Opetusvinkit

Vinkkejä Megafon-sarjan käyttämiseen etäopetuksessa

Meille on tärkeää, että oppiminen sujuu hyvin myös kotona. Avaamme Megafon-sarjaa käyttäville oppilaille digilisätehtävät lukuvuoden loppuun asti. Opettajat saavat veloituksetta koekäyttöön kaikki digitaaliset materiaalimme Otavan Opepalvelussa kevään 2020 ajaksi.

Digimateriaalien jakaminen

Opettaja saa nyt poikkeukselllisesti jakaa digimateriaalejamme suljetussa oppimisympäristössä omalle ryhmälleen lukuvuoden loppuun asti, esimerkiksi tehtävien vastauksia, äänitteitä ja opettajan oppaan tehtäviä. Ruudun jakamista digiopetusaineistoa, esitysmateriaalia tai muuta digituotetta käyttäessä voi tehdä opetustilanteessa erilaisten oppimisympäristöjen kautta. Kannattaa myös tutustua digikokeisiin, joiden kautta voi tehdä omia tehtäväpaketteja oppilaille.

Oppilaiden käyttöön nyt Megafon-digilisätehtävät

Olemme avanneet Oppilaan maailmaan Megafonia käyttäville oppilaille digilisätehtävät. Ne ovat käytössä kuluvan lukuvuoden loppuun asti. Digilisätehtävät tarjoavat interaktiivisia sanasto- ja rakennepelejä ja -tehtäviä painettujen kirjojen käyttäjille.

  • Oppilas saa Megafon-digilisätehtävät käyttöön kirjautumalla avaintunnuksilla Oppilaan maailmaan: oppilas.otava.fi
  • Jos oppilaillasi ei ole avaintunnuksia Oppilaan maailmaan, voi luokan/oppilaita lisätä Opepalvelussa Luokat ja Oppilaat -osiossa. Lisäyksen voi tehdä koulun ylläpitäjä tai opettaja. Lisäyksen yhteydessä oppilaalle muodostuu avaintunnus.
  • Huomioi, että normaaliohjeesta poiketen opettajan ei tarvitse itse jakaa oppilaille lisenssejä Opepalvelussa, vaan oppilas saa lisenssit käyttöön suoraan Oppilaan maailmaan kirjauduttuaan. Avattuja lisenssejä ei pääse tarkastelemaan Opepalvelussa, vaan ne näkyvät ainoastaan Oppilaan maailmassa.

Jos et ole aiemmin lisännyt oppilaita Opepalvelussa, tässä ohje oppilaslistan päivittämiseen:

1. Kirjaudu Opepalveluun.
2. Yläpalkista löydät Koulun tiedot.
3. Koulun tietojen alta löytyy ”Luokat ja oppilaat”.
4. Selaa listaa, onko luokkasi jo viime vuoden jäljiltä listalla.
5. Liity oman luokkasi opettajaksi. Et voi muokata luokan tietoja ilman liittymistä.
6. Nyt pääset muokkaamaan luokan tietoja tai poistamaan koko luokan, jos oppilaat eivät enää opiskele koulullasi.

Yleisiä Megafon-vinkkejä etäopetukseen

  • Kappaleäänitteet löytyvät digilisätehtävistä ja uudesta Otso-mobiilisovelluksesta, jonka opppilas voi ladata veloituksetta sovelluskaupasta. Lue lisää Otso-sovelluksesta: otava.fi/otso
  • Textprat- ja Bildprat-tehtäviä tai esimerkiksi Snacka med Elias och Maxine -dialogeja voi äänittää yhdessä luokkakaverin tai perheenjäsenen kanssa. Äänitiedostot voi lähettää opettajalle esimerkiksi oppimisympäristössä tai sähköpostilla. Textprat- ja Bildprat-keskustelutehtäviin löytyy myös suuntaa-antavia vastauksia tekstikirjan takaa, joten ne on helppo tehdä itsenäisesti.
  • Jokaiseen kappaleeseen kuuluu salkkutehtävä, jonka voi toteuttaa monipuolisin keinoin digitaalisesti myös kuvia, videoita ja äänitysmahdollisuuksia hyödyntäen. Tämä on oiva tehtävätyyppi päästää mielikuvitus valloilleen!
  • Tehtäväkirjan kertaaviin Träna mera! -tehtäviin löytyy myös vastaukset kirjan takaa.

Tehtäväpaketteja digikoe-työkalun kautta

Otavan digikokeet luodaan, tehdään ja tarkastetaan täysin digitaalisesti. Tehtäväpankki digikokeissa on laaja, ja niiden kautta voi myös tehdä ja palauttaa suullisia tehtäviä. Kaksi kappaletta yhteen kokoavat juonelliset kokeet ovat jaettu A- ja B-vaihtoehtoon, joista B on alaspäin eriyttävä. Iso osa valmiista tehtävistä tarkistuu automaattisesti, kun oppilas on palauttanut kokeen, mutta *-merkillä merkatut avoimet tehtävät vaativat opettajan tarkistuksen. Tehtäviin on kuitenkin usein mallivastaukset.

Opettajan on myös mahdollista tehdä omia tehtäviään. Omiin tehtäviin voi myös lisätä kuva-, video- ja äänitiedostoja niin halutessaan.

Katso ohjeita täältä

Digikirjojen ja -tehtävien käyttäjille itsenäinen eteneminen on sujuvaa!

Megafon-digipaketti tarjoaa erinomaisen tavan itsenäiseen etenemiseen. Digipaketissa tehtävien ja tekstien välinen järjestys on suunniteltu niin, että oppilas voi edetä suoraan digikirjan tai digitehtävän sivusta toiseen aiheiden mukaisessa järjestyksessä. Kaikki äänitteet ovat oppilaan kuunneltavissa, ja monet tehtävistä tarkistuvat automaattisesti, jolloin oppilas saa palautteen suorituksestaan heti. Oppilaan digimateriaaleissa on myös äänitysmahdollisuus, jolloin oppilas voi äänittää tekstin tai tehtävän. Opettaja voi kuunnella äänitykset ja seurata oppilaiden edistymistä raportin kautta.

 

Megafon yläkouluun >

Megafon alakouluun >