Painettu
Digi
Otso-sovellus

Särmä (LOPS21)

Lukion suomen kielen ja kirjallisuuden sarja

Särmä on uudistunut täysin LOPS 2021:een! Uuden ajan Särmä tuo lukion suomen kieleen ja kirjallisuuteen laadukkaat sisällöt, opetusvideot, tiedon visualisoinnit ja S2-materiaalit.

Katso kaikki sarjan osat

 • Tietokirja ja digikirja kirkastavat olennaisen: Täysin uusi oppikirja on tietopaketti suomen kielen ja kirjallisuuden ydintiedoista ja -taidoista. Uusi Särmä kirkastaa opiskelijalle, mikä oppiaineessa on keskeistä.
 • Visualisoinnit ja mallinnukset helpottavat oppimista: Uusi Särmä tarjoaa täysin uudenlaiset infografiikat, tekstimallinnukset ja Näin teet -ohjeet, joiden avulla opiskelija omaksuu asiat nopeasti. Opettajalle infografiikat ja mallinnukset ovat kullanarvoista heijastusmateriaalia lähi- ja etäopetukseen.
 • Uudenlaiset opetusvideot opastavat vaihe vaiheelta: Särmän opetusvideot antavat vahvan tuen luku- ja kirjoitustaidon harjoitteluun. Laadukkailla videoilla lukiolaiset opastavat muun muassa, miten onnistuu vuorovaikutustilanteiden tai argumentaation analysointi. (Opetusvideoita voit katsoa digikirjan demosta täältä >.)
 • Eriyttäminen on entistä helpompaa: Tehtäväkirjat tekevät tavoitteet ja käsitteet näkyviksi joka tunnilla. Tehtävät on jaettu kolmeen tasoon, mikä auttaa ymmärtämään kunkin tehtävän tavoitteen. Eriyttämistä tukevat myös laadukkaat studiossa äänitetyt opetustekstit ja kirjallisuusnäytteet.
 • S2-digitehtävät takaavat sujuvan opetuksen: S2-digitehtävät pohjautuvat Särmän suomi äidinkielenä -tuotteisiin, joten niitä voi käyttää integroidusti S1-tuotteiden kanssa samassa opetusryhmässä tai erillisessä S2-opetuksessa.
 • Digiopetusaineisto säästää opettajan aikaa: Digiopetusaineisto on opettajan työkalupakki. Jokaiseen lukuun on virittelytehtävä, joka takaa innostavan alun oppitunnille. Digiopetusaineistossa on myös lukujen tavoitteet, opetusvinkit, tehtävien vastaukset ja moduulisuunnitelmat.
 • Yo-kokeisin valmentavat luvut tukevat matkalla ylioppilaskokeeseen: Tietokirjassa on 12 yo-kokeisiin valmentavaa lukua, jotka tiivistävät lukemisen, kirjoittamisen, kielen, vuorovaikutuksen ja kirjallisuuden ydinasiat. Niissä on aina Näin teet -analyysiohje sekä opiskelijan kirjoittama yo-kokeen mukainen mallivastausteksti.
 • Kirjoitustaitoa harjoitellaan systemaattisesti osataito kerrallaan: Särmä antaa vahvan tuen kirjoitustaidon kipupisteiden harjoitteluun: tekstin ideointiin, näkökulman rajaamiseen, aineistojen kuljettamiseen ja omaäänisyyden vahvistamiseen.
 • E- ja äänikirjat takaavat jokaiselle lukuelämyksiä: Uuden lukion Särmän käyttäjäetuna on lukuvuonna 2023–2024 moduulikohtaiset e- ja äänikirjat. Lue edusta lisää Ajankohtaista-osiosta!

Särmän uudistetut Kielenhuollon digitehtävät ovat ilmestyneet!

Uudistettu oppimateriaali tekee kielenhuollon opiskelusta entistä tehokkaampaa. Opetustekstit on kattavasti tarkistettu, ja niiden jäsennystä on selkeytetty, jotta opiskelija hahmottaa, mikä on perusasiaa ja mikä syventävää tietoa. Tehtävissä on runsaasti opiskelijaa ohjaavia vinkkejä ja malleja. Toistuvien testien avulla opiskelija saa tietoa, miten hyvin kielenhuollon asiat ovat hallussa.

Lue, miten Särmän Kielenhuollon digitehtävät opettavat kielenhuoltoa!

Lue lisää Särmän Kielenhuollon digitehtävistä

Särmä Kielenhuolto motivoi opiskelijoita kielenhuoltotreeniin

Kirjallinen viestintä on nyky-yhteiskunnan ydintaitoja. Kielenhuollon harjoitteluun opiskelijoita motivoi ylioppilaskokeen painoarvo ja se, että taitava kirjoittaja antaa itsestään uskottavan ja fiksun kuvan.

Särmä Kielenhuollon uudistettu oppimateriaali ilmestyi alkuvuodesta 2024. Haastattelimme Kielenhuollon uudistaneita oppikirjailijoita kielenhuollon merkityksestä.

Lue artikkeli

Vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen äidinkielen opetuksessa

Tekoäly haastaa opetuksen järjestämistä monin tavoin, mutta järkevästi käytettynä se tuo myös tukea tekstin ideointiin, luovaan kirjoittamiseen ja opiskelun aikatauluttamiseen.

Ota käyttöösi Särmän kymmenen vinkkiä tekoälyn käyttöön! Vinkkien avulla voi myös käsitellä opiskelijoiden kanssa tekoälyn pelisääntöjä.

Tekoälyvinkit äidinkielen opetuksessa

Tutustu Särmän digituotteisiin Otavan Opepalvelussa!
Voit Otavan Opepalvelussa testata veloituksetta uusia Särmä-oppimateriaaleja 30 päivän ajan (Materiaalit > Tutustu materiaaleihin).

Särmä-sarja

Kirjan kansikuva: Särmä Tietokirja (LOPS21)

Särmä Tietokirja (LOPS21)

Kirjan kansikuva: Särmä 1 (LOPS21) tehtävät

Särmä 1 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 2–3 (LOPS21) tehtävät

Särmä 2–3 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 4 (LOPS21) tehtävät

Särmä 4 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 5 (LOPS21) tehtävät

Särmä 5 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 6–7 (LOPS21) tehtävät

Särmä 6–7 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 8 (LOPS21) tehtävät

Särmä 8 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 9 (LOPS21) tehtävät

Särmä 9 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 10 (LOPS21) tehtävät

Särmä 10 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä 11 (LOPS21) tehtävät

Särmä 11 (LOPS21) tehtävät

Kirjan kansikuva: Särmä Kielenhuolto (LOPS21) digitehtävät

Särmä Kielenhuolto (LOPS21) digitehtävät

Saatavilla myös Särmä-digipaketti

 • Lukion Särmä on saatavilla opiskelijoille myös edullisena digipakettina (12 kk). Voit hankkia myös Särmän S2-materiaalit digipakettina.
 • Särmä-pakettiin kuuluu etuina opettajalle moduulikohtaiset digiopetusaineistot, esitysmateriaalit ja kokeet.
 • Tutustu tarkemmin digipaketteihin täällä >

Valitse koulullesi sopivin vaihtoehto

 • Lukion Särmän laadukkaat sisällöt ovat saatavilla sekä painettuina että digitaalisina.
 • Voit tilata materiaaleja yksittäin tai edullisena digipakettina.

Katso hinnat ja edut täältä >

Ajankohtaista

E- ja äänikirjat ovat Särmän upea etu!

Uuden lukion Särmän käyttäjäetuna on lukuvuonna 2024–2025 kahdeksan moduulikohtaista e- ja äänikirjaa:

  • Särmä 1: Helena Waris – Nuorgamin vettä (2019)
  • Särmä 2: Mila Teräs – Amiraali (2020)
  • Särmä 3: Johanna Vuoksenmaa – Pimeät tunnit (2020)
  • Särmä 4: Juha Itkonen – Huolimattomia unelmia (2008)
  • Särmä 5: Colson Whitehead – Nickelin pojat (2020)
  • Särmä 6: Tiina Raevaara – Minä, koira ja ihmiskunta (2022)
  • Särmä 7: Trevor Noah – Laiton lapsi (2020)
  • Särmä 8: Johanna Sinisalo – Ennen päivänlaskua ei voi (2000)

Opiskelija ja opettaja voivat kuunnella tai lukea kirjat ilmaisella Särmä Plus -äänikirjasovelluksella. Sovelluksen saa ladattua sovelluskaupasta (App Store tai Google Play).

Särmä tarjoaa teosten käsittelyyn tehtäväpaketteja, joka sisältävät mm. kirjan lukemiseen motivoivia videoita, Lukemisen avuksi -vinkkejä, kirjailijahaastatteluita sekä kirjan purkuun soveltuvia tehtäviä.

Katso ohjeet Särmä Plus -sovelluksen lataamiseen ja käyttöön täältä >

Webinaarit

Katso Särmä-webinaarin tallenne

Webinaarissa kuulet lukion Särmän uusista moduuleista 9, 10 ja 11.

Katso tallenne

Artikkelit ja vinkit

Artikkelit

Lukion Särmän Kielenhuollon digitehtävät ovat uudistuneet!

Särmä Kielenhuolto -digikirja (LOPS16) on uudistettu ja ajantasaistettu kattavasti. Uudistettu kielenhuollon materiaali näyttää ja tuntuu LOPS21-Särmältä, ja monenlaiset parannukset tekevät kielenhuollon opiskelusta entistä tehokkaampaa.

Artikkelit

Lukion Särmän abimoduulit 9, 10 ja 11 – täsmällistä yo-valmennusta ja vuorovaikutustaitoja!

Lukion Särmä-sarja on täydentynyt uutuuksilla: Särmä 9, 10 ja 11! Särmän abimoduulien tehtäväkirjat poikkeavat pakollisten opintojen moduuleista siten, että abimoduulien tehtäväkirjoissa on sekä koko opintojakson teoria että tehtäviä.

Artikkelit

Lukion Särmän S2-digitehtävät – aiempaa enemmän S2-ylioppilaskokeen mukaista harjoittelua

Lukion Särmän S2-moduulit 5–8 ovat ilmestyneet, ja S2-moduuleja 1–4 on päivitetty syksyksi 2022. Tässä artikkelissa Särmän S2-oppikirjailija Salla Seuri kertoo, miten Särmän S2-moduulit 1–4 ovat päivittyneet ja miten Särmän S2-tuoteperhe on laajentunut. Särmän S2-digitehtävät 10 ja 11 ilmestyvät elokuuksi 2023.

Artikkelit

Särmä plus -sovellus tarjoaa lukuelämyksiä ja helpottaa opettajan arkea

Särmä plus on etu lukion Särmän käyttäjille. Sen avulla opiskelijat pääsevät vaivattomasti lukemaan puhelimellaan kiinnostavia kokonaisteoksia, joihin Särmä tarjoaa runsaan tehtävävalikoiman.

Artikkelit

Näin aloitat lukuvuoden lukion Särmällä (lops 2021)

Keräsimme tähän artikkeliin lukuvuoden alkua helpottavia vinkkejä siitä, miten aloitat lukuvuoden sujuvasti lukion Särmällä (lops 2021).

Artikkelit

Lukion Särmän opetusvideot terävöittävät oppimista

Miten argumentaatiota tai ryhmäviestintää analysoidaan? Entä miten omasta tekstistä saa sidosteista? Näihin kysymyksiin tarjoavat vastauksia lukion Särmän uudet opetusvideot, jotka kiteyttävät äidinkielen ja kirjallisuuden tärkeimmät sisällöt selkeästi ja havainnollisesti.

Särmä tukee opetustyötäsi

 • Voit luoda omia opintojaksoja Opepalvelussa: voit yhdistää äidinkielen ja kirjallisuuden moduuleja keskenään tai muiden oppiaineiden moduulien kanssa. Voit lisätä opintojaksoon myös omia materiaalejasi. Valmiin oppimateriaalin rakennetta voit käyttää sellaisenaan tai voit muuttaa sisältöjen järjestystä.
 • Otavan Analytiikkapalvelu antaa sinulle välineet opiskelijoiden edistymisen reaaliaikaiseen seurantaan ja tukemiseen sekä arviointiin.
 • Tekstien kommentointityökalu helpottaa arkeasi. Sen avulla voit kommentoida opiskelijoiden tekstejä sanatasoisesti digitehtävissä ja digikokeissa.
 • Otso-mobiilisovellus tuo videot ja äänitiedostot painettua kirjaa käyttävän opiskelijan käyttöön. Otson avulla opiskelija kuuntelee opetustekstit, kirjallisuusnäytteet ja mediatekstit sekä katsoo Särmän videoita. Opiskelija voi katsoa ja kuunnella digirikasteita myös Opiskelijan maailmassa.

Painetun kirjan käyttäjälle digimateriaalit Opiskelijan maailmasta

Painettua oppi- ja tehtäväkirjaa käyttävä opiskelija voi Opiskelijan maailmassa

 • katsoa opetusvideoita
 • katsoa tehtävien aineistoina olevia videoita
 • kuunnella tehtävien aineistoina olevia audioita
 • tehdä Särmä Plus -e- ja äänikirjoihin liittyviä tehtäviä
 • kirjoittaa Omat tekstit -osioon vastaustekstejä.

Otso tuo uutta eloa oppikirjaan!

Painettua oppi- ja tehtäväkirjaa käyttävä opiskelija voi Otso-mobiilisovelluksella

 • kuunnella opetustekstejä
 • katsoa opetusvideoita
 • katsoa tehtävien aineistoina olevia videoita
 • kuunnella tehtävien aineistoina olevia kaunokirjallisuus- ja asiatekstejä sekä audioita.

Tutustu Särmään videon avulla

Tutustu uuden ajan Särmään, joka tuo lukion suomen kieleen ja kirjallisuuteen laadukkaat opetusvideot, tiedon visualisoinnit ja S2-materiaalit.

Oppikirjailijat

Hanna-Liisa Aumanen

Vesa Haapala

Taru Hämäläinen

Isa Järveläinen

Tuomas Kaseva

Anja Korkea-aho

Maarit Koskinen

Johanna Kumenius

Sari Kuohukoski

Heidi Kärki

Maria Laakso

Heini Lehtonen

Antti Leikkanen

Anna Marin

Susanna Mononen

Nina Naatula

Eeva Nieminen

Kaisa Osola

Heleena Puolitaival

Janne Saarikivi

Salla Seuri

Ira Virtanen

Salla-Maaria Suuriniemi

Tiina Stara

Tuure Puurunen

Heini Rönkkö