Uutiset

Sujuvasti Scene-sarjan kanssa – käyttäjäkoulutuksen aiheita

Yläkoulun englannin Scene-sarjan ominaisuuksia, eriyttämistä ja digipäivityksiä käsittelevä käyttäjäkoulutus järjestettiin tällä kertaa etänä. Tästä saat tiivistetysti tietoa koulutuksessa kerrotuista asioista.

Materiaalia on reilusti tarkoituksella

Oppikirjailija Antti Hiitti kävi läpi sarjan rakenteen. Scenessä on tarjolla paljon materiaalia, sillä se on suunniteltu toimimaan sekä kahden että kolmen vuosiviikkotunnin opetuksessa. Opettajan on kätevä valita omaan opetukseensa sopivat tekstit oman ja oppilaiden mielenkiinnon mukaan.

Tekstikirjan kunkin Setin molempia kappaleita ei tarvitse käydä läpi. Joka Setissä on kaksi perustekstiä, joista toisen voi halutessaan jättää huoletta pois. Get This! -osion kielioppiasian opettaminen ei ole sidottu mihinkään tiettyyn tekstiin, joten sen voi käsitellä silloin kun parhaiten sopii. Kielioppia lähestytään keskustelutilanteen ja suullisen harjoittelun kautta, jonka jälkeen voi sujuvasti siirtyä harjoituskirjan tehtäviin.

Opepalvelussa olevasta Scene-ajankäyttösuunnitelmasta löytyvät ohjeet materiaalin kanssa etenemiseen. Ajankäyttösuunnitelma löytyy myös Scene-tuotesivulta >

Esitysmateriaali ja digiopetusaineisto opettajan tukena

Uusi esitysmateriaali on painetun kirjan näköisversio. Jokaisen Setin runsaat lisämateriaalit ovat kappalenäkymässä oikeassa yläkulmassa Extra Materials for the Set -osiossa. Vasemmalta Handouts for Scene -osiosta löytyvät tulostettavat pelipohjat ja arviointilomakkeet. Vasemman yläkulman kautta pääsee nyt oppikirjasta tehtäväkirjaan, joka aukeaa kätevästi saman luvun kohdalta.

Digiopetusaineisto on suunnattu digikirjan ja digitehtävien käyttäjälle. For the Teacher -osiossa on runsaasti tukea opettajalle, ja kunkin Setin Teacher’s Toolbox sisältää vinkit opetukseen, lisämateriaalia sekä kuuntelukäsikirjoitukset.

Opettajan materiaaleja myös digikirjan kautta

Opepalvelussa Scene-digikirjan kohdalla olevan nuolen alta aukeavat opettajalle koetyökalu, Word-kokeet, äänite, ajankäyttösuunnitelma, opettajan materiaali (sarjan esittely), ratkaisut sekä kertaustehtävät.

Kolmenlaista arviointimateriaalia

Scenen koemateriaali on saatavilla digikokeina, Word-muodossa ja koetyökalun kautta. Kaikissa näissä on helpon tason, perustason ja vaikean tasot tehtävät, joista opettaja voi itse koostaa haluamansa kokeen. Word-kokeista ja koetyökalusta saa paperikokeet, joita voi itse muokata. Digikokeissa on samoja tehtäviä kuin koetyökalussa. Scene-sarjan arviointimateriaali kattaa monipuolisesti kielitaidon eri osa-alueet.

Uusi analytiikka digimateriaaleissa

Analytiikan avulla oppilaiden edistymistä voi seurata ja arvioida tehtävätasolla. Oppilas näkee palautteen digikirjansa tai digitehtäviensä kautta. Analytiikka löytyy digiopetusaineiston tai esitysmateriaalin oikeassa yläkulmassa olevien kolmen pisteen alta. Katso ohjeet analytiikan käyttöön täältä >

Eriyttämiseen on toimivat ratkaisut – myös alaspäin eriyttävä harjoituskirja

Kaikille oppilaille löytyy tekemistä ja opeteltavaa omalla tasolla. Eriyttämisratkaisut on Scene-sarjassa selkeästi merkitty: tähtisymboli eriyttää alaspäin, salmiakkisymboli ylöspäin. Tehtävissä edetään helposta vaikeaan, joten edistyneet voi kätevästi ohjata tekemään lisää. Myös Flexi Text eriyttää ylöspäin, ja sen voi käydä läpi kaikkien kanssa tai antaa edistyneemmille. Action- ja Show and Tell -tehtävätyyppejä voi tehdä omalla tasolla.

Alaspäin eriyttävä Scene My Exercises -harjoituskirja on suunniteltu siten, että sitä voi käyttää ryhmässä tukea tarvitsevilla oppilailla, kun muilla on perusharjoituskirja. Tekstikirja on kaikille yhteinen. My Exercises -esitysmateriaalin For the Teacher -linkistä aukeaa opettajalle ohje harjoituskirjojen rinnakkaiskäytöstä.

My Exercises on muokattu Exercises-harjoituskirjan pohjalta, ja se sisältää runsaasti oppimista tukevia ja helpottavia ominaisuuksia. Tehtävät on ladottu väljästi, ja niihin on annettu kuva-apuja, tukisanoja ja erilaisia muistisääntöjä. Mitään oleellista ei ole jätetty pois, joten tarvittavat asiat tulevat opituksi.

Jos ryhmässä on muutama My Exercises -harjoituskirjan käyttäjä, voi ryhmän viritellä yhteisesti tekstiin ja tehtäviin, ja ohjata sitten oppilaat oman tason ja oman kirjan tehtäviin.

Muista Otso-sovellus painetun kirjan käyttäjälle!

Otso-mobiilisovellus ja painettu oppikirja yhdessä avaavat oppilaan käyttöön Scene-kirjan äänitteitä ja videoita. Otso tukee oppilasta, kun hän tekee läksyjä, kertaa asioita, harjoittelee ääntämistä tai valmistautuu kokeisiin. Helppokäyttöisen Otson voit ladata mobiililaitteeseen sovelluskaupasta veloituksetta. Katso ohje täältä >

Lue lisää Scene-sarjasta:

Scene joustaa, kaikki oppivat englantia >

Opettaja kertoo, miten eriyttäminen sujuu Scenen avulla >