiopetusaineistossa on tunnille viritteleviä, harjoitteluun sopivia ja syventäviä työtapoja.
 • Tehtävät opettavat tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
 • Eriyttäviä tehtäviä on oppilaan kirjassa, E- ja S2-kirjoissa sekä opettajan liitteissä.
 • Arviointiin on monenlaisia pohjia ja valmiita ohjeita.

Loikkaa mukaan esittelytilaisuuksiin!

Tervetuloa tapaamaan oppikirjailijoita ja kuulemaan, miten uusi Loikka-sarja tukee työtäsi sekä tarjoaa sopivasti haastetta ja harjoittelua jokaiselle oppilaalle. Saat myös Loikka 3 -näytekirjat sekä ihastuttavan tarra-arkin!

Ilmoittaudu esittelytilaisuuksiin

Tutustu uutuuksiin!

Loikka on innostava kokonaisuus suomen kieleen ja kirjallisuuteen. Loikka 3 Kielitaito -kirjassa on opetustekstit ja tehtävät, joita voit edetä opetusryhmällesi sopivassa järjestyksessä. Loikka 3 Lukutaito -kirjan tekstien monipuoliset aiheet ja eri tekstilajit antavat jokaiselle oppilaalle mahdollisuuden löytää omalle tasolleen sopivaa luettavaa. Loikka 3 Kirjoitan ja luen -kääntövihko on mainio lisämateriaali käsialan ja hienomotoriikan harjoitteluun sekä lukuinnon herättelyyn.

Loikka 3–6 suomen kieli ja kirjallisuus

Kirjan kansikuva: Loikka 3

Loikka 3

Kirjan kansikuva: Loikka 4

Loikka 4

Ilmestyy tammikuussa 2024

Näin Loikka auttaa opetustyössäsi

Loikka helpottaa opetustyötäsi  ja auttaa kohdistamaan voimavarat oppilaiden kohtaamiseen sen sijasta, että kokoaisit materiaalia tunneille. Esimerkiksi Loikka Kielitaito -kirjan lukujen selkeät otsikot ja toistuva rakenne sujuvoittavat työtäsi: voit muuttaa etenemisjärjestystä tilanteen mukaan ja syventyä vaivatta ajankohtaisiin teemoihin oppilaiden kanssa. Tuntityöskentelyä rauhoittaa, kun opetustekstit ja tehtävät ovat samassa kirjassa.

Loikka tukee eriyttämisessä

Eriyttäminen toteutuu Loikka-sarjassa sekä perusmateriaalin sisällä että erillisinä E- ja S2-tuotteina.

Loikka Kielitaito S2- ja E-kirjojen aukeamat etenevät peruskirjan kanssa samalla tavalla. Sekä opetustekstejä että tehtäviä voi käyttää rinnakkain peruskirjan kanssa, sillä tehtäviä ei ole muutettu vaan muokattu eriyttämisen tarpeisiin. Versiokirjoissa on myös oppilaalle esimerkiksi kuvatukea ja sanastotukea.

Loikka Kielitaito -kirjan aukeaman tehtävät etenevät helpommasta kohti haastavampia. Tehtäväpankissa on joka lukuun yksi koti- tai lisätehtävä ja joka jaksoon yksi ylöspäin eriyttävä lisätehtävä.

Loikka Lukutaito -kirjan teksteissä kolmen pallon tekstit ovat haastavia sekä sanastonsa että pituutensa puolesta, yhden pallon teksteistä taas selviytyy myös oppilas, joka ei omaehtoisesti tarttuisi teksteihin. Lukutaito-kirjan tekstien helpotetut versiot löytyvät opettajan digiopetusaineistosta.

Loikka tarjoaa runsaasti työkaluja arviointiin

Loikka Kielitaito -kirjan jokainen jakso päättyy itsearviointiin, jossa oppilas arvioi, miten on onnistunut saavuttamaan jakson alussa asetetut tavoitteet. Kirjassa on myös vertaisarviointia Kaveripalaute-tehtävien muodossa.

Loikka 3 liitteet ja arviointi on kokonaispaketti eriyttämisen ja arvioinnin tarpeisiin. Liitepaketissa on sekä perinteisiä kielitietokokeita että runsaasti eri tilanteisiin sopivia monisteita itse- ja vertaisarviointiin. Printtijulkaisun lisäksi arviointiliitteet löytyvät digiopetusaineistosta ja koetyökalusta.

Otso tuo eloa oppikirjaan!

Otso-sovellus avaa oppilaalle lisää tehtäviä sekä mahdollisuuden kuunnella tekstejä.

 • Jokaiseen Loikka Kielitaito -kirjan lukuun ja Loikka Lukutaito -kirjan tekstiin liittyy kolme tehtävää, joista oppilas saa välittömän palautteen.
 • Loikka Kielitaito -kirjan opetustekstejä ja tekstikatkelmia voi kuunnella.
 • Loikka Lukutaito -kirjan tekstejä voi kuunnella.

Tutustu Otso-sovellukseen

Artikkelit

Artikkelit

Videot osana arkea ja oppimista

Lapset elävät videoiden maailmassa. YouTube- ja Tiktok-videoista saadaan vaikutteita ja videoiden tekijät ovat fanituksen kohteita. Koska videot ovat jo osa lasten mediamaailmaa ja arkipäivää, miksei videonteko voisi olla isompi osa kouluarkea yhtenä työtapana muiden joukossa?

Artikkelit

Lukuinnon herättäminen

Seison pääkirjastossamme oppilasryhmän kanssa. Lasten ja nuorten kirjoja on hyllymetreittäin. Alle kahden minuutin ympärilläni on kaksi oppilasta, jotka eivät löydä yhtään mitään luettavaa. Mikään ei kiinnosta! Miten saan heidät kirjallisuuden pauloihin?

Kokeile oppitunnilla!

Loikan jouluiset tehtävät

Nappaa talteen vuoden viimeisille suomen kielen ja kirjallisuuden oppitunneille jouluinen emoji-tehtävä tai hauska lomaristikko.

Kokeile oppitunnilla!

Loikan videovinkit kirjallisuuden opetukseen

Näillä vinkeillä voit ottaa videopedagogiikkaa haltuun hyvin matalalla kynnyksellä. Anna oppilaiden päästää luovuus valloilleen!

Kokeile Loikan ideoita oppitunnilla

Loikka-joulukalenterin luukkujen tehtävät

Painetun Loikka-joulukalenterin luukkujen tehtävät opettajalle.

Lataa pdf (27 kt)

Loikan lukubingo

Lukeminen on hauskempaa, kun voi samalla pelata bingoa! Innosta oppilaasi lukemaan Loikan lukubingon avulla.

Lataa pdf (449 kt)

Kokemusta ja uusia näkökulmia!

Loikka-sarja on syntynyt vahvasta osaamisesta. Oppikirjailijat ovat luokanopettajia, joilla on runsaasti monipuolista kokemusta erilaisista kouluista ympäri Suomea. Uudet näkökulmat ja kullekin tekijälle ominaiset vahvuudet ovat täydentäneet toisiaan ja kiteytyneet loistavaksi Loikka-sarjaksi.

Oppikirjailijat

Oona Heiskala

Minna Konttinen

Mervi Maatela

Katri Parviainen

Raini Sipilä

Kuvitus, Loikka Kielitaito

Lauri Hirvonen

Kuvitus, Loikka Lukutaito

Emiel Inkeri Nikula