Uutiset

Warelius-palkinto opetusneuvos Teuvo Nybergille

Teuvo Nyberg on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnon. Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Teuvo Nyberg on pitkällä oppi- ja tietokirjailijan urallaan ollut merkittävä oppimateriaalien kehittäjä ja nykyaikaistaja.

Teuvo Nyberg on opetusneuvos, joka teki uransa biologian ja maantiedon opettajien koulutuksessa Helsingissä ja Tampereella. Pääosan hänen tuotannostaan muodostavat biologian ja maantiedon oppikirjat ja niihin liittyvät aineistot. Lisäksi Nyberg on kirjoittanut artikkeleita erilaisiin julkaisuihin, kuten tietosanakirjoihin.

Tamperelaisen Teuvo Nybergin alaa ovat biologian ja maantieteen oppimateriaalit. Teuvo Nyberg on ollut tuottelias tietokirjailija koko pitkän opettajauransa ajan. Hänen laaja oppikirjatuotantonsa hakee vertaistaan. Kymmenet tuhannet koululaiset alakoulusta lukioon ovat niiden avulla perehtyneet luonnontietoon ja luonnonsuojeluun.

Oppikirjailija Teuvo Nyberg on 1960-luvulta lähtien laatinut biologian ja maantiedon oppimateriaaleja alakoulusta lukioon. Hän on ollut mukana tekemässä yli 400 tuotetta. Koululaisen eläin- ja kasvioppi 1–3 (Kunnalliset kokeilukoulut osat 1 ja 3, Otava osa 2) oli keskikoulun kirjasarja 1960-luvulla, Tutkimme biologisia ilmiöitä -sarja (Otava) 1970-luvulla.

Teuvo Nybergin yhdessä työryhmän kanssa tekemät Koulun biologia, Koulun maantieto ja Koulun ympäristötieto ovat Otavan pitkäikäisimpiä oppikirjasarjoja. Aineistoa on tuotettu niin keskikoulua, oppikoulua, peruskoulua kuin lukiotakin varten. Tavoitteena oli biologian opetuksen rakenteellinen ja didaktinen uudistaminen. Nybergin asiantuntemus ja vankka pedagoginen näkemys biologian ja maantiedon oppimateriaalien ja opetusmenetelmien uudistamisessa näkyy myös siinä, että nämä materiaalit ovat olleet käytössä viidellä eri vuosikymmenellä ja viiden eri opetussuunnitelman aikana.

Valtaosa materiaaleista on ollut käytettävissä myös ruotsinkielisenä. Nybergin tekemiä oppikirjasarjoja on käännetty myös inarin- ja pohjoissaameksi. Lisäksi kirjoja on julkaistu viron-, latvian-, liettuan- ja venäjänkielisinä käännöksinä.

Teuvo Nyberg on merkittävästi osallistunut myös biologian ja maantiedon oppimateriaalien kuvituksen kehittämiseen valitsemalla oivaltavia ja havainnollistavia valokuvia ja piirroksia. Pitkän uransa aikana Teuvo Nyberg on myös ohjannut ja kannustanut yhä uusia oppikirjailijasukupolvia.

Teuvo Nybergillä on poikkeuksellisen pitkä ura oppi- ja tietokirjailijana, ja hän on todellinen oppimateriaalien kehittäjä ja nykyaikaistaja.

Nykyisen opetussuunnitelman mukaisista oppimateriaaleista Teuvo Nyberg on ollut mukana tekemässä seuraavia:

Tutkimusmatka

Elo