Painettu
Digi
Otso-sovellus

Trampolin

Peruskoulun B1-ruotsin uudessa sarjassa selkeys ja innostavuus yhdistyvät vastustamattomalla tavalla. Aitojen nuorten tarinoihin on helppo samaistua ja kulttuuri on koko ajan läsnä. Oppimista piristäviä videoita on reilusti, osa niistä ruotsinkielisten nuorten itse kuvaamia. Otso-sovellus tuo äänet, videot ja sanastoharjoituksia myös painetun kirjan käyttäjän iloksi. Ruotsin oppiminen Trampolinin kanssa on hauskaa ja palkitsevaa.

Katso kaikki sarjan osat

Selkeä ja innostava

• Trampolinissa teksti ja tehtävät ovat kätevästi samassa kirjassa.
• Jokainen saa turvallisen tunteen kirjan selkeästä, toistuvasta rakenteesta.
• Tehtävää on ihan kaiken tasoisille oppilaille.
• Sarjaan kuuluu myös rinnakkaiskäyttöön sopiva alaspäin eriyttävä kirja.
• Oppilaan aktiivista roolia tuetaan.

Toimiva kokonaisuus

• Tavoitteen asettamista ja sen toteutumista on helppo seurata.
• Trampolin-kirjat 3, 4, 5 ja 6 kattavat kukin yhden vuosiviikkotunnin. Jokainen niistä sisältää yhden kurssin materiaalin ja sopii kaikkiin vuosiviikkotuntimääriin.
• Taso vastaa oppilaiden kykyä oppia uutta kieltä.
• Opettajalle on reilusti materiaalia ja tukea opetuksen toteuttamiseen.

Pari oppilastani on nimennyt ruotsin suosikkiaineidensa joukkoon, mitä en olisi kyllä etukäteen uskonut. Oppimistulokset ovat myös olleet parempia, kuin etukäteen odotin.

Trampolin-käyttäjä

Trampolin-sarja yläkouluun

Kirjan kansikuva: Trampolin 3

Trampolin 3

Kirjan kansikuva: Trampolin 4

Trampolin 4

Kirjan kansikuva: Trampolin 5

Trampolin 5

Kirjan kansikuva: Trampolin 6

Trampolin 6

Kirjan kansikuva: Trampolin Plus

Trampolin Plus

Trampolin 1-2

Trampolin 1-2 kirjan löydät alakoulun tuotesivulta.

Katso

Miten Trampolin-sarja vastaa B1-kielen OPS-päivitykseen?

B1-kielen opetussuunnitelman päivitys astuu voimaan 1.8.2024. Trampolin-sarja vastaa jo nykyisellään päivitettyä opetussuunnitelmaa varsin hyvin, mutta myös täydennystä on tiedossa.

Trampolinin kannalta suurin muutos on Pohjoismaiden näkyvämpi rooli kaikilla vuosiluokilla, minkä vuoksi teemme Pohjoismaihin liittyviä lisäyksiä digiopetusaineistoihin 1–2, 3, 4 ja 6. Lisäykset sisältävät muun muassa kirjallisia tehtäviä, muistipelejä, Kahoot!-visoja ja videotehtäviä sekä vinkkejä opettajalle. Lisäykset löytyvät digiopetusaineistoista elokuussa 2024.

Uudistamme myös oppilaan kirjat vastaamaan päivitetyn opetussuunnitelman sisältöjä. Nämä uudistukset teemme syksyksi 2025 ja kerromme niistä lisää syksyn 2024 aikana. Nykyisten kirjojen käyttäminen on kuitenkin mahdollista siirtymäkauden ajan.

Sarja täydentyy word-kokeilla ja Kahoot!-visoilla elokuuksi 2024!

Trampolin-sarja vastaa jatkossa entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Sarja täydentyy elokuussa 2024 paljon toivotuilla word-kokeilla. Lisäksi elokuussa opettajan digiopetusaineistoon lisätään sarjaa tukevat Kahoot!-tietovisat, jotka tuovat pelillisyyttä oppitunnille.

Selkeä rakenne ja innostava sisältö

Trampolin-kirjoissa on sekä tekstit että tehtävät. Trampolin 1–2 ja Trampolin Plus sisältävät kahden vuosiviikkotunnin materiaalin. Trampolin 3, 4, 5 ja 6 sisältävät kukin yhden vuosiviikkotunnin materiaalin ( = 4 kappaletta). Kirjat sisältävät seuraavat osiot:

 • Tavoitteet
 • Temaord (kuvasanasto tehtävineen)
 • Lexikon (sanastoaukeama)
 • Text (teksti tehtävineen)
 • Grammatik (kielioppi tehtävineen)
 • Hoppa högt! (soveltavia ja syventäviä tehtäviä)
 • Kolla vad du kan! (kertaavia tehtäviä ja itsearviointi)
 • Kulturhopp (kulttuuritietoa)

Mukana on myös erikseen merkittyjä ylöspäin eriyttäviä Volt-tehtäviä. Tehtävää on runsaasti paitsi eritasoisille myös erilaisille oppijoille. Otso-sovellus avaa äänet, videot ja sanastoharjoituksia painetun Trampolin-kirjan käyttäjälle.

Tutustu sarjaan katsomalla Trampolin-webinaaritallenne

Webinaarissa oppikirjailijat kertovat Trampolin-sarjan pedagogisista ratkaisuista, selkeästä rakenteesta ja eriyttämisen ratkaisuista. He esittelevät myös monipuolisen digiopetusaineiston ja arvioinnin työkalut.

Katso tallenne

Tutustu Trampolin-sarjan monipuolisiin videoihin

Trampolin sarjaan kuuluu monipuolisesti erilaisia videotyyppejä, ja sarja onkin saanut paljon kehuja juuri monipuolisesta videotarjonnastaan. Katso, millaisia videotyyppejä sarjaan kuuluu.

Katso esimerkki suosituista Svenska med Marcus -kielioppivideoista

Svenska med Marcus -videot ovat keränneet laajalti kiitosta niin oppilailta kuin opettajiltakin. Esimerkkivideossa Marcus tutustuttaa sinut päälauseen sanajärjestykseen.

Lue Trampolin-artikkelit

Artikkelit

Näin Trampolin-sarja tukee monilukutaitoa 

Monilukutaidolla tarkoitetaan taitoa tulkita ja tuottaa erilaisia tekstejä. Monilukutaidon tavoitteena on, että oppilaat oppivat ymmärtämään moninaisia kulttuurisia viestinnän muotoja ja sitä kautta myös rakentamaan identiteettiään. Artikkelissa Trampolin-sarjan oppikirjailija Anna Blom kertoo, kuinka Trampolin-sarja tukee monilukutaitoa ja OPSin tavoitteita.

Artikkelit

Näin Trampolin toimii ruotsin opetuksessa

Siri Liukkala on yksi Trampolinin oppikirjailijoista ja opettaa ruotsia Helsingin Normaalilyseossa. Hän kertoo nyt omia kokemuksiaan Trampolinin käytöstä opetuksessa ja antaa hyviä vinkkejä monipuolisen materiaalin hyödyntämiseen.

Uutiset

Palkittu Trampolin ja sen tekijät

Otavan uusi peruskoulun B1-ruotsin oppimateriaali Trampolin 1–2 on palkittu kansainvälisessä BELMA-kilpailussa (Best European Learning Materials Awards).

Artikkelit

Iloinen hyppy ruotsin kieleen

Trampolin on uusi sarja peruskoulun B1-ruotsiin. Oppikirjailijat kertovat, miten Trampolin tekee kielen oppimisesta hauskaa ja palkitsevaa.

Palkittu Trampolin

Trampolin 1–2 on voittanut omassa kategoriassaan pronssia kansainvälisessä BELMA-kilpailussa (Best European Learning Materials Awards). Nimensä mukaisesti kilpailussa etsitään Euroopan parhaita oppimateriaaleja. Palkintoperusteissa nousivat esiin into ruotsin kieltä kohtaan, oppilaan aktiivinen rooli, eriyttämisen mahdollisuudet, monipuolilset digitaaliset materiaalit, innostavat videot ja nuoriin vetoava ulkoasu.

Opettajan työn tueksi

 • Digiopetusaineisto sisältää digiopetusaineistot painetun kirjan ja digikirjan käyttäjälle. Molemmissa on kirjan tehtävien vastaukset, äänitteet ja videot, ohjeita ja vinkkejä opettajalle sekä lisätehtäviä oppitunneille. Elokuussa 2024 digiopetusaineistoon lisätään myös sarjaa tukevat Kahoot!-tietovisat. Katso ohje, niin löydät nopeasti kaikki haluamasi materiaalit, käytitpä sitten painettua tai digikirjaa. Katso ohje digiopetusaineiston käyttöön >
 • Uusi Analytiikkapalvelu antaa mahdollisuuden seurata oppilaan edistymistä yksilö- ja ryhmätasolla.
 • Luokkaäänite sisältää sanastot, tekstit ja kuullunymmärtämistehtävät.
 • Arviointimateriaalia on saatavilla elokuusta 2024 alkaen neljässä muodossa: Arviointimateriaali (pdf)Koetyökalu, Digikokeet ja Word-kokeet. Sisältö on kaikissa sama. Materiaali kattaa monipuolisesti kielitaidon eri osa-alueet ja sisältää runsaasti eritasoisia tehtäviä kappaleen osioihin (kuvasanastoon, tekstiin, kielioppiin ja kulttuuriin). Tehtävien vaikeustaso on merkitty.

Ohjeet digiopetusaineiston käyttöön

Digiopetusaineisto sisältää digiopetusaineistot painetun kirjan ja digikirjan käyttäjälle. Molemmissa on kirjan tehtävien vastaukset, äänitteet ja videot, ohjeita ja vinkkejä opettajalle sekä lisätehtäviä oppitunneille.

Katso ohje, niin löydät nopeasti kaikki haluamasi materiaalit, käytitpä sitten painettua tai digikirjaa!

Katso ohje

Katso webinaaritallenne käyttäjäkoulutuksesta

Saat opastusta Trampolin-sarjan materiaalien käyttöön sekä oppikirjailijan vinkit oppikirjojen monipuoliseen hyödyntämiseen ja eriyttämiseen. Lisäksi tutustut opettajan digiopetusaineistoon sekä arvioinnin työkaluihin.

Katso tallenne

Otso-sovellus avaa äänet ja videot

Otso-sovellus avaa äänet, videot ja sanastoharjoituksia painetun Trampolin-kirjan käyttäjälle. Otso tukee oppilasta, kun hän tekee läksyjä, kertaa asioita, harjoittelee ääntämistä tai valmistautuu kokeisiin. Helppokäyttöisen Otson voit ladata mobiililaitteeseen sovelluskaupasta veloituksetta. Tutustu Otso-sovellukseen >

Vinkki oppitunnille

Pääsiäistehtävät ja vastaukset

Lataa pdf (339 kt)

Pääsiäisristikko ja vastaukset

Lataa pdf (245 kt)

Alla hjärtans dag tehtävät

Lataa pdf (132 kt)

Alla hjärtans dag ratkaisut

Lataa pdf (131 kt)

Trampolin Diplom 1

Tulostettava diplomi

Lataa pdf (67 kt)

Trampolin Diplom 2

Tulostettava diplomi vahvuuksilla

Lataa pdf (72 kt)

Luciadagen och julen ristikko

Lataa pdf (984 kt)

Luciadagen och julen ristikko – vastaukset

Lataa pdf (984 kt)

Luciadagen och julen II tehtävät ja vastaukset

Lataa pdf (1 901 kt)

Svenska dagen tehtävät ja ratkaisut

Lataa pdf (726 kt)

Svenska dagen II tehtävät ja ratkaisut

Lataa pdf (275 kt)

Kanelbullens dag tehtävät

Lataa pdf (1 322 kt)

Kanelbullens dag ratkaisut

Lataa pdf (1 338 kt)

Palautetta Trampolin-käyttäjiltä

”Kätevää, että kaikki on yksien kansien sisässä. Sisällöt löytyvät helposti, ja oppilaiden ei tarvitse kantaa jo muutenkin täydessä repussa kahta kirjaa.”

”Trampolinin nykyaikainen ulkonäkö kuvineen vetoaa oppilaisiin ja kirjan värit innostavat. Hauskat videot tempaisevat mukaansa.”

”Eriyttäminen sujuu. Kappaleen alkupään tehtävät auttavat heikommin sanastoa omaksuvia, ja ylöspäin eriyttäviä tehtäviä on riittävästi.”

”Itsearviointiosuudet ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä. Ne tuovat arvioinnin luonnolliseksi osaksi tuntityöskentelyä.”

”Kielioppi on selkeästi erillään ja kielioppikalvot auttavat opetustilanteessa mainiosti.”

”Opettajan opas antaa hyvin vinkkejä, miten Trampolinia voi käyttää ja edetä tunnista toiseen.”

”Trampolinissa on paljon mielenkiintoisia tehtäviä.”

Oppilaiden on helppo samaistua materiaaliin.

Ote Belma-palkinnon perusteluista

Oppikirjailijat

Mikaela Friis

Siri Liukkala

Sari Mommo

Sari Vesa

Anna Blom

Peter von Bonsdorff

Trampolin Min bok

Johanna Aho

Opettajan lisämateriaalit

Henna Alanne

Opettajan lisämateriaalit

Fanni Dunderberg

Opettajan lisämateriaalit

Hanna Hallila

Opettajan lisämateriaalit

Heini Peltoperä

Digilisätehtävät

Mira Ruponen-Kuutti

Arviointimateriaalit

Elina Uusitalo

Arviointimateriaalit