Uutiset

Otavan kuvituskilpailuun lähetettiin lähes 200 työtä

Kilpailun voitti helsinkiläinen kuvittaja ja peligraafikko Emiel Inkeri Nikula. Kuvitusten taso oli kärjen osalta niin korkea, että palkintoraati päätti jakaa kaksi kolmannen sijan palkintoa.

Otava Oppimisen palvelut järjesti kuvituskilpailun, jonka tavoitteena oli löytää kuvittajia tulevaisuuden oppimateriaaleihin. Tehtävissä pyydettiin kuvituksia, joiden kohderyhmänä ovat alakouluikäiset oppilaat.

”Saimme ilahduttavan laajan kirjon tyylejä ja tekniikoita nähtäväksemme. Kilpailu osoitti, että Suomessa tehdään tasokkaita ja monipuolisia kuvituksia. Mielestäni oli myös upeaa nähdä, että niin moni nuori osallistui kilpailuun. On hienoa, että kuvitusala kiinnostaa nuoria”, iloitsee Otavan päägraafikko Mirella Mäkilä.

Kilpailussa oli kolme tehtävänantoa. Kuvitusten tyyli ja toteutustapa olivat vapaita, mutta niitä valitessa tämän päivän lapsen mediamaailman huomioiminen oli tärkeää.

Kuvituskilpailun voittajat ja perustelut

1. palkinto, 2 000 euroa

Emiel Inkeri Nikula

”Kuvitukset valloittivat raadin luontevuudellaan ja sujuvuudellaan. Voittajatöiden kuvitustyyli sopii erittäin hyvin myös oppimisen tueksi. Kädenjälki on ilmava, sympaattinen ja selkeä, mutta kuvissa on silti paljon katsottavaa ja tutkittavaa. Lapset ja eläimet on kuvattu viehättävän persoonallisina. Värimaailma on raikas ja miellyttävä. Tähtikuvioinen taivas toteutettu viitseliäästi. Hieno kokonaisuus toi voiton!”

Tutustu Emiel Inkeri Nikulan töihin

2. palkinto, 1 000 euroa

Minna Eriksson

”Lempeän tunnelmallista ja ilmeikästä kuvitusta. Hahmoissa on nähtävillä tunteita ja luonnetta. Digimaalaaminen on taitavaa, valon ja varjon hyödyntäminen tuo kuviin hienosti tunnelmaa. Tyylissä on mukana myös sopiva ripaus fantasiaa.”

Tutustu Minna Erikssonin töihin

3. palkinto, 500 euroa

Linnea Vaikkola

”Taitavan ja notkean piirrostyylin lisäksi kiitämme upeaa paneutumista kilpailutehtävän parissa, lopputuloksena kokonaisen pelimaailman kehittely hahmoineen. Hahmoissa on veikeyttä ja lapsihahmojen ikä on hyvin huomioitu. Seikkailun tuntua, kiehtovia hahmoja ja selkeää osaamista myös pelien logiikoista.”

Tutustu Linnea Vaikkolan töihin

3. palkinto, 500 euroa

Juuso Laasonen

”Erittäin taitavaa ihmisten piirtämistä ja vauhdikkaan tilanteen kuvausta. Valittu kulttuuri välittyy upeasti katsojalle niin yksityiskohtien kuin värimaailman ja tunnelman osalta. Hyvää piirtäjän ajattelua myös arkkitehtuurin ja miljöön suhteen. Hallitsee monenlaisia kuvitustyylejä uskottavasti.”

Tutustu Juuso Laasosen töihin

Otavan kuvituskilpailussa kunniamaininnat saivat:

Veera Aro
”Sympaattinen tyyli ja houkuttelevan lämmin tunnelma. Omintakeinen kädenjälki näkyy, vaikka kuva on digitaalisesti maalattu. Erityiskiitos kalsarilapsesta!”

Tero Mattila
”Onnistunut ja rikas miljöökuvaus. Aidontuntuinen tilanne, jossa paljon kivoja yksityiskohtia tutkittavaksi.”

Emma Rautala
”Tehtävänanto vieraassa kulttuurissa on huomioitu hienosti. Erilainen, pehmeä ja vähäeleinen tunnelma.  Jännittävä varjokuva!”

Sanna Kallio
”Selkeä ja eheä infograafinen tyyli. Raikas ja hauska väritys sekä moderni ja oivaltava sommittelu.”

Nyyti Turunen
”Persoonalliset ja luonteikkaat sarjakuvamaiset hahmot. Sujuva, eheä viivankäyttö.”

Ilari Gröhn
”Kuvituksella tavoitetaan uskottavasti tehtävänannon henki. Hahmot ovat ilmeikkäitä ja onnistuneita.”

Essi Kulju
”Tunnelmallinen kuvaus syntymäpäivävalmisteluista meksikolaisessa kulttuuriympäristössä. Loistava sommittelu ja viehättävä värimaailma. Kaikilla luontevat asennot taitavasti piirrettyinä.”

Meri-Pauliina Sunden
”Värien ja erilaisten pintojen käyttö tekee kuvasta houkuttelevan. Moderni kollaasimainen ja pelkistetty tyyli. Ihana italialainen tunnelma!”

Suvi Saari
”Kuvitustyyli on railakkaan irroitteleva ja humoristinen. Hulvattomuus näkyy myös käytetyssä värimaailmassa. Lennokasta menoa!”

Mikko Sinervo
”Upea ja taitava tyyli sekä fantasiamainen tunnelma. Kuvitustyyli soveltuu loistavasti pelimaailmaan.”