Artikkelit

Innostavat lukunäytteet ja tehtävät yläkouluun!

Olemme poimineet Otavan nuortenkirjoista kaksi lukunäytettä, jotka johdattavat oppilaasi erilaisiin maailmoihin. Veera Salmen Oboin kirja on huikea romaani maailmasta, josta lukutaito on hävitetty, ja pojasta, joka ei usko tarinoihin. Kirjailijan tekemien lukupiirikysymysten kautta voit käsitellä Oboin tarinaa yhdessä oppilaiden kanssa.

Ruotsalainen kirjasarja Pax vie puolestaan lukijansa kauhun ja vaarojen maailmaan. Sarjakuvamainen kuvitus antaa Paxin tunnelmalle oman jännittävän lisänsä. Opettajan opas auttaa käsittelemään kirjasarjaa oppilaiden kanssa, mutta sen kysymykset ja tehtävät ovat sovellettavissa myös muihin kirjoihin.

Oboin kirja, 12+:

13-vuotias Oboi on karannut etsimään entistä kotitaloaan. Hän päätyy katastrofin kärsineeseen kummalliseen kaupunkiin, jossa kukaan ei osaa lukea. Ihmisten toimia ohjaa kämmeneen kytketyn laitteen kautta salaperäinen Wanda, joka kertoo heille kaiken, mitä heidän pitää tietää ja tehdä. Kirpputorilla Oboi törmää naiseen, joka antaa hänelle kirjan. Naisen mukaan kirja voi muuttaa kaiken ja auttaa löytämään sen minkä Oboi luuli kadonneen ikuisesti. Ja yhtäkkiä tarinoita inhoava Oboi saakin huomata, että hänestä on tullut tarinan sankari, se orpo poika, jonka pitää pelastaa koko maailma.

Pax 1 Loitsusauva, 12+:

Åsa Larssonin, Ingela Korsellin ja Henrik Jonssonin Pax on uudenlainen urbaani kauhusarja, jota kansoittavat pohjoisen mytologian hahmot ja hirviöt. Hiljaisen ruotsalaiskaupungin keskellä sijaitsee maaginen maanalainen kirjasto, josta harva tietää. Kirjastoa pahuuden voimilta suojelevan iäkkään sisarusparin aika on lopussa, ja jonkun on jatkettava heidän työtään. Veljekset Alrik ja Viggo saapuvat Mariefredin pikkukaupunkiin orpolapsina, mutta pian heidät tempaistaan ikiaikaisten mahtien rohkeutta ja älyä vaativaan kamppailuun.

Tutustu Otavan lasten- ja nuorten kirjoihin täällä.