Artikkelit

Lukion Särmän opetusvideot terävöittävät oppimista

Miten argumentaatiota tai ryhmäviestintää analysoidaan? Entä miten omasta tekstistä saa sidosteista? Näihin kysymyksiin tarjoavat vastauksia lukion Särmän uudet opetusvideot, jotka kiteyttävät äidinkielen ja kirjallisuuden tärkeimmät sisällöt selkeästi ja havainnollisesti.

Opetusvideot jättävät muistijälkiä ja havainnollistavat

Uuden lukion Särmän tietokirjassa ja digikirjassa on 30 opetusvideota, jotka antavat vinkkejä äidinkielen ja kirjallisuuden opiskeluun. Niissä keskitytään oppiaineen perusasioihin eli lukemiseen, kirjoittamiseen, kirjallisuuteen, vuorovaikutukseen ja kieleen. Lukiolaisesiintyjät kertovat opetusvideoilla seikkaperäisesti, miten vaikkapa aineistoteksti puretaan osiin tai miten tekstistä saa tehtyä omaäänisen.

Hyvä opetusvideo jättää vahvan muistijäljen ja havainnollistaa kiinnostavilla aineistoilla. Esimerkiksi kuvan lukemisen videolla opiskellaan visuaalisia keinoja analysoimalla Helsingin Sanomien Paula Vesalan henkilöjutun kuvia. Videoiden analysointitaitoa harjoitellaan Novitan mainosvideon ja Kaikki synnit -sarjan katkelman avulla. Kertomuksellisuuden videolla taas lukiolaisesiintyjä Asta havainnollistaa, mitä kertomuksen keinoja on Pelastusarmeijan mainosvideossa. Videoilla on panostettu siihen, että tekstianalyysin käsitteitä käytetään täsmällisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Särmän opetusvideot ovat ennen kaikkea oppimisen vertaistuki. Ne on tehty nuorten opiskelijoiden kanssa, sillä me Särmän tekijät uskomme vertaisoppimisen vetovoimaan. Videoilla esiintyvät nuoret, kuten Kanerva, Otso ja Aapo, tuntevat lukiolaisen kokemusmaailman. He osaavat astua nykypäivän lukiolaisen saappaisiin ja kertoa opiskeltavista asioista innostavalla tavalla, oli aineistona sitten selkouutinen, Mika Waltarin runo tai humoristinen tietokirjakatkelma.

Opetusvideoiden monet käyttötarkoitukset

Opetusvideot ovat opettajan pedagoginen työkalu, josta on hyötyä sekä lähi- että etäopetuksessa. Niitä voi käyttää monissa eri tilanteissa: ne toimivat oppitunnin alussa virittelyinä, niitä voi käyttää havainnollistavina esimerkkeinä tai ne sopivat asian kertaamiseen teorian opiskelun jälkeen. Videot terävöittävät vaikeidenkin asioiden oppimista ja rytmittävät oppituntia.

Opiskelijoille videot ovat erityisen hyödyllisiä, kun on aika valmistautua kokeeseen tai kirjoittaa vastaustekstiä. Videoilla annetaan vinkkejä esimerkiksi lyriikan, proosan tai vaikkapa tietokirjallisuuden analyysiin. Ne ovat kelpo työkalu myös ylioppilaskokeisiin valmistautuessa, sillä videoiden avulla voi kerrata oppiaineen keskeiset sisällöt. Videot auttavat opiskelijaa välttämään tekstianalyysin sudenkuopat ja keskittymään tekstissä olennaiseen. Ne eivät ole kertakäyttöisiä, vaan niitä voi katsoa uudelleen missä ja milloin tahansa.

Särmän opetusvideot ovat helposti saatavilla. Digikirjaa käyttävä opiskelija katsoo videot Särmän digikirjasta. Painettua tietokirjaa käyttävä opiskelija pääsee videoihin käsiksi Otavan maksuttomalla Otso-mobiilisovelluksella ja Opiskelijan maailmassa. Särmän uudet opetusvideot ovatkin kuin taskukokoinen tietopankki, joka kulkee opiskelijan mukana ihan kaikkialla.

Katso alla olevat esimerkit Särmän opetusvideoista. Tutustu opetusvideoihin lisää Särmän digikirjan demosta!

Anja Korkea-aho
Särmä-sarjan oppikirjailija

Tutustu uuteen Särmään täällä >.