Uutiset

Otavan Kirjasäätiö myönsi viisi kirjallisuuspalkintoa ja yli 650 000 euroa avustuksia ja apurahoja

Veijo Meri -palkinto myönnettiin Asko Sahlbergille, Kaarina Helakisa -palkinto Salla Simukalle, Tietokirjapalkinto Henrik Meinanderille, Oppimateriaalipalkinto Martti Heinoselle ja Erkki Reenpää -suomentajapalkinto Jaana Nikulalle. Kunkin palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Palkintojen lisäksi Otavan Kirjasäätiö jakoi avustuksia ja apurahoja kirjalliseen työhön ja lukemista edistäviin hankkeisiin.

Otteet perusteluista:

Veijo Meri -palkinto Asko Sahlbergille

Asko Sahlberg on tuottelias mutta kompromissiton kirjailija. Hänen teoksilleen on yhteistä mestarillinen romaanin rakenteen hallinta sekä viiltävän kaunis ja avara lause, joka vangitsee elämän sykkeen, äänet ja hajut, näkyvän ja näkymättömän ja taittaa maailman karuuden kauneudeksi.

Kaarina Helakisa -palkinto Salla Simukalle

Salla Simukka on kirjoittanut suomalaisen nuortenkirjallisuuden maailmankartalle, rikkonut lasikattoja ja pitänyt aina vähemmistöjen puolta. Simukka on innostava, näkyvä ja kuuluva. Hän on huikea esimerkki siitä, että mikään ei ole mahdotonta.

Tietokirjapalkinto Henrik Meinanderille

Henrik Meinander on kuvannut loisteliaissa teoksissaan Suomen kehitystä itsenäiseksi tasavallaksi sekä selviytymistä sodista ja kriiseistä. Hän on sijoittanut toimijat ja tapahtumat osaksi kansainvälistä ja kulttuurista maisemaa. Meinander on avartanut käsitystämme historiasta.

Oppimateriaalipalkinto Martti Heinoselle

Martti Heinosen tuotanto luonnontieteiden oppikirjailijana on poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen. Kiitokset ovat kohdistuneet erityisesti oppimateriaalien pedagogisiin ratkaisuihin, innostaviin tehtäviin ja ajankohtaisiin esimerkkeihin.

Erkki Reenpää –suomentajapalkinto Jaana Nikulalle

Jaana Nikula on suomentanut ruotsinkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta 15 vuoden ajan. Hänet tunnetaan laaja-alaisena suomentajana, joka on erityisen taitava kääntämään dialogia. Hänen työssään välittyvät osuvasti ja notkeasti kielestä toiseen tekstin rivien välissä piilevät tunnelmat ja alkukielen rytmi.

Vuonna 1945 perustettu Otavan Kirjasäätiö haluaa kirjallisuuspalkinnoillaan huomioida ja kannustaa kotimaisia kirjailijoita ja kirjallisen työn tekijöitä ja nostaa esiin heidän kulttuurisesti, sivistyksellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtään.