Artikkelit

Asiakaspalvelun vinkit sujuvaan lukuvuoden alkuun

Opepalveluun ja digimateriaaleihin liittyvät vinkit ja ohjeet helpottavat opetuksen aloittamista.

Tarkista, ovatko tietosi Opepalvelussa ajan tasalla

Tarkistathan, että tiedot Opepalvelun Omat tiedot -osiossa pitävät paikkansa. Omien tietojesi mukaan saat Opepalvelussa käyttöösi sekä koulun ostamat materiaalit että maksuttomat käyttäjäedut.

Tarkista omat tietosi kirjautumalla Opepalveluun ja menemällä Omiin tietoihin Opepalvelun Asetukset-sivulle. Asetukset-sivun Yleiset-osiossa voi muokata nimi- ja sähköpostitietoja, päivittää Opepalvelun salasanan ja vaihtaa Opepalvelun käyttöliittymän kielen (suomi/ruotsi/englanti).

Mikäli olet siirtynyt toisen koulun opettajaksi, voit muokata koulutietoasi Asetukset-sivun Koulut-osiossa. Voit liittyä uuteen kouluun napsauttamalla Lisää koulu -painiketta, lisäämällä oppilaitoksen ja roolin ja tallentamalla. Oppilaitoksen ylläpitäjä vahvistaa liittymisen oppilaitokseen. Jos haluat poistaa koulun tiedoistasi, valitse Muokkaa ja Poista.

Uusi opettaja, näin pääset Opepalvelun käyttäjäksi

Rekisteröidy Opepalveluun osoitteessa opepalvelu.otava.fi. Kirjoita lomakkeeseen tietosi ja napsauta Luo tunnus -painiketta. Koulusi ylläpitäjä vahvistaa sinut koulusi opettajalistalle. Ylläpitäjiä ovat esimerkiksi rehtorit ja koulusihteerit. Saat sähköpostiisi tiedon, kun rekisteröitymisesi on vahvistettu. Jos ylläpitäjä on lisännyt tietosi Opepalvelussa koulun opettajalistaan ennen rekisteröitymistä, käy itse vahvistamassa rekisteröitymisen sähköpostiisi saamasi viestin kautta.

Opepalvelun ohjeet löydät täältä >

MPASSid-tunnistautuminen

Opetuksen järjestäjän tulee hakea järjestelmiinsä käyttäjilleen oppijanumerot. Jos oppijanumero puuttuu, MPASSid-tunnistautuminen katkeaa Opetushallituksen toimesta 20.6.2023 ja onnistuu vasta sen jälkeen, kun käyttäjälle on haettu oppijanumero. Kun oppilaitoksen käyttäjille on haettu oppijanumero, se päivittyy Otavaan automaattisesti, kun käyttäjä seuraavan kerran tunnistautuu MPASSid-kirjautumisen kautta palveluun.

Jos MPASSid-tunnistautuminen ei onnistu, ole yhteydessä ensisijaisesti oppilaitoksesi IT-tukeen. Vaihtoehtoisesti käyttäjällä on aina mahdollisuus kirjautua Otavan palveluihin normaalin kirjautumisikkunan kautta käyttäjätunnus/salasana -parilla.

Katso MPASSid-ohje >

Opepalvelun ryhmien automaattinen arkistointi 31.7.2023

Jotta pääset aloittamaan lukuvuoden mahdollisimman sujuvasti, arkistoimme kaikki aktiiviset ryhmät Opepalvelussa 31.7.2023. Arkistoinnin myötä ryhmänäkymä on selkeämpi.

Jos luot jo kesän aikana uusia ryhmiä tai haluat jatkaa edellisen lukuvuoden ryhmän käyttöä syksyllä, voit palauttaa arkistoidun ryhmän aktiiviseksi milloin tahansa Palauta ryhmä -painikkeella.

Katso ohjeet arkistoidun ryhmän aktivointiin >

Ohjeet oppilas- ja opiskelijalisenssien hallinnointiin

Uutta! Lukion LOPS21-lisenssien jatkaminen

Syyslukukauden 2023 alusta alkaen umpeutuneen digilisenssin voimassaoloa voi jatkaa veloituksetta kolmella kuukaudella. Etu kannattaa hyödyntää, mikäli opiskelijalla on lyhyt tarve tietylle lisenssille syyslukukauden alussa. Kunkin tuotteen lisenssin voimassaoloa voi jatkaa vain kerran koko lukioaikana ja jatkaminen tulee tehdä 30 vrk:n sisällä lisenssin umpeutumisesta.

Katso ohjeet lisenssin jatkamiseen >

Ohjeet oppilaslisenssien jakamiseen perus- ja toisen asteen opetuksessa

Oppilaslisenssien jakaminen peruskoulun oppilaille: Katso ohje tästä >
Lisenssien jakaminen lukion opiskelijoille: Katso ohje tästä >

Oppilas- ja opiskelijalisenssien palautus Opepalvelussa

Oppilaitoksilla on mahdollisuus palauttaa Opepalvelussa oppilaan tai opiskelijan käyttöönottama lisenssi 30 vrk:n sisällä käyttöönotosta. Tällöin lisenssi palautuu takaisin koulun käytettäväksi.
Lue ohjeet lisenssin palauttamiseen >

Lukion pitkän matematiikan digipaketti on mahdollista vaihtaa lyhyen matematiikan digipakettiin.
Lue ohjeet lisenssin vaihtamiseen >

Näin tarkistat koulun tiedoista tilatut lisenssit

Koulun oppilas- ja opiskelijalisenssien hankinnat ja käyttöönotot voi tarkistaa Opepalvelussa Koulu-sivun Tilaukset-osiosta. Lisenssitiedoissa näkyy ostettujen, lunastettujen ja jaettavissa olevien lisenssien kappalemäärät.

Kuvallinen ohje lisenssien tilaustietojen tarkistamiseen >

Uudistettu Analytiikka

Otavan Analytiikka on uudistunut! Uusi Analytiikka on entistä sujuvampi käyttää ja opettaja voi sen avulla seurata oppilaiden ja opiskelijoiden etenemistä digimateriaaleissa.

Katso ohjeet uudistuneen Analytiikan käyttöön >

Olemme apunasi

Palvelemme sinua parhaamme mukaan, mutta lukuvuoden alussa asiakaspalvelumme on ajoittain ruuhkautunut. Niinpä sinun kannattaa katsoa, löytyykö vastaus kysymykseesi tai ongelmaasi Ohjeet-sivultamme: otava.fi/ohjeet

Myös myyntipäällikkömme auttavat mielellään kaikissa oppimateriaaleihin liittyvissä asioissa. Katso oman alueesi myyntipäällikön yhteystiedot täältä >

Joskus ratkaisu digiongelmaan on yksinkertainen. Tyhjennä välimuisti. Vaihda selainta. Mutta koska digitaaliset ratkaisut kehittyvät koko ajan, ne herättävät uusia kysymyksiä. Asiakaspalvelustamme saat opastusta ja käytännön neuvontaa. Me autamme ongelmatilanteissa, jotta sinä voit rauhassa keskittyä opettamiseen.

Otava Oppimisen palveluiden asiakaspalvelu toivottaa iloista lukuvuotta!

Asiakaspalvelu palvelee arkisin klo 8–16
Puh. 09 156 6800
asiakaspalvelu@otava.fi