Särmä tarjoaa lukion suomen kieleen ja kirjallisuuteen laadukkaat sisällöt, opetusvideot sekä tiedon visualisoinnit. Sarjaan kuuluu myös S2-oppimateriaalit.
UUTTA! Lukion Särmä uudistuu lukuvuodeksi 2025–2026.
1. Särmän ajantasaiset aineistot päivittävät oppituntisi.
– Tehtävien aineistoista suuri osa päivitetään ajantasaisiksi.
– Entistä runsaampi valikoima kirjallisuusaineistoja tarjoaa valinnanvaraa erilaisille lukijoille.
– Ajankohtaiset aineistot puhuttelevat nuoria, innostavat lukemaan ja herättävät keskustelua.
2. Särmä tukee opiskelijoiden keskittyvää ja ymmärtävää lukutaitoa.
– Uudet virittelyvideot antavat työvälineitä keskittyvään lukemiseen.
– Tehtävissä painotetaan lukuprosessin vaiheita, ja ne ohjaavat siten opiskelijaa pitkienkin tekstien ymmärtävään lukemiseen.
3. Yo-kokeisiin valmentavat luvut harjoittavat luku- ja kirjoitustaidon vastaustekniikkaa.
– Uudet opetusvideot mallintavat luku- ja kirjoitustaidon vastaustekniikkaa.
– Tehtävät ohjaavat opiskelijaa vaihe vaiheelta, miten aineistosta tehdyt havainnot ja päätelmät muokataan vastaustekstiksi.
Uudistuneissa tehtävissä on säilytetty Särmän selkeä rakenne, ja ne toimivat tuttuun tapaan yhdessä Särmän tietokirjan (LOPS21) kanssa.
Pääset tutustumaan uudistettujen Särmien sisältöön alkuvuonna 2025:
– Särmä 1 ilmestyy 1/2025
– Särmä 2–3 ilmestyy 3/2025
– Särmä 4 ilmestyy 1/2025.
Särmän moduulien 5–8 uudet tehtävät ovat käytössäsi vuonna 2026.
Uudistuvat moduulit sisältävät tehtäväkirjan, digitehtävät, S2-digitehtävät, digiopetusaineiston, esitysmateriaalin ja kokeet. Särmän tietokirja ja digikirja säilyvät sarjassa nykyisellään.
Voit testata Otavan Opepalvelussa veloituksetta Särmä-oppimateriaaleja 30 päivän ajan (Materiaalit > Tutustu materiaaleihin).
Katso hinnat ja edut täältä >
Lukion Särmän käyttäjäetuna on lukuvuonna 2024–2025 kahdeksan moduulikohtaista e- ja äänikirjaa:
Opiskelija ja opettaja voivat kuunnella tai lukea kirjat ilmaisella Särmä Plus -äänikirjasovelluksella. Sovelluksen saa ladattua sovelluskaupasta (App Store tai Google Play).
Särmä tarjoaa teosten käsittelyyn tehtäväpaketteja, jotka sisältävät kirjan lukemiseen motivoivia videoita, Lukemisen avuksi -vinkkejä, kirjailijahaastatteluja sekä kirjan purkuun soveltuvia tehtäviä.
Katso ohjeet Särmä Plus -sovelluksen lataamiseen ja käyttöön täältä >
Artikkelit
Särmä Kielenhuollon uudistaneet oppikirjailijat Eeva Nieminen ja Tuure Puurunen kertovat, millaiset opetustavat ja tehtävät toimivat kielenhuollon opiskelussa. Kielenhuollon harjoitteluun opiskelijoita motivoi ylioppilaskokeen painoarvo ja se, että taitava kirjoittaja antaa itsestään uskottavan ja fiksun kuvan.
Artikkelit
Särmä Kielenhuolto -digikirja (LOPS16) on uudistettu ja ajantasaistettu kattavasti. Uudistettu kielenhuollon materiaali näyttää ja tuntuu LOPS21-Särmältä, ja monenlaiset parannukset tekevät kielenhuollon opiskelusta entistä tehokkaampaa.
Artikkelit
Lukion Särmä-sarja on täydentynyt uutuuksilla: Särmä 9, 10 ja 11! Särmän abimoduulien tehtäväkirjat poikkeavat pakollisten opintojen moduuleista siten, että abimoduulien tehtäväkirjoissa on sekä koko opintojakson teoria että tehtäviä.
Artikkelit
Särmä plus on etu lukion Särmän käyttäjille. Sen avulla opiskelijat pääsevät vaivattomasti lukemaan puhelimellaan kiinnostavia kokonaisteoksia, joihin Särmä tarjoaa runsaan tehtävävalikoiman.
Artikkelit
Miten argumentaatiota tai ryhmäviestintää analysoidaan? Entä miten omasta tekstistä saa sidosteista? Näihin kysymyksiin tarjoavat vastauksia lukion Särmän uudet opetusvideot, jotka kiteyttävät äidinkielen ja kirjallisuuden tärkeimmät sisällöt selkeästi ja havainnollisesti.
Painettua oppi- ja tehtäväkirjaa käyttävä opiskelija voi Opiskelijan maailmassa
Painettua oppi- ja tehtäväkirjaa käyttävä opiskelija voi Otso-mobiilisovelluksella
Tutustu lukion Särmään, joka tarjoaa lukion suomen kieleen ja kirjallisuuteen laadukkaat sisällöt, opetusvideot sekä tiedon visualisoinnit. Sarjaan kuuluu myös S2-oppimateriaalit.
Opettajana olen innostuja ja innostaja. Ajattelen, että kirjoittaminen ja lukeminen ovat taitoja, jotka kehittyvät vain treenaamalla. Olen elementissäni, kun saan opiskelijat tutkimaan kieltä, kulttuuria ja vuorovaikutusta analyyttisesti mutta myös ihmetellen ja nautiskellen. Uskon, että Särmän hoksauttavat aineistot ja tinkimättömällä laadulla tehdyt tehtävät ovat opettajan parhaat aseet – ne tekevät työstä motivoivaa sekä opiskelijalle että opettajalle.
Työskentelen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Haukilahden lukiossa Espoossa.
Haluan tuoda esiin kirjallisuuden monipuolisuuden. Tärkeintä on pohtia, mitä asiat merkitsevät ja miten merkitys syntyy. Käsitteet ja rakenteiden läpivalaisut auttavat ymmärtämään, miten tekstit on tehty ja miten tekstejä voi lukea mutta myös kirjoittaa. Kun oppii kirjallisuuden pelisääntöjä, tajuaa myös että elokuvat, sanoitukset ja tietokirjallisuus pelaavat pitkälti samanlaisella logiikalla.
Kirjallisuus on kaikkialla elämässäni: työskentelen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa, vapaa-ajalla olen kirjailija.
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana minusta tärkeintä on nuoren oman ajattelun kehittäminen ja kehittyminen. Oppitunneillani keskustelemme paljon ja käsittelemme ajankohtaisia asioita yhdessä – myös hyvin valittu klassikko herättää pohtimaan! Hyvä oppimateriaali saa nuoren ajattelemaan ja on kiinni ajassa. Hyvä oppimateriaali on selkeä ja keskittyy olennaiseen. Ajattelun ja vuorovaikutustaitojen lisäksi nautin kirjoittamisen opettamisesta. Näiden vuoksi minäkin olen särmäläinen.
Päivätyössäni opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta sekä Finnish A: literature -oppiainetta Lyseonpuiston lukiossa Rovaniemellä.
Opettajana koen, että oppimateriaalin on oltava käyttäjiään innostava, ajantasainen ja helppokäyttöinen arjen työkalu. Opetuksen keskiössä on opiskelija, ja hyvän tietopohjan rakentaminen ja yhdessä ihmetteleminen auttavat erilaisten yhteiskunnan ja kulttuurin ilmiöiden hahmottamista. Tutkijana olen kiinnostunut siitä, miten oppimateriaali tukee opetusta ja oppimista lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lukemisen taitojen opetuksessa.
Opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta Viherlaakson lukiossa Espoossa ja teen väitöstutkimusta Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.
Toimittajana haluan painottaa Särmässä lähdekritiikkiä. Journalismin idea ei ole nuorille selvä, kaupalliset yhteistyöt ja valeuutiset vaativat uudenlaista valppautta. Opettajana taas haluan Särmässä vahvistaa kirjoittamisen osataitojen harjoittelua. Viime vuosina olen tehnyt opiskelijoiden kanssa osataitoihin liittyviä kokeiluja, joiden tuloksena aloin esimerkiksi opettaa erikseen päänäkökulman ja käsittelynäkökulmien valintaa. Tekstit paranivat heti.
Työskentelen toimittajana Helsingin Sanomissa ja opetan mediaa Kallion ilmaisutaidon lukiossa.
Opettajana olen innostuvaa sorttia. Uskon motivoimisen voimaan, joten siksi hyvän oppimateriaalinkin tulee olla motivoivaa, asiantuntevaa ja hyvin strukturoitua. Se tukee opiskelua ja turvaa sekä opiskelijan että opettajan selustan. Äidinkieli ja kirjallisuus on kuin leikkikenttä, joka opettaa elämän perustaitoja ja tarjoaa myös elämyksiä. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikilla nuorilla on pääsy tälle leikkikentälle.
Työssäni Tampereen steinerkoulun lukiossa haluan rohkaista nuoria kokeilemaan, yrittämään ja kehittymään.
Opetuksessani on kaksi johtotähteä: uteliaisuus ja vaikuttaminen. Kieli ja kirjallisuus tarjoavat rajattoman temmellyskentän, joka laajenee mitä enemmän sitä tutkii. Ne ovat myös suoria väyliä vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Haluan lietsoa opiskelijoissa halua tietää sekä rohkaista heitä kasvamaan ihmisiksi, jotka osaavat ja haluavat ottaa asioista selvää. Lisäksi haluan heidän uskaltavan vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin ja huomaavan, miten heihin vaikutetaan. Särmä antaa työvälineet tähän työhön.
Työskentelen Riihimäen lukiossa äidinkielen ja kirjallisuuden sekä S2:n opettajana.
Opetuksessani pidän tärkeimpänä opittavien asioiden merkityksellistämistä opiskelijoiden omassa elämässä. En halua kenenkään opiskelevan siksi, että opettaja käskee, vaikka tietysti välillä käskenkin. Kielen ja oppimisen taitojen hallinta luo tasa-arvoa ja mahdollistaa osallistumisen ja osallisuuden yhteiskunnassa. Äidinkieli ja kirjallisuus on oppiaineena elämäntaitojen keskiössä, ja sen opettaminen on siksi niin mielekästä.
Työskentelen Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa lukion ja yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.
Opettajana haluan tehdä koulun tärkeimmästä aineesta kiinnostavan, vaikuttavan, ajatteluun haastavan ja hauskankin. Nuoret tarvitsevat selkeyttä äidinkielen ja kirjallisuuden opiskeluun mutta myös elämyksiä ja vuorovaikutusta. Hyvä oppimateriaali tarjoaa näitä kaikkia. Siksi olen mukana Särmässä. Koulun tärkein aine ansaitsee arvoisensa oppimateriaalin.
Päivisin opetan Helsingin medialukiossa.
Oppikirjailija on/off. S1 ja S2. Särmässä aloitin 2008, Heklussa hieman ennen. Opettajana minulla on yksi tavoite: että opiskelija löytäisi paikkansa maailmassa. Kielitaidot merkitsevät tässä paljon, joskus liikaa. Myös kirjanteossa yritän keskittyä olennaiseen. Erityisalueitani ovat kielenhuolto, tyylit ja rakenteet sekä vaikuttamisen aina niin kiehtovat ja kimurantit kysymykset.
Toimin äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina Helsingin kielilukiossa.
Kirjoitin Särmään kirjallisuushistoriasta, joka on yksi lemppariaiheitani. Kirjallisuushistorian kehystäminen kiinnostavaksi ja mielekkääksi nuorelle lukijalle tarjoaa oppikirjailijalle sopivasti haasteita. Yksi usein hyödyntämistäni keinoista on kulttuurin vanhojen kerrostumien kytkeminen nykypäivään. Monet ikivanhat teokset, aiheet tai tyylit ovat tarkemmin katsoen yhä elävää kulttuuria. Lukion kirjallisuushistorian ei mielestäni pidä pyrkiä tarjoamaan kukkurakaupalla teoksia, kirjailijanimiä ja vuosilukuja. Kirjallisuushistoriassa vähempi on parempi, ja kiinnostaviin esimerkkeihin jää näin aikaa perehtyä tarkemmin.
Ammatiltani olen kirjallisuustieteen yliopisto-opettaja. Tutkin ja opetan kirjallisuutta Tampereen yliopistossa. Olen myös tietokirjailija.
Olen kielentutkija, sosiolingvisti, opetuksen kehittäjä ja suomen kielen opettaja. Minua kiinnostavat esimerkiksi kaupunkien, koulujen ja yhteisöjen monikielisyyden kysymykset, kieli-ideologiat ja kielen variaatio, ihmisten suhde kieliinsä, monikielinen vuorovaikutus sekä monikielisyys opetuksessa. Kieli on kiehtovaa, koska se on kaikkialla: tunteissa, ihmissuhteissa, oppimisessa ja valtarakenteissa. Siksi kielitietoisuudella on merkitystä. Toivon, että Särmä auttaa tekemään perusteltuja kieleen liittyviä valintoja ja toimimaan kielellisesti ja kulttuurisesti moninaisessa maailmassa ja yhteiskunnassa.
Työskentelen pedagogisena yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa.
Minulle tärkeä tavoite opettajana on se, että käsiteltävät asiat tuntuisivat opiskelijoista olennaisilta, ajankohtaisilta ja kiinnostavilta. Minun oppitunneillani tähän tavoitteeseen pyritään kolmella keinolla: opettajan heittäytymisellä oppitunnin aiheeseen, keskustelevalla ilmapiirillä sekä tuoreilla materiaaleilla ja esimerkeillä. Oppimateriaalin tehtävä on tarjoilla laajat ja monipuoliset ilmiöt jäsentyneessä ja helposti vastaanotettavassa muodossa, syvällisyydestä kuitenkaan tinkimättä.
Opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta Tampereen klassillisessa lukiossa.
Opettajana ja oppikirjailijana haluan kutitella nuorten uteliaisuutta ja rohkaista heitä innostumaan. Kun opiskellaan kieltä, kirjallisuutta ja vuorovaikutusta, mahtavana materiaalina on koko maailma. Hyvä oppikirja, kuten Särmä, antaa selkeitä ohjeita ja malleja, mutta tarjoaa myös haastetta ja rohkaisee omiin oivalluksiin. Parhaita hetkiä luokassa ovat minusta ne, kun jaetaan omia ajatuksia ja sytytetään kipinöitä toisissa.
Opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta Tapiolan lukiossa ja koulussa Espoossa.
Opettajana pyrin haastamaan opiskelijoita ajattelemaan ja keskustelemaan. Vuorovaikutuksen kautta voimme oppia toisiltamme. Keskustelu laittaa ajattelun liikkeelle, ja näin myös oman tekstin kirjoittaminen on helpompaa. Mielestäni ajattelun taidot ovat kirjoittamisen perusta. Opettajana minulla on tärkeä tehtävä tarjota opiskelijoille ajateltavaa ja heidän ajatteluaan haastavaa oppimateriaalia – oivaltavia ja pohdiskeluun kannustavia tehtäviä.
Opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta Laukaan lukiossa.
Olen kielipoliisi ja lukutoukka. Koen, että tehtäväni opettajana on saada opiskelijat ymmärtämään kielen monipuoliset mahdollisuudet. Kieli on mielenkiintoinen elementti, jonka avulla voi vaikuttaa ihmisten tunteisiin, ajatuksiin ja toimintaan. Tämän haluan opiskelijoideni ymmärtävän. Ymmärrys kielen monipuolisuudesta on tärkeää, jotta pystyy ilmaisemaan itseään haluamallaan tavalla ja saa aikaiseksi haluamansa vaikutuksen. Haluan tarjota laajan kielitietoisuuden tulevaisuuden toivoille. Särmä on innostava, ajankohtainen ja keskittyy olennaiseen. Näitä asioita arvostan oppimateriaalissa.
Työskentelen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Lauttakylän lukiossa Huittisissa.
Mielestäni hienointa äidinkielen ja kirjallisuuden opettamisessa on oppiaineen monipuolisuus ja merkityksellisyys sekä vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa. Samalla saan auttaa opiskelijoita tavoittelemaan unelmiaan ja selviytymään ympäröivän maailman keskellä. Oppikirja on tärkeä tuki, johon opettaja voi työssään nojata. Hyvä oppimateriaali on innostavaa, ajantasaista ja onnistuneesti jäsenneltyä. Lisäksi sen tulee olla lähellä opiskelijoiden omaa maailmaa ja tarjota yhtymäkohtia heidän elämäänsä.
Opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta Kalevan lukiossa Tampereella.
Puhekouluttajana ja puheilmaisun opettajana ajattelen, että mitä useammalla ihmisellä on työvälineitä ja rohkeutta puhua julkisesti, sitä enemmän tietoja, kokemuksia ja näkemyksiä tulee julki. Kun se tehdään eettisesti ja mielenkiintoisesti, maailma on parempi, älykkäämpi ja usein myös hauskempi paikka. Esiintyä voi, vaikka jännittää. Puhetilaa paitsi otetaan myös annetaan.
Olen opettanut 13 vuotta puheilmaisua Kallion ilmaisutaidon lukiossa ja teen puhekouluttajan töitä eri yrityksille ja yhteisöille.
Sydämenasiani koulumaailmassa on nykyisin ylioppilastutkinto. Haluan tukea Särmässä sitä, että erilaiset oppijat saavat mahdollisimman hyvän pohjan ylioppilaskokeeseen. Kun kokeeseen liittyvät tehtävät etenevät loogisesti ja vakuuttavasti, opettajallekin jää enemmän omaa aikaa.
Syksystä 2020 lähtien olen tehnyt erilaisia projektitöitä.
Minua kiinnostaa kielten synty, muutos ja kuoleminen. Nykymaailmassa suuri osa maailman kielistä on uhanalaisia. Samalla syntyy kokonaan uudenlaista moninaisuutta. Ihminen näkee maailman kielen kautta ja avulla, siksi maailman kielitilanteen muutos ei lakkaa kiinnostamasta.
Opetan suomalais-ugrilaista kielitiedettä Helsingin yliopistolla.
Opettajana haluan, että jokainen opiskelija kielitaidon tasosta riippumatta löytää luettavaa, joka avaa uusia näköaloja maailmaan. Kirjoittamisen, lukemisen ja vuorovaikutuksen taidot eivät ole myötäsyntyisiä, vaan kuka tahansa oppii niitä tietoisesti harjoittelemalla. Särmän S2-materiaali ohjaa ymmärtämään, analysoimaan ja tuottamaan tekstiä samalla kun se tukee kielen eri osa-alueiden kehittymistä.
Opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta Etelä-Tapiolan lukiossa Espoossa.
Vuorovaikutus on ihmisten välinen viestinnällinen prosessi, joka luo sosiaalista todellisuuttamme. Uusi Särmä auttaa nuoria ymmärtämään omaa ja toisten ihmisten viestintää, jotta he voivat saavuttaa tavoitteitaan myös yhdessä. Olen väitellyt ystävyyssuhteista, luonut nuorille vuorovaikutusosaamista vahvistavan ryhmäprosessin ja tutkinut vuorovaikutussuhteita virtuaaliympäristöissä. Tiedän, että ihminen, joka voi hyvin vuorovaikutussuhteissaan, oppii ja uskoo itseensä.
Päivätyössäni tutkijakoulutuksen asiantuntijana Tampereen yliopistossa vastaan erityisesti viestinnästä ja digiopetuksen tuesta.
Opettajana ja tutkijana olen erityisesti kiinnostunut pohtimaan sitä, mitä monikielisyys ja kielitietoisuus oppimisessa tarkoittavat. Toivon, että tulevaisuudessa myös oppimateriaalit ottaisivat yhä paremmin huomioon oppilaiden erilaiset kielelliset ja kulttuuriset taustat, ja tähän haluan itsekin oppikirjailijana olla vaikuttamassa. Siten jokainen oppija voisi kokea, että oppimateriaali on tehty häntä varten.
Olen väitöskirjatutkija ja kirjoitusviestinnän yliopisto-opettaja Helsingin yliopistossa. Tutkimuskohteeni ja -kiinnostukseni liittyvät kielitietoisen koulun teemoihin.
Kieli on upea työkalu! Opettajana haluan auttaa opiskelijoita löytämään oman äidinkielen voiman ja kauneuden. Minusta on tärkeää rohkaista lukiolaisia kehittymään selkeiksi, vakuuttaviksi ja omaäänisiksi viestijöiksi. Haluan osoittaa heille myös lukutaidon tärkeyden ja saada heidät tuntemaan kirjallisuuden sielua sivelevän voiman. Hyvän oppimateriaalin avulla voin antaa opiskelijoille haluamani: Särmä sytyttää uteliaisuuden, motivoi ja ohjaa. Se tarjoaa monentasoisia harjoituksia ja tietoa, jota on helppo omaksua mutta jossa on myös sopivasti haastetta.
Opetan Pietarsaaren lukiossa äidinkieltä ja kirjallisuutta, suomea toisena kielenä sekä ilmaisutaitoa. Lisäksi olen laaja-alainen erityisopettaja.
Meitä pyritään manipuloimaan päivittäin. Paras suoja manipulointiyrityksiä vastaan ovat laaja lukeneisuus ja tietoisuus manipuloinnin keinoista, jotka ovat usein kielen käyttöä. Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen edellyttääkin, että osaa purkaa vastapuolen viestin ja toisaalta myös itse viestiä kirkkaasti ja uskottavasti. Siksi olen opettajana kiinnostunut niin perusrakenteiden kuin semantiikan ja retoriikan opettamisesta. Haluan, että opiskelijani ovat mieluummin niitä, jotka vievät, kuin niitä, joita viedään.
Opetan suomen kieltä ja kirjallisuutta sekä japanin kieltä ja kulttuuria Porin lukiossa.
Äidinkieli ja kirjallisuus on minulle aina ensisijaisesti ajattelun oppiaine. Haluankin siis opettajana aina haastaa opiskelijoideni ajattelun taitoja ja rohkaisen heitä haastamaan myös itse itseään. Ajattelun kielentämisen kautta pääsemme osaksi yhteiskuntaa ja sen kehittämistä, ja siinä on tuettava myös S2-oppijoita. Minulle on tärkeää, että pääsen opiskelijoideni kanssa pureksimaan haastavia, aitoja tekstejä ympäröivästä maailmasta, ja tähän Särmä tarjoaa ajankohtaista materiaalia. On joka kerta riemukasta havaita, miten monipuoliseksi maailmamme paljastuu, kun uskaltaa uteliaasti tutkia ja ajatella oman laatikkonsa ulkopuolella – myös opettajana!
Opetan äidinkieltä ja kirjallisuutta Koulunmäen yhtenäiskoulussa Äänekoskella.