Painettu
Digi
Otso-sovellus

Uusi Kipinä (OPS 2016)

Uusi Kipinä on helposti hallittava kokonaisuus, joka varmistaa äidinkielen perustaidot jokaiselle oppilaalle. Uusi Kipinä on opettajan tukena oppituntien suunnittelussa, pitämisessä ja arvioinnissa. Oppilaalle Uusi Kipinä tuo oman kokoista oppimista: riittävästi perustehtäviä, kertausta, luovuutta ja haasteita. Ja kaiken voi halutessaan valita myös digitaalisena!

Katso kaikki sarjan osat

Helposti hallittava kokonaisuus

 • Äidinkielen osa-alueet ovat selkeästi näkyvissä.
 • Opetustekstit on hiottu ja perustehtäviä on riittävästi.
 • Luovat tehtävät ja paritehtävät tuovat lisähaastetta.
 • Mediataidot on nostettu esiin tuomalla mukaan tutustumista eri medioihin.
 • Oppikirjan erillinen ilmaisutaidon osuus on oivallinen lisä vuorovaikutustaitojen harjoittelemiseen.

Monipuolinen sarja

 • Tehtäväkirja etenee oppikirjan mukaisesti.
 • Helppokäyttöiset digitehtävät tukevat monenlaisia oppijoita ja tarjoavat tarvittaessa lisähaastetta oppilaalle.
 • Koko materiaalin voi ottaa käyttöön myös digitaalisena.
 • Opettajan tukena suunnittelussa, tuntityöskentelyssä ja arvioinnissa.

Uusi Kipinä -sarja

Kirjan kansikuva: Uusi Kipinä 3

Uusi Kipinä 3

Kirjan kansikuva: Uusi Kipinä 4

Uusi Kipinä 4

Kirjan kansikuva: Uusi Kipinä 5

Uusi Kipinä 5

Kirjan kansikuva: Uusi Kipinä 6

Uusi Kipinä 6

Hyödynnä edulliset pakettihinnat

Voit hankkia Uusi Kipinä -sarjan painetun tehtäväkirjan ja digitehtävät edulliseen pakettihintaan. Katso hinta- ja tuotetiedot hinnastosta!

Hinnastoon

Sarjan periaatteet

 • Erilaisten tekstien ja kuvien monipuolinen tutkiminen, muokkaaminen, arvioiminen, vertaileminen ja tuottaminen harjoituttaa monilukutaitoa. Tekstien kuunteleminen ja videoiden katseleminen on mahdollista digikirjassa ja digiopetusaineistossa.
 • Tuoreita tekstikatkelmia luetaan ja käsitellään sekä yksin että yhdessä. Osa teksteistä käsittelee myös muiden oppiaineiden aiheita, jolloin integrointi on helppoa.
 • Mediataidot kehittyvät oppilaan ikätason mukaisesti.
 • Laajemmat kirjoitustyöt, toiminnalliset peliaukeamat, projektit ja ongelmanratkaisutehtävät vahvistavat ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja. Oman työn suunnittelua, arviointia ja palautteen antamista ja vastaanottamista harjoitellaan aina ikätasolle sopivalla tavalla.
 • Monipuolisten pari- ja ryhmätehtävien avulla harjoitellaan yhdessä toimimista ja yhteistyötä.
 • Uuden Kipinän avulla oppilaasta tulee aktiivinen, osallistuva, ympäristöön myönteisesti vaikuttava ja rohkeasti itseään ilmaiseva oppija.

Näin Uusi Kipinä toimii luokassa

Jäälin koulun luokanopettaja Maiju Poutiainen kertoo, kuinka Uusi Kipinä -sarja tukee hänen opetustyötään.

Katso video

Otso-sovelluksen avulla oppilas voi kuunnella Uusi Kipinä -sarjan tekstejä

Painettua Uusi Kipinä -oppikirjaa käyttävä oppilas voi Otavan Otso-sovelluksen avulla kuunnella kirjan opetustekstit, jatkokertomuksen ja aineistotekstit.

Opittava asia aukeaa uudella tavalla, kun opetustekstin voi kuunnella myös kotona. Koukuttavan jatkokertomuksen ja monipuolisten aineistotekstien kuunteleminen houkuttelee oppilasta nauttimaan kirjallisuudesta, laajentaa sanavarastoa, ruokkii mielikuvitusta ja pitää yllä erilaisten tekstien kuuntelemisen taitoa. Paavo Kerosuon ääneen lukemat tekstit tarjoavat mallin vivahteikkaasta tulkinnasta.

Lue lisää Otso-sovelluksesta

Uusi Kipinä -sarjan digikirjat ja digitehtävät uudistuivat

Uudistuksessa digitaalisiin materiaaleihin liitettiin uusi opettajan analytiikkatyökalu, joka vastaa monipuolisesti jatkuvan arvioinnin ja etäopetuksen tarpeisiin. Analytiikkapalvelu esittää digikirjaa tai digitehtäviä käyttävien oppilaiden edistymisen reaaliaikaisesti yksilö- ja ryhmätasolla visuaalisesti selkeässä muodossa.

Uudistuneet oppilaan digimateriaalit ovat selkeitä, helppokäyttöisiä ja niissä liikkuminen on sujuvaa. Uudistuksen yhteydessä on lisätty myös materiaalien saavutettavuutta ja parannettu toimintavarmuutta.

Lue artikkelit

Uutiset

Otavan Kirjasäätiön vuoden 2022 oppimateriaalipalkinto on myönnetty Minna Konttiselle

Oppimateriaaleilla on merkittävä asema suomalaisen sivistyksen ja menestyksen luojana. Otavan Kirjasäätiön oppimateriaalipalkinnolla halutaan tukea ja kannustaa laadukkaiden oppimateriaalien sisältöjen kehittämistä ja tekemistä Suomessa. Palkinto on tunnustus merkittävästä saavutuksesta oppimateriaalien tekemisen alueella.

Artikkelit

Kuusi vinkkiä lukuintoon luokassa

Oppilaiden sanavarasto kaventuu, luetunymmärtäminen heikkenee eikä keskittymiskyky tahdo riittää pitkien tekstien lukemiseen. Mitä opettaja voi tehdä sytyttääkseen oppilaissa lukemisen kipinän? Luokanopettaja, opettajankouluttaja ja oppikirjailija Anu Löyttyniemi kertoo parhaat vinkkinsä.

Artikkelit

Kannusta lasta lukemaan kotona

Vahva lukemisen taito kantaa elämässä pitkälle, auttaa samaistumaan muiden ihmisten elämään ja antaa tarttumapintaa toisiin kulttuureihin ja erilaisuuteen. Miten kannustaa lasta lukemaan kiireisen arjen keskellä? Luokanopettaja, opettajankouluttaja ja oppikirjailija Anu Löyttyniemi kertoo parhaat vinkkinsä kotiin.

Opetusvinkit

Etäopettajan ideoita kolmasluokkalaisten opetukseen

Miten oppilaiden ohjaus, yhteisöllisyyden vaaliminen ja oppimateriaalien käyttö sujuu etäopetuksessa? Peruskoulun kolmannen luokan opettaja Pasi Pentikäinen kertoo omista ratkaisuistaan.

Opetusvinkit

Vinkkejä Uusi Kipinä -sarjan käyttämiseen etäopetuksessa

Uusi Kipinä -materiaalien kanssa äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelu jatkuu myös etäopetuksessa. Tästä löydät sarjan oppikirjailijoiden vinkkejä etäopetukseen.

Vinkit ja ideat

Yhteisöllinen kirjoittaminen alakoulussa -koulutuswebinaarin materiaalit

Hyödynnä Yhteisöllinen kirjoittaminen alakoulussa -koulutuswebinaarin materiaaleja.

Lataa pdf (3 369 kt)

Vinkki Kalevalan päivään

Tulosta tunnille mukaan Uusi Kipinä Tehtäviä 4 -kirjan tehtävä, jossa tutustutaan Kalevalan tapahtumapaikkoihin.

Lataa pdf (2 070 kt)

Keskustelunoppa

Parilukeminen on yhteisöllisen lukemisen työtapa, jossa oppilaspari lukee yhdessä valitsemansa tekstin tai kirjan. Keskustelunopan avulla saat parit juttelemaan luetusta, ja autat heikompiakin lukijoita kertomaan ajatuksiaan.

Lataa pdf (1 452 kt)

Oppikirjailijat

Sanni Arvaja

Eija Kangasniemi

Minna Konttinen

Sini Lairio

Anu Löyttyniemi

Satu Pesonen-Kokko

Taina Huttunen

Mila Teräs