Painettu
Digi
Otso-sovellus

Tutkimusmatka 1-6 Ympäristöoppi

Lähdetään yhdessä innostavalle Tutkimusmatkalle!

Tutkimusmatka innostaa ihmettelemään ja tutkimaan ympäristön ilmiöitä niin luokassa kuin luonnossa. Se on alakoulun ympäristöopin oppimateriaali, jossa yhdistyy viisi tiedonalaa: biologia, maantieto, fysiikka, kemia ja terveystieto.

Katso kaikki sarjan osat

Tutkimusmatkan perusteet

  • Tukee lapsen luontaista kiinnostusta ympäristön ilmiöitä kohtaan
  • Opettaa ymmärtämään syy-seuraus-suhteita ja omien valintojen vaikutuksia
  • Toiminnallisen oppimisen pohjana ovat aistihavainnot
  • Houkutteleva kuvitus ja selkeä rakenne tukevat oppimista
  • Yhteisöllisen työskentelyn taidot kehittyvät

Tutkimusmatka tukee opetustyötäsi

  • Voit yhdistää painettuja ja digitaalisia materiaaleja vapaasti oman opetustyylisi mukaisesti
  • Opettajalle on reilusti materiaalia ja opastusta eri tavoin oppivien lasten opettamiseen ja eriyttämiseen
  • Tutkimusten toteuttaminen on tehty helpoksi, ihmeellisiä välineitä tai ympäristöjä ei tarvita

Ohjeita Tutkimusmatka digiopetusaineiston käyttöön

Tutkimusmatka digiopetusaineisto sisältää opetusaineistot sekä digikirjaa että painettua oppikirjaa käyttäville opettajille.

Pikaopas Tutkimusmatka digiopetusaineiston käyttöön

Uutta!

Innostavat tietovisat

Opittujen asioiden kertaaminen on hauskaa tietovisojen avulla! Löydät uudet Kahoot-tietovisat Tutkimusmatka 3–6 digiopetusaineistoista esimerkiksi jaksojen lopusta kertaustehtävien yhteydestä. Tietovisan pitäminen oppitunnilla ei edellytä kirjautumista tai omien tunnusten käyttöä.

Tutkimusmatka-sarja

Kirjan kansikuva: Tutkimusmatka 1

Tutkimusmatka 1

Kirjan kansikuva: Tutkimusmatka 2

Tutkimusmatka 2

Kirjan kansikuva: Tutkimusmatka 3

Tutkimusmatka 3

Kirjan kansikuva: Tutkimusmatka 4

Tutkimusmatka 4

Kirjan kansikuva: Tutkimusmatka 5

Tutkimusmatka 5

Kirjan kansikuva: Tutkimusmatka 6

Tutkimusmatka 6

Uutta!

Kaipaatko apua ympäristöopin arviointiin luokille 1−2?

Tutkimusmatka-sarjaan on ilmestynyt uudet ympäristöopin arviointipaketit luokille 1 ja 2. Uudet Arvioinnin lokikirjat 1 ja 2 sisältävät monipuolisesti eri ympäristöopin osa-alueiden aiheita.

Lue lisää

Otso-sovelluksen avulla voi kuunnella opetustekstejä ja katsella videoita

Painettua Tutkimusmatka-sarjan oppikirjaa käyttävä oppilas voi Otso-sovelluksella mm. kuunnella kirjan opetustekstejä ja katsella videoita.

Innostava tutkimusmatka ympäristön ilmiöihin avautuu uudella tavalla, kun oppilas voi Otso-sovelluksen avulla kuunnella oppikirjan tekstejä ja katsella videoita. Ääneen luetut tekstit tukevat oppilasta läksyjä tehdessä, kokeisiin kerratessa tai aiheeseen tutustuessa. Tietotekstien kuunteleminen tekstiä seuraamalla vahvistaa myös oppilaan lukutaitoa. Otso-sovellus on myös apuna lajien tunnistamisen harjoittelussa ja innostaa oppimaan lisää!

Tutustu Otso-sovellukseen

Digiopetusaineisto auttaa opettajaa syventämään ja elävöittämään opetusta

Tutkimusmatka-sarjan helppokäyttöisten materiaalien avulla voi yhdistää painettuja ja digitaalisia materiaaleja omalle ryhmälle sopivalla tavalla.

Digiopetusaineisto tarjoaa vaihtoehdon sekä painetun kirjan että digikirjan käyttäjälle. Digiopetusaineisto sisältää tehtäviä oppitunnilla yhdessä tehtäväksi, videoita, taulut sekä oppikirjan tekstit ja luokkien 1-2 tarinat ääneen luettuina.  Digiopetusaineisto sisältää myös opettajan oppaan kaikki liitteet, kokeet ja niiden vastaukset ladattavina pdf-tiedostoina sekä uudet jaksokohtaiset kertausvideot luokille 3-6 luokille ja Itämeri-projektit luokille 1-2 ja 3-6.

Digiopetusaineisto painetun kirjan käyttäjälle sisältää oppikirjan ja loki- tai tehtäväkirjan sekä opettajan oppaan aukeamat. Kirjasta toiseen voi kätevästi siirtyä saman luvun sisällä. Kuvia ja tehtäviä voi suurentaa, ja tehtäväkirjojen vastaukset saa esiin napauttamalla. Digiopetusaineisto digikirjan käyttäjälle sisältää oppilaan digitaaliset materiaalit sekä tarjoaa opettajalle oppitunnin asiaa havainnollistavaa materiaalia kirjan lukuihin jaoteltuina palasina.

Lue lisää

Tutkimusmatka 3–6 digiopetusaineiston alaspäin eriyttävät E-kokeet

Tutkimusmatka 3-6 digiopetusaineistoissa on alaspäin eriyttävät E-kokeet. Löydät kokeet sekä arviointiohjeen Opettajalle-osiosta.

Alaspäin eriyttävät E-kokeet mittaavat perusoppiaineksen hallintaa. Ne soveltuvat painoalueittain ja yksilöllistettyjen tavoitteiden mukaan opiskeleville oppilaille, koska kysymyksissä käsitellään keskeisiä sisältöjä. Oppikirjoissa keskeinen sisältö on tiiviissä muodossa otsikoissa, väliotsikoissa, kuvateksteissä ja joka luvun lopussa olevassa tiivistelmässä.

Tehtävät on muotoiltu niin, että oppilas voi osoittaa osaamistaan, vaikka kielellinen tuottaminen olisi hänelle vaikeaa.

Värilliset kuvat helpottavat hahmottamisen pulmista kärsiviä oppilaita ja tukevat muistamista, samoin yksinkertaistetut kartat ja nimistön tarjoaminen valmiina. Tehtävät sisältävät tunnistamista, nimeämistä, järjestämistä, oikean vaihtoehdon valitsemista ja kuvaajien tulkintaa. Vaikeiden käsitteiden, lajinimien ja maantieteellisen nimistön opettelua ei edellytetä. Omaa pohdintaa ja opitun soveltamista vaativat tehtävät liittyvät oppilaan kokemusmaailmaan.

Oppilas voi vastata kokeessa oppikirjan ja/tai kartaston avulla, parin kanssa, ryhmässä, opettajan tai avustajan ohjaamana ja suullisesti, omien kykyjensä ja henkilökohtaisten tavoitteidensa mukaan.

Vinkki oppitunnille

Valokuvapistejuoksu

Muodostakaa joukkueet ja lähtekää kuvaamaan! Nappaa talteen Tutkimusmatka-sarjan monisteet valokuvapistejuoksua varten.

Lue artikkelit

Artikkelit

”Opetustyylini on toiminnallisempaa” – kokemuksia tutkivasta ympäristöopin opetuksesta

Iin Aseman koululla opettava Janne Puolitaival kertoo, kuinka Tutkimusmatka-sarja muutti hänen opetustyyliään.

Artikkelit

TVT-taidot helposti osaksi oppituntia – ota digimediatehtävät käyttöön!

Opettajat ovat toivoneet helppoja ja innostavia työkaluja oppilaiden digitaitojen kehittämiseen. Suositun Tutkimusmatka-sarjamme uudet digimediatehtävät on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen. Lamminpään koulun rehtori Matti Taimi on ollut mukana suunnittelemassa uusia digimediatehtäviä ja kertoo nyt mistä niissä on kyse.

Opetusvinkit

Vinkkejä Tutkimusmatka-sarjan käyttöön etäopetuksessa

Kokosimme vinkkejä alakoulun ympäristöopin Tutkimusmatka-sarjan käyttöön etäopetuksessa. Nappaa talteen ideat ulkona oppimiseen ja Otso-sovelluksen hyödyntämiseen!

Opetusvinkit

Tutkimusmatka-sarjan vinkit ulkona oppimiseen

Alakoulun ympäristöopin Tutkimusmatka-sarjan materiaaleissa on paljon tehtäviä ja ideoita, jotka houkuttelevat oppimaan ulkona. Koostimme tänne vinkkejä eri kirjoista. Poimi ideat talteen!

Artikkelit

Näin Tutkimusmatka-sarjan digitaaliset materiaalit uudistuivat

Uudistamme alakoulun ympäristöopin Tutkimusmatka-sarjan kaikki digitaaliset materiaalit elokuuksi 2021. Luvassa on helppokäyttöiset kokonaisuudet, joiden avulla voit yhdistää painettuja ja digitaalisia materiaaleja omalle ryhmälle sopivalla tavalla. Uudistuksen yhteydessä lisäämme myös digitaalisten materiaalien saavutettavuutta ja parannamme toimintavarmuutta.

Vinkit ja ideat

Tutkimusmatka 1 läksykortti

Lataa pdf (3 961 kt)

Tutkimusmatka 2 läksykortti

Lataa pdf (4 960 kt)

Tutkimusmatka 3 valokuvapistejuoksu

Lataa pdf (60 kt)

Tutkimusmatka 4 valokuvapistejuoksu

Lataa pdf (61 kt)

Tutkimusmatka 5 valokuvapistejuoksu

Lataa pdf (61 kt)

Tutkimusmatka 6 valokuvapistejuoksu

Lataa pdf (61 kt)

Tulosta opiskelutekniikkavinkit oppilaille

Lataa pdf (2 116 kt)

Kemia maistumaan: mikromutakakun resepti

Lataa pdf (1 818 kt)

Lajintunnistuspeli

Lataa pdf (7 757 kt)

Askartele muistipeli

Lataa pdf (13 170 kt)

Moniste koulutulokkaalle

Ohjeet opettajalle: Piirrä vaarin käteen suurennuslasi. Piirrä Voltin kuonon alle kaksi kukkaa. Lisää Elsan paitaan seitsemän pilkkua. Piirrä puun oksalle lintu.

Lataa pdf (380 kt)

Oppikirjailijat

Kati Aavikko

Satu Arjanne

Sanna Halivaara

Martti Heinonen

Sanna Jortikka

Jukka Kohtamäki

Mikko Korhonen

Outi Kuusela

Aulikki Laine

Teuvo Nyberg

Matti Palosaari

Matti Taimi

Jyrki Uusi-Viitala