Artikkelit

Yläkoulun Särmän digiopetustaineistot – uusia videoita, Kahoot-kertauksia ja apuja arviointiin!

Tässä artikkelissa kerromme, miten yläkoulun Särmän digiopetusaineistot 7–9 ovat päivittyneet lukuvuodeksi 2022–2023.

Uusia opetusvideoita ja haastatteluvideoita

Yläkoulun Särmän opetusvideot ja haastatteluvideot ovat monien oppilaiden ja opettajien suosikkeja. Nyt katsottavaa on aiempaa enemmän, sillä Särmän digiopetusaineistoihin ja digikirjoihin on lisätty uusia opetus- ja haastatteluvideoita.

Seitsemännen luokan kirjallisuusjaksossa on seitsemän uutta opetusvideota kirjallisuuden peruskäsitteistä. Videot tarjoavat oppikirjatekstin rinnalle toisen tavan ottaa haltuun, mitä tarkoittavat vaikkapa käsitteet henkilöhahmo, kertoja, aihe, teema ja juoni. Opetusvideoiden yhteydessä on aina toiminnallinen tehtävä, jonka avulla käsitteet jäävät oppilaan mieleen.

Särmän uudet haastatteluvideot konkretisoivat opittavaa asiaa ja tuovat luokkaan asiantuntijavieraita. Esimerkiksi toimittaja Katriina Pajari kertoo Kiinan sananvapaustilanteesta ja siitä, miten hänen asuntoaan salakuunneltiin, kun hän oli toimittajana Kiinassa. Kotuksen erityisasiantuntija Henna Leskelä kertoo ajantasaisia esimerkkejä, miten englannin kieli vaikuttaa suomen kieleen. Kuvajournalisti Jenna Lehtonen taas avaa, mitä pitää huomioida, kun julkaisee kuvia netissä.

Särmän uudet opetus- ja haastatteluvideot ovat digiopetusaineistoissa seuraavissa luvuissa:

SÄRMÄ 7
Luku 35: Toimittaja Wali Hashin haastattelu median tehtävistä
Luku 37: Kuvajournalisti Jenna Lehtosen haastattelu kuvien julkaisemisesta netissä
Luku 39: Toimittaja Elina Rantalaisen haastattelu uutisvideoista
Luku 46: Opetusvideo kerronnasta, kuvauksesta ja dialogista
Luku 47: Opetusvideo henkilöhahmoista
Luku 48: Opetusvideo tapahtumapaikasta ja -ajasta
Luku 49: Opetusvideo kertojatyypeistä
Luku 50: Opetusvideo aiheesta, teemasta ja juonesta
Luku 51: Opetusvideo runon peruskäsitteistä
Luku 53: Opetusvideo draaman peruskäsitteistä
Tehdään videovinkkaus sarjakuva-albumista -projekti: mallivideo sarjakuva-albumin vinkkaamisesta
Tutkikaa mediaa nuortenkirjoissa -projekti: mallivideo nuortenkirjan vinkkaamisesta

SÄRMÄ 8
Luku 26: Kielenhuoltaja Henna Leskelän haastattelu englannin vaikutuksesta suomeen
Luku 31: Toimittaja Katriina Pajarin haastattelu sananvapaudesta

Oppilas voi katsoa Särmän opetusvideot joko Otso-mobiilisovelluksesta tai digikirjasta.


Kahoot-visat pelillistävät kertaushetket
!

Särmän digiopetusaineistoissa on nyt Kahoot-visoja, joiden avulla koko ryhmä voi kerrata pelillisesti opiskellun jakson asioita. Visojen avulla onnistuu vaikkapa sanaluokkien, modusten tai kirjallisuushistorian kertaaminen.

Opettaja käynnistää Kahoot-visan digiopetusaineistosta, ja oppilaat liittyvät peliin puhelimella, tietokoneella tai pädillä syöttämällä pelin tunnuksen Kahootin nettisivuilla kahoot.it.

Kahoot-visoja on digiopetusaineistoissa 7–9 yhteensä 32 kappaletta, ja jokaisessa visassa on 15 kysymystä. Visa on aina digiopetusaineistossa jakson viimeisessä luvussa Luvun tehtävät -valikossa.


Uutuuksina arviointisuunnitelmat ja päättöarviointityökalu

Perusopetuksen tarkennetut päättöarvioinnin kriteerit tulivat käyttöön elokuussa 2021. Olennaista muutoksessa on se, että myös arvosanoille 5, 7 ja 9 on nyt kriteerit – aiemmin kriteerit liittyvät vain arvosanaan 8.

Särmä helpottaa jatkossa opettajan arviointiurakkaa tarjoamalla nyt arviointisuunnitelmat jokaiselle vuosiluokalle sekä päättöarviointityökalun.

Arviointisuunnitelman avulla opettaja voi suunnitella, mitkä arvioitavat suoritukset oppilas tekee lukuvuoden aikana. Arviointisuunnitelmassa on näkyvillä, mihin opetussuunnitelman tavoitteeseen mikäkin arvioitava suoritus liittyy. Tavoitteellinen arviointi on läpinäkyvää niin oppilaille kuin huoltajillekin.

Särmän päättöarviointityökalu on opettajan apu päättöarvioinnin tekemisessä. Se kokoaa yhteen arvioitavia suorituksia kahdeksannelta ja yhdeksänneltä luokalta opetussuunnitelman eri sisältöalueilta. Päättöarvioinnin tekemisen avuksi Särmä tarjoaa myös perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerit tiivistetysti. Ne sopivat muun muassa tilanteisiin, joissa opettaja keskustelee oppilaan tai huoltajan kanssa päättöarvioinnista.

Arviointisuunnitelma, päättöarviointityökalu ja tiivistetyt päättöarvioinnin kriteerit ovat digiopetusaineistoissa Opettajalle-osiossa.