Artikkelit

Konseptista koulukirjaksi – kustannustoimittaja mahdollistaa laadukkaan oppimateriaalin synnyn

Marja Viskarilla oli takanaan pitkä kokemus opettajan työstä sekä media- ja musiikkimaailmasta, mutta ilman tarkkanäköisen ystävän kehotusta työ Otavalla olisi voinut mennä sivu suun. Otava etsi musiikin aineistoista vastaavaa kustannustoimittajaa, ja Marja päätyi työhaastatteluun. Puolituntiseksi tarkoitettu haastattelu venyi kolmeen tuntiin – ja seuraavana päivänä Marja aloitti työt. 

Nyt Marja on ollut Otavalla 20 vuotta. Lue tästä hänen ajatuksiaan työstään kustannustoimittajana. 

Monipuolinen työ innostaa 

Työskentelen pääasiallisesti alakoulun humanististen aineiden tiimissä. Voin projekteista ja työvaiheista riippuen olla kotona, toimistolla tai maailmalla. Joskus vietän koko päivän Teams-tapaamisissa kollegoiden ja oppikirjailijoiden kanssa. Silloin joko pohdimme ratkaisuja työn alla oleviin materiaaleihin tai liitelemme tulevaisuuden suunnitelmissa. Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia, siitä pidän! 

Toisinaan päivät kuluvat oppikirjojen parissa: editoin käsikirjoitusta, ohjeistan taittajaa tai tarkistan taittoa. Ja kun taas työstän materiaalien musiikkituotantoja, niin kotonani soi musiikki – täysillä totta kai. Rakastan valokuvaamista ja äänityötä, ja onneksi myös ne kuuluvat ajoittain toimenkuvaani. Työni on todella monipuolista. 

Yhteistyötaitoja ja positiivista asennetta 

Kustannustoimittajan työssä tarvitaan hyviä yhteistyö- ja itsesäätelytaitoja. Näiden lisäksi pääsen hyödyntämään paljon muitakin vahvuuksiani: projektinhallinta- ja kirjoitustaitoa, pedagogista osaamistani sekä kykyäni heittäytyä ja innostua asioista. Tärkeää on myös osata huolehtia omasta työhyvinvoinnista, sillä välillä on pakko vain pysähtyä, hengittää ja priorisoida. Teen työtäni positiivisella asenteella ja hankalistakin tilanteista selvitään aina neuvottelemalla.  

Työssäni parasta on yhdessä tekeminen ja yhteistyökumppanit. On hienoa vaihtaa kollegoiden kanssa kokemuksia ja näkemyksiä, sillä se avartaa omaa ajattelua. Työyhteisön tuki on tärkeää ja vuosien varrella olemme ystävystyneet monen kollegan ja oppikirjailijan kanssa. Ja tietenkin onnistunut oppikirjasarja ilahduttaa. Myös kouluvierailut tuovat iloa, vaikka aina välillä tulee hieman haikea olo, että saisipa vielä olla alkuopettaja. 

Merkityksellistä työtä asiakasta kuunnellen 

Kustannustoimittajana vaikutan oppimateriaalien kehitystyöhön sekä siihen, miten materiaalimme tukevat opettajan työtä. Työssäni pääsen tuomaan mukaan oman ammattitaitoni ja kokemukseni opettajana erityisesti silloin, kun olen mukana kehittämässä uusia sarjoja työn alusta aina valmiiseen tuotteeseen saakka. Teen paljon koulukäyntejä ja haastattelen opettajia ja oppilaita. Kun tiedämme tarkasti, mitä, miksi ja kenelle olemme tekemässä esimerkiksi uutta sarjaa, oppimateriaali palvelee parhaiten käyttäjiään.  

Pyrin vaikuttamaan myös siihen, että oppimateriaalimme olisivat mahdollisimman selkeitä, eriyttäviä ja helposti omaksuttavia. Helppokäyttöisyys on tärkeää, jotta työ kouluissa luistaa eikä opettajan aika kulu materiaalin käytön opetteluun. Kustannustoimittajana haluan vaikuttaa myös siihen, että oppimateriaalimme olisivat tasa-arvoisia kaikille oppijoille. 

Kustannustoimittajan on oltava aktiivinen, jotta pysyy ajan hermolla opettajien tarpeista ja muuttuvasta koulumaailmasta. Kustannustoimittajana sitä ei ole koskaan valmis, vaan tässä työssä voi kehittyä aina vain paremmaksi. 

Tätä et tiennyt meistä 

Meillä kustannustoimittajilla on paljon yhteistä, esimerkiksi monet ovat alun perin opettajia. Samantyyliset ajatukset ja harrastukset johtavat monesti harrastamaan yhdessä jotain kivaa. Me perustimme hulvattomien kollegoideni kanssa saunaseuran muutama vuosi sitten. Käymme tämän ystäväporukan kanssa tutustumassa erilaisiin saunoihin ja pohdimme syntyjä syviä saunan lauteilla. Jälkilöylyt ravintolassa herkullisten ruokien ja juomien kera kuuluvat tietysti asiaan. Nämä tapaamiset ovat ravintoa keholle, mielelle ja hengelle puhtaimmillaan!