Peruskoulun oppilaslisenssien käyttöönotto

Tämä ohje opastaa, miten jaat digioppimateriaalit oppilaillesi Opepalvelussa ja miten oppilaat ottavat digioppimateriaalit käyttöön Oppilaan maailmassa. Ohjeessa on neljä osiota. Pääset siirtymään suoraan osioon otsikkolinkistä.

  1. Oppilaiden lisääminen koulun oppilaslistalle Opepalvelussa
  2. Ryhmän luominen ja lisenssien jakaminen oppilaalle Opepalvelussa
  3. Ryhmään liittyminen ja materiaalin käyttöönotto Oppilaan maailmassa
  4. Oppilaan lisenssin tilan tarkistaminen Opepalvelussa


1. Oppilaiden lisääminen koulun oppilaslistalle Opepalvelussa

Ennen kuin jaat digioppimateriaalien lisenssit oppilaillesi, varmista Opepalvelusta, että oppilaasi ovat koulusi oppilaslistalla:
– Avaa Opepalvelun Koulu-osion Oppilaat-välilehti.
– Tarkista, ovatko oppilaasi koulusi oppilaslistalla. Hyödynnä hakua (suodata-kenttä) tarkistamisessa.
– Jos oppilastasi ei löydy listalta, lisää oppilas kohdasta Lisää oppilas.


Oppilaan lisääminen koulun oppilaaksi on tärkeää, sillä siten oppilaalle muodostuu avainkoodi. Oppilas tarvitsee avainkoodia Oppilaan maailmaan kirjautumiseen.

Jos koulussa on käytössä MPASSid-tunnistautuminen, oppilaita ei tarvitse lisätä oppilaslistalle. Koulun järjestelmään tallennetut tiedot välittyvät Opepalvelun oppilaslistalle, kun oppilaat kirjautuvat Oppilaan maailmaan MPASSid:illä.


Voit lisätä koulun oppilaslistalle useita oppilaita yksitellen valitsemalla ”Lisää rivi”.
Voit myös tuoda oppilaita oppilaslistalle CSV-tiedostolla valitsemalla ”Lähetä CSV-tiedosto koneeltasi”.

Oppilaan lisääminen koulun oppilaslistalle muodostaa oppilaalle avainkoodin, jolla oppilas kirjautuu Oppilaan maailmaan. Voit tarvittaessa tulostaa tässä vaiheessa lisäämäsi oppilaiden avainkoodit.

Vaihtoehtoisesti voit tulostaa avainkoodin koulun oppilaslistasta. Valitse haluamasi oppilaat klikkaamalla nimien edessä olevaa ruutua ja napauta ”Tulosta avainkoodit”.

Tämän jälkeen opettaja luo Opepalveluun ryhmän ja jakaa haluamiensa digioppimateriaalien lisenssit oppilaille. Tämä neuvotaan alla olevassa ohjeessa.


2. Ryhmän luominen ja lisenssien jakaminen oppilaalle Opepalvelussa

1. Aloita uuden ryhmän luominen Opepalvelun Ryhmät-osiossa tai Opepalvelun etusivulla napauttamalla Lisää ryhmä -painiketta.


2. Anna ryhmällesi nimi (vähintään kaksi merkkiä).
3. Valitse ryhmälle jaettava digioppimateriaali (esim. Särmä 9 digitehtävät UUD. ja Särmä 9 digikirja UUD.).

4. Valitse, kenelle digioppimateriaali jaetaan. Napauta lopuksi Tallenna.
– Oletusvalintana on ”Jaa kaikille”, jolloin jaat digioppimateriaalin kaikille ryhmääsi liittyville oppilaille.
– Jos et halua jakaa digioppimateriaalia kaikille ryhmääsi liittyville oppilaille vaan vain osalle, valitse ”Käytä tuotekoodia”. Tällöin opettaja antaa tuotekoodin vain valituille oppilaille, ja oppilaat saavat sillä digioppimateriaalin käyttöönsä.

Alla olevassa esimerkissä Särmän digitehtävät jaetaan kaikille ryhmään liittyville oppilaille ja Särmän digikirja jaetaan tuotekoodilla vain valituille oppilaille.

5. Tallennuksen jälkeen luomallesi ryhmälle muodostuu ryhmäkoodi (vasemmassa laidassa). Jaa ryhmäkoodi oppilaillesi. Oppilaat liittyvät ryhmäkoodilla ryhmääsi Oppilaan maailmassa.

Alla olevan kuvan ryhmässä Särmä 9 digitehtävät on jaettu kaikille ryhmään liittyville oppilaille. Särmä 9 digikirja taas on jaettu niille oppilaille, joille opettaja antaa tuotekoodin. Tuotekoodin saa näkyviin napauttamalla ”Näytä tuotekoodi”.

Oppilas liittyy ryhmääsi kirjautumalla Oppilaan maailmaan osoitteessa oppilas.otava.fi/login. Tämä neuvotaan alla olevassa ohjeessa.


3. Ryhmään liittyminen ja materiaalin käyttöönotto Oppilaan maailmassa

Oppilaan maailmaan kirjautuminen

Oppilas liittyy opettajan ryhmään kirjautumalla Oppilaan maailmaan osoitteessa oppilas.otava.fi/login:

– Oppilas kirjautuu Opepalvelun oppilaslistaan tallennetulla nimellä sekä avainkoodilla.
– Oppilas voi kirjautua myös MPASSid:llä, jos se on koulussa käytössä.


Ryhmään liittyminen ja digioppimateriaalin käyttöönotto Oppilaan maailmassa

(Alla olevassa esimerkissä opettaja on jakanut koko ryhmälleen Särmä 9:n digitehtävät ja osalle ryhmästä Särmä 9:n digikirjan. Osalle oppilasta jaetun materiaalin opettaja on jakanut tuotekoodilla.)

1. Oppilas syöttää opettajalta saamansa ryhmäkoodin Oppilaan maailman oikean yläkulman koodi-kenttään ja napauttaa ”Lisää”.


2. Tämän jälkeen oppilaalla näkyy Oppilaan maailmassa materiaalit, jotka opettajat on jakanut kaikille ryhmään liittyville oppilaille.


3. Jos opettaja on jakanut osalle oppilaista tuotekoodilla materiaalin, oppilas lisää materiaalin tuotekoodin Oppilaan maailman oikean yläkulman koodi-kenttään.


4. Tämän jälkeen oppilaalla näkyy molemmat opettajan ryhmään tallentamat materiaalit Oppilaan maailmassa.

Materiaalit aktivoituvat käyttöön, kun oppilas avaa materiaalin ensimmäistä kertaa.


4. Oppilaan lisenssin tilan tarkistaminen Opepalvelussa

Opettaja näkee Opepalvelun Ryhmät-osion Oppilaat-kohdassa, ovatko oppilaat aktivoineet digioppimateriaalin käyttöön. Jos Näytä-painikkeessa on 0, oppilas ei ole avannut materiaalia. Jos Näytä-painikkeessa on esimerkiksi 1, oppilas on aktivoinut yhden materiaalin käyttöönsä.


Napauttamalla Näytä-painiketta opettaja näkee lisenssien tarkemman tilanteen. Alla olevassa esimerkissä oppilas on avannut Särmä 9 -digikirjan ja aktivoinut sen käyttöönsä. Aktivoidulle lisenssille on tullut voimassaoloaikatieto. Särmä 9 -digitehtäviä oppilas ei ole vielä avannut, joten lisenssin tila on ”Ei aktivoitua lisenssiä”.