Uutiset

Alvar Renqvist -palkinto myönnettiin tuottaja Mari Rakkolaiselle

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle, joka on toiminut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden hyväksi; joko kotimaisen tai käännetyn kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjojen, tietokirjojen, oppimateriaalien tai elektronisen kustannustoiminnan parissa. 

Perustelut

FL Mari Rakkolainen on toiminut 2000-luvun alusta alkaen kustannustoimittajana, tuotepäällikkönä ja tuottajana Otavan oppimateriaalien humanististen aineiden toimituksessa.

Oppimateriaalien kustannustoimittajalta vaaditaan erinomaisia ryhmätyötaitoja ja kykyä eläytyä opiskelijan ja opettajan maailmaan. Nämä vaatimukset Mari Rakkolainen täyttää kirkkaasti. Humanistisen sivistyksensä ja opettajankokemuksensa ansiosta hänellä on perusteltu näkemys oppimateriaalien sisällöistä ja pedagogiikasta. Ihmisläheisellä ja keskustelevalla otteellaan hän on luotsannut monia historian, yhteiskuntaopin, uskonnon ja filosofian oppimateriaaliryhmiä. Rakkolaisen kädenjälki näkyy muun muassa suositussa Forum-sarjassa, jonka ideoimiseen, toimittamiseen ja markkinointiin hän on osallistunut alusta asti.

Rakkolainen on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Otavan digitaalisia tuotteita, muun muassa digikirjoja ja lukioiden digitaalista koejärjestelmää.

Projektinvetäjänä Rakkolainen on argumentoiva ja rehellinen. Hän tukee oppikirjan tekijöitä kirjoitusprosessin eri vaiheissa, kuuntelee ja keskustelee, uskaltaa tarttua epäkohtiin. Hänen työhuoneeseensa on kuulemma kiikutettu nyrkkeilyhanskat ja -säkki kiitokseksi hyvästä kamppailusta. Kamppailutaidoistaan, vastuullisesta ja rakentavasta asenteestaan Rakkolainen tunnetaan myös työssään toimitusosaston hallituksessa ja erilaisissa luottamustehtävissä.

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna jaettiin poikkeuksellisesti kaksi palkintoa Helsingin kirjamessuilla. Toinen palkinto myönnettiin kustannustoimittaja Saara Pääkköselle (WSOY). Molempien palkintojen suuruus on 3000 euroa.