Artikkelit

Näin aloitat lukuvuoden yläkoulun uudella Särmällä

Tässä artikkelissa annamme kymmenen vinkkiä, miten aloitat lukuvuoden sujuvasti yläkoulun uudella Särmällä (ilm. 2020).

1. Kirjaudu Opepalveluun ja tarkista tietosi.
Tarkista lukuvuoden alussa, että tietosi ovat oikein Otavan Opepalvelussa. Näin varmistat, että sinulle näkyvät oikean oppiaineen digioppimateriaalit ja käyttäjäedut. Pääset tietoihisi Opepalvelun etusivun vasemmasta alareunasta kohdasta Asetukset. Tarkista tietosi (nimi, sähköposti, koulu ja opettamasi oppiaineet) välilehdiltä Yleiset ja Koulut.

Jos et ole aiemmin käyttänyt Opepalvelua, rekisteröidy sen käyttäjäksi Opepalvelun etusivulta. Tarkemmat ohjeet rekisteröitymiseen ovat täällä.


2. Luo ryhmiä ja jaa digioppimateriaalien lisenssejä oppilaille.

Jos oppilaillasi on käytössä yläkoulun Särmän digitehtävät tai digikirja, jaa oppilaille digilisenssit. Lue tarkemmat ohjeet ryhmän luontiin ja digioppimateriaalien lisenssien jakamiseen täältä.

Koulun tilaamat digioppimateriaalien lisenssit voit tarkistaa Opepalvelun Koulu-osion Tilaukset-osiosta.


3. Lataa Otso-mobiilisovellus.

Mikäli oppilaasi käyttävät Särmän painettuja oppimateriaaleja, ottakaa käyttöön maksuton Otso-mobiilisovellus. Sen avulla oppilas voi kuunnella Särmän opetustekstit, kirjallisuusnäytteet ja mediatekstit sekä katsoa videoita. Tutustu Otso-sovellukseen tarkemmin täällä >.


4. Tutustu yläkoulun Särmän lukuvuoden 2023–2024 uutuuksiin.

Uudistetut digitehtävät: Yläkoulun Särmän digitehtävät on uudistettu perusteellisesti. Tehtävissä on entistä enemmän eriyttämistä, itsetarkistuvia tehtäviä sekä oppilasta ohjaavia vinkkejä. Uudet kirjoittamisen mallivideot auttavat oppilasta kirjoitustehtävissä alkuun. Tuoreet aineistot ja aiempaa visuaalisempi ilme motivoivat oppilasta työskentelyyn. S2-oppilaita varten digitehtäviin on tuotu sanastot sekä kielitiedon jakso harjoituksineen.

Uudistetut kokeet: Yläkoulun Särmässä on nyt kaksi erilaista koetta sanaluokista, moduksista, lauseenjäsentämisestä, kirjallisuushistoriasta sekä kunkin vuosiluokan kielenhuollosta. Kaikkia kokeita on lisäksi paranneltu. Kokeissa on aiempaa enemmän itsetarkistuvia tehtäviä, ja arviointiohjeet ovat aiempaa täsmällisempiä. Uudet kokeet on myös mitoitettu oppitunnin kestoon: kokeen ehtii tehdä 45 minuutissa. Uudistukset koskevat sekä digikokeita että digiopetusaineistosta tulostettavia printtikokeita.

Molempiin uudistuksiin voi tutustua katsomalla täältä uudistuksia esittelevän webinaarin tallenteen.


5.
Muista myös Särmän viime vuoden uutuudet.

Lukemisto: Särmän lukemisto herättää lukuinnon 29 innostavalla kauno- ja tietokirjallisuustekstillä. Kaikkiin teksteihin on tehtävät. Tehtävien vastaukset ovat digiopetusaineistoissa (Opettajalle-osio > Vastaukset).

Kahoot-kertaukset: Opettajan digiopetusaineistoissa on joka jakson lopussa Kahoot-kertaus. Sen avulla on helppo kerrata pelillisesti asiat, jotka on opittu jakson aikana.

Arvioinnin tuki: Digiopetusaineistojen Opettajalle-osiossa on joka vuosiluokalla arviointisuunnitelma. Yhdeksännen luokan loppua varten on päättöarviointityökalu.

Kertaustehtävät ja -pelit: Oppilaan digitehtävissä on jokaisen jakson lopussa jakson asioista kertaustehtävä, joka on joko tasohyppelypeli, muistipeli tai kääntökorttipeli.


6. Käynnistä lukuvuosi Lämmitellään-luvun tehtävillä.
Sukeltakaa Särmän maailmaan oppikirjan tai digikirjan ensimmäisen luvun avulla. Lämmitellään-luku sisältää innostavia tutustumistehtäviä ja virittäytymisharjoituksia lukuvuoden teemoihin. Lukuun on lisää tehtäviä myös opettajan digiopetusaineistoissa.


7. Helpota arkeasi valmiilla aikataulusuunnitelmilla ja virittelytehtävillä.
Särmän digiopetusaineistoissa on valmiita aikataulusuunnitelmia, joissa annetaan vinkkejä, miten opetuksen voi toteuttaa. Löydät suunnitelmat Opettajalle-osiosta. Suunnitelmat ovat Word-muotoisia, jotta voit halutessasi muokata niitä.

Särmän digiopetusaineistoissa on jokaisessa luvussa Virittelytehtävä. Se johdattaa innostavasti ja motivoivasti oppitunnin aiheeseen. Hyödynnä virittelytehtäviä ja säästä tuntien suunnitteluun käyttämääsi aikaa.

Täältä löydät ohjeet yläkoulun Särmän digiopetusaineistojen käyttöön.


8. Merkitse digituotteet suosikeiksi Opepalvelussa.
Voit merkitä usein käyttämäsi digituotteet suosikeiksesi Otavan Opepalvelussa. Tämä onnistuu klikkaamalla tuotteen nimen perässä olevaa sydänpainiketta. Suosikkituotteesi kiinnittyvät Opepalvelun etusivulle, josta pääset niihin nopeasti. Voit poistaa tuotteen suosikeistasi klikkaamalla sydäntä uudelleen.


9. Tutustu tarvittaessa Otavan muihin ohjeisiin.
Olemme keränneet Otavan Oppimisen palveluiden nettisivuille laajan joukon ohjeita oppimateriaaliemme käyttöön. Nämä ohjeet löydät täältä.


10. Ole yhteyksissä oman alueesi myyntipäällikköön tai Otavan asiakaspalveluun.

Otavan myyntipäälliköt auttavat sinua mielellään painettujen ja digitaalisten oppimateriaalien käyttöönotossa. Katso oman alueesi myyntipäällikön yhteystiedot täältä >. Otavan asiakaspalvelu auttaa osoitteessa asiakaspalvelu@otava.fi.