Artikkelit

Särmä plus -sovellus tarjoaa lukuelämyksiä ja helpottaa opettajan arkea

Särmä plus on etu lukion Särmän käyttäjille. Sen avulla opiskelijat pääsevät vaivattomasti lukemaan puhelimellaan kiinnostavia kokonaisteoksia, joihin Särmä tarjoaa runsaan tehtävävalikoiman.

Särmä plus on puhelimeen ladattava mobiilisovellus, jonka avulla jokainen Särmää käyttävä lukiolainen saa luettavakseen monipuolisen kattauksen kauno- ja tietokirjallisuutta. Koko opetusryhmä pystyy helposti lukemaan saman teoksen, ilman kirjaston varausten odottelua tai suosittujen kirjojen saatavuusongelmia. Jos opiskelijalla on moduulin Särmä-tehtäväkirja käytössä, moduuliin kuuluva teos on Särmä plus -sovelluksessa automaattisesti luettavissa tai kuunneltavissa. Kirjoja ei siis tarvitse erikseen tilata.

Jokaisesta Särmä plus -kirjasta on tarjolla kaksi versiota: puhelimen näytöltä luettava e-kirja ja kuunneltava äänikirja. Opiskelijat voivat ladata sovelluksen puhelimeensa vaikka heti opintojakson ensimmäisellä oppitunnilla ja aloittaa lukemisen saman tien.

”Nuoret ovat tottuneet siihen, että asiat tapahtuvat nopeasti, ja Särmä plus on nopeasti saatavilla! Jos kirjasta innostuu oppitunnilla, sen lukemisen tai kuuntelun voi aloittaa vaikka seuraavalla välitunnilla.”
Särmän oppikirjailija Sari Kuohukoski

Särmän oppikirjailijat ovat valinneet jokaiseen moduuliin huolella juuri siihen sopivan ajankohtaisen ja puhuttelevan teoksen. Esimerkiksi moduulin 6 teos Minä, koira ja ihmiskunta on omaääninen ja pohdiskeleva tietokirja, josta opiskelija saa vaikutteita siihen, miten omia kokemuksia voi hyödyntää kirjoitustaidon vastauksessa. Moduulin 5 teos Nickelin pojat taas herättää vaikuttamisen moduuliin sopivalla tavalla ajatuksia vallankäytöstä ja yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Kokonaisuudessaan Särmä plussaan kuuluu lukuvuonna 2022–2023 kahdeksan kirjaa:

 • Moduuli 1: Helena Waris, Nuorgamin vettä
 • Moduuli 2: Mila Teräs, Amiraali
 • Moduuli 3: Pajtim Statovci, Kissani Jugoslavia
 • Moduuli 4: Juha Itkonen, Huolimattomia unelmia (novellikokoelma)
 • Moduuli 5: Colson Whitehead, Nickelin pojat
 • Moduuli 6: Tiina Raevaara, Minä, koira ja ihmiskunta
 • Moduuli 7: Trevor Noah, Laiton lapsi
 • Moduuli 8: Johanna Sinisalo, Ennen päivänlaskua ei voi

Kirjojen käsittelyyn Särmä antaa opettajalle kättä pidempää, sillä jokaisesta kirjasta on tarjolla kattava tehtäväpaketti. Kuhunkin tehtäväpakettiin sisältyy kaksi lukemista pohjustavaa tai syventävää haastatteluvideota, lukemista jäsentäviä ja kontrolloivia pieniä tehtäviä sekä laajempi, arvioitavaksi suoritukseksi sopiva tehtävä. Tehtävät ja videot löydät kunkin moduulin digitehtävien ja digiopetusaineiston luvusta 2. Lue kirja.

”Tärkeintä on se, että Särmä Plus mahdollistaa kaikille yhteisen teoksen lukemisen ja käsittelyn. Valmiit tehtävät ja videot helpottavat opettajan suunnittelutaakkaa ja motivoivat opiskelijoita teosten pariin.”
Särmän oppikirjailija Taru Hämäläinen

Viisi vinkkiä Särmä plus -sovelluksen käyttöön

 1. Pohjusta kirjan lukemista näyttämällä tehtäväpakettiin kuuluva kirjailijan haastatteluvideo.
 2. Kuuntele opiskelijoiden kanssa yhdessä oppitunnilla kirjan ensimmäinen luku, jotta jokainen pääsee lukemisessa alkuun.
 3. Anna opiskelijoille mahdollisuus valita, lukevatko vai kuuntelevatko he kirjan. Äänikirjan kuuntelijan kannattaa hyödyntää myös e-kirjaa ja palata sen avulla tarkkaa lukemista vaativiin kohtiin.
 4. Helpota arviointitaakkaasi hyödyntämällä Särmä plus -tehtäväpakettien suullisia tehtäviä.
 5. Käytä Särmä plus -kirjaa ja siihen liittyvää tehtäväpakettia opintojaksoa itsenäisesti suorittavien opiskelijoiden arvioitavana suorituksena.

Lue ohjeet Särmä plus -sovelluksen käyttöön täältä.