Artikkelit

Hauskaa, jännittävää ja kutkuttavaa luettavaa kesälomalle!

Kokosimme lukuvinkkejä ala- ja yläkoululaisille sekä lukiolaisille kesäloman ratoksi. Vinkkaa oppilaillesi!

1.-2.-luokkalaiset

Jännitystä

Jørn Lier Horst ja Hans Jørgen Sandnes: Operaatio Sirkus (6+)

Etsiväkaksikko ratkoo rikoksia ja jättää Virtakylän aikuiset raapimaan päätään.

Sirkus Mantovani saapuu saarelle, ja koko Virtakylä menee katsomaan esitystä. Tyhjä kylä antaa tilaisuuden rikollisille: isoisä Franzin taloon murtaudutaan, ja sieltä varastetaan korvaamattoman arvokas nukke. Sirkuksen lähettyvillä on tapahtunut aiemminkin ryöstö… Tildan, Oliverin ja Otto-koiran on oltava tarkkaavaisempia kuin koskaan ratkaistakseen mysteeri.

 • Värikkäästi kuvitettu alakoululaisten salapoliisisarja.
 • Ratko rikokset Etsiväkaksikon kanssa!
 • Lue myös Etsiväkaksikon kahdeksan muuta operaatiota sekä Etsivän käsikirja. Seuraava osa, Operaatio Kummitus, ilmestyy juhannuksen jälkeen!
 • Lue myös Etsiväkaksikon kahdeksan muuta operaatiota sekä Etsivän käsikirja.
 • Myös ääni- ja sähkökirjana.

Juba Tuomola: Minerva – Jättiläisen kyyneleet (6+)

Saammeko esitellä: Minerva, seikkailijatar. Matkustusväline: lentävä laiva. Matkakohde: Alajuoksun valtakunta. Tehtävä tänään: Pelastaa jättiläisleijona Jalmarin tyttöystävä Janina inhan tulivuorenpeikon kynsistä.

 • Lue myös aiemmat Minervan aiemmat seikkailut: Kukkia tohtori Kääkälle, Jääkarhun sydän, Alajuoksun kelluva pullukka, Sipulirengassuon vanki ja Elävien luiden laakso.
 • Uutuus on luettavissa myös itsenäisenä tarinana.

Tapani Bagge ja Carlos da Cruz: Apassit – Viikinkien aarre (8+)

Veneretkellään Espoossa Heikki kohtaa viikinkien lohikäärmelaivan, joka purjehtii sumussa ilman miehistöä. Samalla retkellä hän löytää kallioon hakattuja riimukirjoituksia. Pian salaseura Apassit ja professori Rieti ovat viikinkien aarteen jäljillä, mutta sitten Rieti katoaa, ja muita uhkaa Thor-jumalan kosto. Löytyykö aarre ja millainen se on? Löytyykö professori? Kostaako Thor? Kaikki selviää tavalla tai toisella, kun Apassit panevat täyden höyryn päälle tässä kuudennessa 1910-luvulle sijoittuvassa seikkailussaan.

 • Palkittu historiallinen alakoululaisten sarja lumoaa jälleen jännittävällä tarinalla.

Uusia tunteita

Jani Toivola ja Saara Obele: Poika ja perhostunne (6+)

Roni tutustuu kesälomalla uuteen poikaan Timoon, jonka kanssa kaikki on parasta ja ihan erilaista kuin kenenkään muun kanssa. Kun Roni ajattelee Timoa, hänen vatsaansa alkaa kutittaa. Mikä on tämä outo ja uusi tunne, ja voiko siitä kertoa muille?

 • Ihana kuvakirja ensimmäisestä ihastuksesta.
 • Roni on tuttu Jani Toivolan edellisestä lastenkirjasta Poika ja hame.
 • Hurmaava kuvitus Saara Obelen käsialaa.

Urheilufaneille

Kalle Veirto: Meidän omat MM-karsinnat

Suomelle EM-pronssia voittanut Töllinkulman koulu on jälleen valmis urotekoihin vihreällä veralla, nyt MM-tasolla. Kunhan lopputurnaukseen saakka vain selvitään. Teemun, Jessen ja Liisan kumppaneineen on lyötävä jauhot suuhun paikallisvastustajille, sitten hoidettava ylialueellinen välikarsinta ja sen päälle vielä paha pala, maanosakarsinta.Riittävätkö pikkukoulun paukut pelin kovetessa? Onko Töllinkulma taas terästä ja muut tulee perästä, vai tasan päinvastoin?

 • Hauska ja huisin jännittävä jatko-osa vauhdikkaaseen jalkapallosarjaan.
 • Lue myös ensimmäinen osa, meidän omat EM-kisat.

Huumoria

Veera Salmi ja Emmi Jormalainen: Puluboi, Poni ja Ospanjan yksisarvinen kääpiötulilohikäärme (6+)

Poni tahtoo lemmikin. Ja nimenomaan Ospanjan yksisarvisen kääpiötulilohikäärmeen. Ponin taloon muuttaa uusi lapsi, Erkki, jonka koti on tosi sotkuinen mutta jännittävä. Aivan erityisen jännittävä on Erkin lemmikki. Se lymyilee jossakin piilossa, samoin kuin setä, jonka kanssa Erkki asuu vanhempien ollessa kiertueella. Mutta Poni tietää, että lohikäärme on ihana, ja hänkin haluaa sellaisen tosi, tosi, TOSI paljon. Kinuamistieteiden kandidaatti Puluboi auttaa Ponia mankumisyrityksissä. Kun mikään ei tehoa, se lentää Ospanjan tulilohikäärmeiden laaksoon hakemaan Ponille lemmikkiä. Mutta onkohan se ihan viisasta?

 • Lapsiperheiden suursuosikki Puluboi on täällä taas!
 • Puluboi-sarjan 10-vuotisjuhlavuosi.

Juhana Salakari ja Jii Roikonen: Vitsipitsa 3 – Täytteenä Harri ja Petri FromTheBushes

Vitsipitsa tarjoaa vuoden litteimmät läpät! Kestosuosikki kätkee sisäänsä takuutuoreet vitsit sekä valtavasti muuta hauskaa sisältöä, kuten sarjakuvia ja pieniä kertomuksia. Pitsan ja Pönttöpään lisäksi kirjaa tähdittävät hulvattomat FromTheBushes -veljekset Harri ja Petri. Mukana suosikkitubettajien haastetehtävät ja lempivitsit. Varaudu viihtymään – luvassa hotteja hihityksiä ja meheviä myhähdyksiä!

 • Hulvattoman vitsikirjasarjan aiemmissa osissa ovat Niko ja Santtu sekä Ella ja Helmi.
 • Äänikirjaversion lukevat Harri ja Petri itse!

Andy Griffiths ja Terry Denton: Maailman paras puumaja, 78 kerrosta (7+)

Andy ja Terry asuvat puumajassa, jossa oli ennen tätä kirjaa vaivaiset 65 kerrosta. Uusista kerroksista löytyy muun muassa stadion kaikkien palloilulajien pelaamista varten, ennennäkemätön autopesula, huipputeknologialla suojattu perunalastuvarasto sekä ulkoilmaleffateatteri, jossa on supermegasuuri valkokangas. Sille tuleekin pian käyttöä, sillä Andy ja Terry kuvaavat elokuvaa! Näkemyserot aiheuttavat kuitenkin jättiriidan.

 • Kaverukset toheloivat taas maailman naurettavimmassa puumajassa.
 • Hauskat kuvitukset isossa roolissa.
 • Lue myös sarjan aiemmat osat, 13 kerrosta, 26 kerrosta, 39 kerrosta, 52 kerrosta ja 65 kerrosta. Seuraava osa, 91 kerrosta ilmestyy heinäkuussa!

Troll: Mestarietsivä Peppunen – Mestarivaras ja Hohtava huntu (5+)

Uljaasta ulkomuodostaan ja briljantista päättelykyvystään tunnettu Mestarietsivä Peppunen ratkaisee tapauksen kuin tapauksen yhdessä pamauksessa. Peppusen odotettu jatko-osa tarjoaa jälleen kiperiä arvoituksia. On aika testata hoksottimiesi terävyys.

 • Bongaa peppuja, tunnista kuvien eroavaisuudet ja ratkaise mysteerit yhdessä Mestarietsivä Peppusen kanssa.
 • Helppolukuinen, paljon hauskoja kuvia.
 • Lue myös sarjan aiemmat seitsemän osaa. Seuraava osa, Kadonneen curry-mausteen tapaus, ilmestyy juhannuksen jälkeen!

Noora Kunnas ja Teemu Juhani: Salmanterin Terttu ja juustoinen mysteeri (8+)

Salmanterin Tertun ystävä Bruno vuohineen on saapunut Sveitsistä konsertoimaan Naakkalan juustofestivaaleille. Tuhdisti tuoksuva tapahtuma on houkutellut paikalle paljon väkeä. Kaupunkilaisten harmiksi kaduille ja pihoille ilmestyy öisin kuoppia. Kuka niitä kaivaa – ja miksi ihmeessä? Huhutaan peräti humanoideista, mutta Lilli, Mikko, Pedro-kukko ja mahtimummo Terttu eivät huhuihin haksahda. Jodlaavat vuohet apunaan he kaivavat totuuden esiin.

 • Kahelissa lastendekkarissa selvitetään kuoppien mysteeriä.
 • Lue myös aiemmat osat, Salmanterin Terttu ja minimerirosvot sekä Salmanterin Terttu ja huijareiden kuningas.

Eläinten ystäville

Helena Waris ja Mirjami Manninen: Olafin pentupäiväkirjat – Pitelemätön pitkäkorva (6+)

Olaf on iloinen koiranpentu, joka asuu maatilalla. Joka ikinen päivä tapahtuu jotakin jännittävää. Tänään tilalle saapuu kaksi aasia, ja se saa Olafin hännän heilumaan iloisesti. Tilan muut eläimet eivät kuitenkaan innostu aaseista, ja Olaf saa toimia sovittelijana kunnes yhteisymmärrys syntyy. Samalla selviää, että kanitarhassa on jotain outoa tekeillä. Siitä pitää ottaa selvää. Olafin apua tarvitaan taas.

 • Ilahduttava tarina ja kiva kuvitus houkuttavat lukemaan itse.
 • Lue myös aiemmat osat Pässit pullakahveilla, Tuli hännän alla, Riikinkukon ruutuhyppy ja Viheltävä villapaitakoira.

Päivi Lukkarila ja Milla Paloniemi: Kerrostaloponi Kemppainen (8+)

Voiko ponia pitää makuuhuoneessa? Voiko sille syöttää kaurapuuroa ja paahtoleipää? Entä mitä tehdään kakkapalleroille?

Tokaluokkalainen Aura ei saa hankkia lemmikkieläintä, mutta eräänä päivänä hän löytää kotitalonsa porrastasanteelta ponin. Kyseessä ei olekaan ihan tavallinen poni, Kemppainen nimittäin osaa puhua ja lukeakin. Kun Aura päättää auttaa ratsastuskoululta karannutta Kemppaista, hän joutuu elämänsä suurimpaan seikkailuun!

 • Hauska ja helppolukuinen tarina erikoislaatuisen ponin ja tytön ystävyydestä.
 • Kuvitus Kiroilevasta siilistään tunnetun Milla Paloniemen käsialaa.

Päivi Lukkarila ja Milla Paloniemi: Super-someponi Kemppainen (8+)

Mitä käy, kun Kemppaisen somesuosio räjähtää?

Kemppainen on muuttanut kerrostalosta läheiselle maatilalle, ja ponin ihmisystävä Aura viettää aikaa sen kanssa aina kun pystyy. Eräänä päivänä Aura innostuu tekemään Kemppaisen kanssa pari hauskaa videota SunTuubiin, ja pian poni onkin jo massoja villitsevä internetilmiö. Menestys tuo mukanaan Kemppaiselle mieluisia herkkulähetyksiä, mutta suosiolla on myös kääntöpuolensa – jotkin tarjoukset vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta…

 • Hauska ja helppolukuinen tarina erikoislaatuisen ponin ja tytön ystävyydestä.
 • Lue myös sarjan ensimmäinen osa, Kerrostaloponi Kemppainen.
 • Kuvitus Kiroilevasta siilistään tunnetun Milla Paloniemen käsialaa.

3.-6.-luokkalaiset

Urheilufaneille

Maria Kuutti ja Elina Jasu: Peli on alkanut, Iida (9+)

än, yy, tee, NYT! Vauhdikas futissarja alakouluikäisille alkaa.

Jalkapallo on Iidalle kaikki kaikessa. Hän lukee futiskirjoja, katsoo otteluita ja harjoittelee erilaisia temppuja, mutta tytöille ei ole kaupungissa omaa joukkuetta. Kun paikkakunnalle muuttaa uusi perhe, jonka äiti on entinen SM-tason pelaaja, Iidan toiveet heräävät. Voisiko haave vihdoin toteutua?Vastusta Iidalle tarjoaa isoveli Eemeli, jonka mielestä kaikki pikkusiskossa on tosi noloa. Sisarukset haastavat toisensa kisaan, jota kumpikaan ei halua hävitä. Onneksi Iidan paras kaveri Rozalia on vieressä vaikeissakin tilanteissa.

 • Helppolukuinen ja humoristinen kirja aloittaa jalkapalloaiheisen Onnenpotku-sarjan.
 • Jokaisen kirjan lopussa opetetaan jalkapallotemppu.

Eläinten ystäville

Helena Meripaasi: Tassu-trio – Koirasankari (9+)

Erika vie koiransa Freyan ja Flashin uuteen treeniryhmään, ja ne näyttävät taitonsa maastolajeissa. Christan ja Mäyrä-kissan elämään astuu järkälemäinen berninpaimenkoira. Allu ja kääpiöpinseri Kirppu ovat löytäneet hienon kumppanuuden. Koko tyttötrion neuvokkuutta ja rohkeutta tarvitaan eräänä hyisen sateisena iltana, joka osoittaa ystävyksille ja heidän lemmikeilleen yhteistyön voiman.

 • Kolmesta ystävyksestä ja heidän lemmikeistään kertova sarja kaikille eläinrakkaille.
 • Lue myös aiemmin ilmestyneet kirjat Kuriton koiranpentu, Tähtikissa, Vauhtikuonot, Pentuhaaveita ja Pentuhurjimus.
 • Myös sähkö- ja äänikirjana

Huumoria

Jussi Lehmusvesi ja Christer Nuutinen: Arianan aikamatkat – Robin Hoodin jäätävä pläts (9+)

Zäläng! Yhdessä sekunnissa Ariana on jossain keskiaikaisessa hevontuuttulassa, Sherwoodin metsässä. Se on supernolon iskän syytä. Mistä Ariana olisi voinut tietää, ettei isän työhuoneessa lojunut outo esine ollut hänelle ostettu 12-vuotislahja vaan avain toiseen todellisuuteen!

Pöpelikössä Arianaa vaanii jousimiesjoukko, ja pian tyttö on vankityrmässä ja virtuaaliavain Nottinghamin inhan seriffin hallussa. Tyrmässä viruu myös luokkatoveri Pyry, joka saa Arianan sydämen läpättämään. Miten tapahtumiin liittyy taru jousipyssysankari Robin Hoodista? Entä miten päästä kotiin? Apua!

 • Hillittömän hauskan sarjan avaus.
 • Paljon hauskaa kuvitusta.
 • Myös äänikirjana.

Kirsti Kuronen ja Maria Laakso: Hännät (12+)

Seiskaluokkalaiset Niko, Heikki ja Joonas ovat olleet parhaita kavereita lapsuudesta saakka. Yhteen sulautunut klimppi, jossa kiteytyy kaikki maailman viisaus, komeus ja hauskuus. Eräänä tylsänä päivänä Niko heittää ilmoille omituisen ajatuksen hännistä, ja sen jälkeen junaa ei enää voi pysäyttää. Alkaa projekti, jolle ei juuri ymmärtäjiä riitä mutta joka vähitellen tekee Nikosta, Heikistä ja Joonaksesta suorastaan maailmankuuluja.

 • Rento tarina villeistä ideoista ja spontaanien tempausten voimasta.
 • Sarjakuvamainen kuvitus.

Jännitystä

Siri Kolu ja Johanna Lumme: Yön salaisuus (9+)

Kun sydänyön inhotukset hyökkäävät, Leo tarvitsee loputtomiin nokkeluutta ja rohkeutta.

Eräänä iltana 11-vuotiaalle Leolle paljastuu, että on olemassa kaksi ihan erilaista maailmaa: tuttu ja turvallinen päivämaailma ja yön kauhumaailma, jota hallitsevat hereiset, yön otukset. Joka yö Leon vanhemmat muuttuvat taistelijoiksi suojellakseen Leoa ja hänen pikkusisartaan Lumia hereisten hyökkäyksiltä. Ja kun totuus selviää Leolle, hänenkin on taisteltava Riikinkäärmettä, Kitaa ja muita pelottavia otuksia vastaan. Leo ei voi paljastaa kauhuja Lumille tai Kirilille, parhaalle ystävälleen. Mutta miten säilyttää tällainen salaisuus?

 • Videopelimäisen koukuttava kauhusarja alkaa.
 • Seuraava osa jo alkuvuodesta 2023.

Rick Riordan: Syvyyksien tytär (12+)

Ana on aloittanut opinnot kuuluisassa merentutkijoita kouluttavassa laitoksessa. Lukuvuosi huipentuu merellä järjestettävään kokeeseen, jonka yksityiskohdat on pidetty visusti salassa. Opiskeluhuolet kuitenkin unohtuvat, kun luokka todistaa kammottavan tragedian ja vihanpito kilpailevan koulun kanssa kasvaa vaarallisiin mittasuhteisiin. Anan kyvyt joutuvat odottamattomalle koetukselle. Vauhdikkaiden käänteiden lomassa hän saa selville häkellyttäviä asioita menneisyydestään.

 • Suosikkikirjailijan jännittävä meriseikkailu on nykyaikainen kunnianosoitus Jules Vernelle.
 • Kirjailija on tuttu esimerkiksi Percy Jackson- ja Apollon-sarjoista.

Oskar Källner ja Karl Johnsson: Imperiumin perilliset 3 – Hautaplaneetta (9+)

Päätähuimaava tieteisseikkailu jatkuu.

Alicen ja Eliaksen uusi koti, avaruusalus nimeltä Hiljaisuus, on imaistu vanhan imperiumin hautaplaneetalle. Siellä vaeltaa vain kuolleita, sillä kutsumattomat vieraat eivät ole koskaan palanneet. Niin Hiljaisuuden miehistö ainakin uskoo, kunnes saa hätäviestin sisarusten äidiltä. Tämän löytääkseen heidän on laskeuduttava planeetan uumeniin ikivanhoihin hautakammioihin, joissa odottaa vaarallisia vihollisia ja kammottavia löydöksiä.

 • Jännittävä nuortensarja lumoaa kerronnallaan ja kuvituksellaan.
 • Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet kirjat Tähtiin temmatut ja Rautaruusu.

Katarina Mazetti: Seikkailuserkut – Piloja ja petkuttajia (9+)

Saaristoseikkailua Viisikoiden hengessä!

Siskokset Julia ja Pörri kissoineen ja heidän serkkunsa Jori ja Alex ovat tulleet kesänviettoon Uikkusaareen. Mantereella kohistaan kauan sitten kuolleen paikkakuntalaisen taiteilijan maalauksista. Miehen omalaatuisten taulujen väärennöksiä putkahtelee näet yhtäkkiä esiin siellä täällä. Serkkujen lomaparatiisin rauha rikkoutuu, kun saareenkin ilmestyy outoja tauluja. Niihin on ikuistettu serkukset vampyyreina ja muina kammottavina hahmoina. Sitten metsässä vilahtaa peikkomainen olento, ja joku alkaa tehdä serkuille ikäviä tepposia. Mistä oikein on kyse?

Tee itse!

Jaakob Rissanen ja Ville Kormilainen: Tokkerin käsikirja (9+)

Enintään 60 sekuntia kestävät lyhytvideot valloittavat maailmaa muun muassa supersuositussa Tiktok-palvelussa. Eniten näkyvyyttä saavat parhaat ideat ja onnistuneimmat toteutukset.

Havainnollisen kirjan avulla opit videon tekemisen perusperiaatteet askel askeleelta älypuhelimen kameran käytöstä videon suunnitteluun, kuvaamiseen ja leikkaamiseen.

 • Opi tekemään mahtavimmat lyhytvideot huipputokkereiden kanssa.
 • Mukana myös 20 huippuammattilaisten tekemää opetusvideota.
 • Saatavana myös uudenlaisena sähkökirjana, josta opetusvideot saa käynnistettyä suoraan.

7.-9.-luokkalaiset

Itsenäistymistarinoita

Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet (12+)

14-vuotiaan Miran elämän valopilkku on k-pop. Hän pakenee arkea nettiin musiikin ja ihanien ystävien pariin unohtaakseen kiusaajat, ylihuolehtivan äidin ja epätoivoisen etäihastuksen. Kun Miran suosikkiyhtye ERR0RC ilmoittaa saapuvansa Suomeen keikalle, Mira haluaa mukaan keinolla millä hyvänsä. Ensin on vain kerättävä lippurahat ja saatava äiti uskomaan, ettei keikalla ole mitään vaaroja. Mutta millaista on astua maailmaan ja kohdata netissä eletty elämä vihdoin todellisuudessa?

 • Herkkä ja valloittava nuortenkirja fanituksesta ja pelkojen voittamisesta.
 • Säeromaanimuoto sopii myös vähemmän lukeville.

Huumoria

Laura Suomela: Kiss my JUHANNUS (12+)

Riemukas romaani juhannuksesta, joka ei sujunut aivan kuin oli suunniteltu.

Juhannuksesta on tulossa ennätystylsä. Viime tingassa Eetu saa varattua netistä luksusmökin porealtaineen, mistä tyttöystävä Alisa on innoissaan. Matkaan lähtevät myös kaverit Lassi ja Suvi, ja lopulta mukaan löydetään täysi-ikäinen, joskin hieman kyseenalaisen maineen omaava kuski. Perillä käy kuitenkin ilmi, että mökki ei ole aivan sellainen kuin kuvissa. Soppaa hämmentää vielä tyttöjen salaperäinen kauppareissu, josta käynnistyy oikea väärinkäsitysten ilotulitus. Voiko yksi mökkireissu tuhota kaiken?

 • Hillitöntä huumoria teini-ikäisille.
 • Takuuvarmaa kesäviihdettä.

Jukka-Pekka Palviainen: Pysy perässä, Kosonen! (12+)

Kosonen pitää jälleen lukijan otteessaan!

Koulusta on kesälomaa, mutta Kosonen ei lepää laakereillaan vaan yrittää selvittää, kuka on salaperäinen stalkkeri, joka pyörii ihanan Mimosan kotitalon nurkilla. Jannika puolestaan on teatterileirillä Laten kanssa, joten mustasukkaisuudelta ei voida välttyä. Mitä kaikkea erikoinen jengipomo Hansu oikein salailee? Ja kuka ihme ajelee öisin mopolla tyhjässä koulussa? Yllätyksiä on taas luvassa tuttuun tyyliin – mopoilijoille kun tuppaa sattumaan ja tapahtumaan.

 • Superhauskan nuortenkirjasarjan kolmas osa lisää entisestään kierroksia.

Nelli Hietala – Vuokko Vehma – elämä ja teot (12+)

Vuokko Vehma on 13-vuotias ja poikkeustapaus. Hänellä on aavistuksen verran mutkikas perhetausta ja lievästi sanottuna erikoinen pukeutumismaku. Vuokko ei kuitenkaan ole halukas tinkimään värikkäästä tyylistään eikä salaisesta toiveestaan paljastua suureksi taiteilijaneroksi.Kun kokkikerhoon pölähtää pääkaupunkiseudulta toinen outolintu, tilanne muuttuu kertaheitolla ja kuviksen kiusallinen parityöprojektikin tarjoaa uusia haasteita. Koulun halloween-bileissä taitaa olla nyt kaksi yksinäistä sutta…

 • Valloittava tarina teinitytöstä, joka päättää olla oma itsensä – kaiken uhallakin.

Romantiikkaa

Leah Johnson: Jos vain kruunun saisin (12+)

Liz uskoo olevansa liian musta, köyhä ja kömpelö loistaakseen pienessä, yläluokkaisessa kotikaupungissaan. Hän aikookin jättää Campbellin kauas taakseen ja suunnata eliitticollegeen. Suunnitelma kuitenkin romuttuu, kun hän ei saa rahallista tukea jatko-opintoihinsa.

Päättäjäistanssien kuningattarelle luvattu stipendi kattaisi collegen kustannukset, joten Liz karaisee itsensä ja osallistuu armottomaan kisaan. Kokemuksesta tekee siedettävän ainoastaan uusi oppilas Mack, joka tavoittelee samaista kruunua.

Estääkö kilpailijaan ihastuminen Liziä toteuttamasta unelmiaan… vai saako se ne toteutumaan?

 • Sydämellinen YA-romaani unelmista ja itsensä löytämisestä.
 • Myös sähkö- ja äänikirjana.

Urheilun ystäville

Kalle Veirto: Kausi karilla (12+)

Syksy lähestyy ja kiekkokausi alkaa. Mutta eipä ala Jonne Sudella, C-poikien SM-sarjan finalistilla ja Rotten Cock -bileklubin reippaalla jäsenellä, kiitos keväisten kaudenlopettajaisten. Kantapää on edelleen arka eikä luistin liu’u, seuran kanssa ei liioin löydy yhteistä näkemystä tilanteesta. Karilla siis ollaan ja tukevasti. Juuri, kun maailma on mustimmillaan, Jonne saa yllättävän tarjouksen. Ja kohta niitä tulee lisää. Sitten verkot ovatkin taas tötteröllä – mutta vähän toisaalla kuin oli suunniteltu.

 • Kausi karilla on hulvaton kertomus nuoren jääkiekkoilijan vuoristoradasta munausten jälkimainingeissa.
 • Lue myös Tähtiketju-sarjan aiemmat osat.
 • Myös sähkökirjana.

Lukiolaiset

Jännitystä

J.S. Meresmaa: Kenties tapan sinut vielä (14+)

E-urheilijan urasta haaveilevan Aleksin jäätelöbaarireissu saa kauhistuttavan käänteen, kun naapuripöydän tyttö houkuttelee hänet syrjäiselle jättömaalle, raskaan metallioven luo. Käsittämättömillä voimilla tyttö kiskaisee Aleksin pimeyteen. Mutta päätyminen bunkkeriin nälkäisen vampyyrin kanssa on vasta alkua…

Vampyyrien kuolematonta lumoa hehkuva notkea fantasiajännäri pitää otteessaan viimeiselle sivulle saakka.

 • Veretseisauttava jännitystarina pojasta, joka tapaa vampyyrin.
 • Päähenkilö opiskelee ammattikoulussa.
 • Myös sähkö- ja äänikirjana.

Romantiikkaa

Angie Thomas, Dhonielle Clayton, Tiffany D Jackson, Nic Stone, Ashley Woodfolk ja Nicola Yoon: Blackout (14+)

Ensikohtaamisia. Katkeria exiä. Ikuista ystävyyttä. Kuusi hurmaavaa rakkaustarinaa New Yorkin tähtitaivaan alta.

Kun kaupungin sähköt katkeavat, iskevät toisenlaiset kipinät. Äkillisen helleaallon pimentämä New York City saa salaisuudet paljastumaan rakkaudet alkavat ja päättyvät, ystävyydet syvenevät ja ovet avautuvat uusille mahdollisuuksille. Newyorkilaiset nuoret kohtaavat suuria tunteita, mutta myös pieniä oivalluksia itsestään. Jokainen novellikokoelman tarina on ylistys nuoruuden ainutlaatuisille hetkille.

 • Kuuden suositun amerikkalaiskirjailijan novellikokoelma.
 • Angie Thomas tutu mm. Viha jonka kylvät- ja Betoniruusu-kirjoista.
 • Myös sähkö- ja äänikirjana.

Itsenäistymistarinoita

Oona Pohjolainen ja Adile Sevimli: Kärsimyskukkauuteaddiktio (16+)

Lumoava tarina kietoo lukijan sisäänsä kuin vahva loitsu.

Kaksi maailmaa, kaksi eksynyttä nuorta. Noituuttaan maaseudulla salaillut Juno muuttaa suurkaupunkiin ja liittyy noitapiiriin, mutta elämä uudessa paikassa on karua. Noitia vainoavat ihmiset tuhoavat ympäristöä ja uhkaavat luonnosta kumpuavaa valkoista magiaa. Noitapiirin kapinallinen Sadin tuntee vetoa pelättyyn mustaan magiaan, joka saa energiansa tuonpuoleisesta. Luonnon energian ehtyessä pimeät voimat houkuttavat Junonkin mukaansa. Mutta onko valkoinen magia täysin viatonta tai kielletty musta magia läpeensä pahaa? Vangitseva romaani on ylistys luonnolle, nuoruudelle ja maailman pimeälle yöpuolelle.

 • Huumaavan jännittävä tarina omien voimien etsimisestä.
 • Tarinan ytimessä ovat noituus, maaginen realismi, ystävyys ja luontokato.

Katri Kauppinen: Laakson linnut, Aavan laulut (14+)

Kuinka kehrätä uusi laulu ja muuttaa ikiaikaista tarinaa?

Aavan kylässä laulut ovat hajonneet ja kansa näkee nälkää. Laakson tuvissa eletään kylläisyydessä, jota sampo turvaa. Aavan päällikön poika Lemek lähtee uhkarohkealle matkalle pyytämään sammon voimia avuksi. Laaksossa Pihlaja saa linnuilta viestin uhkaavasta vaarasta. Hänen on kuitenkin vaikea vastustaa tummaa Aavan poikaa. Pihlaja ja Lemek solmivat salaisen sopimuksen, joka muuttaa molempien elämän ja uhkaa ajaa Laakson ja Aavan kansat toisiaan vastaan. Pihlajan ja Lemekin salainen sopimus muuttaa molempien elämän, mutta muutkin tekevät vaarallisia valintoja. On laulettava uusi laulu, ennen kuin vanha viha ajaa kansat jälleen toisiaan vastaan.

 • Ammentaa muinaissuomalaisesta maailmasta.
 • Lumoavan runollinen romaani valinnoista ja kohtalosta.

Laura Suomela: Minä vastaan marraskuu (14+)

17-vuotias Emmi ei aio tuhlata enää hetkeäkään sen suremiseen, että poikaystävä jätti ilman varoitusta ja särki hänen sydämensä. Mutta kammottava marraskuu lähestyy, pimeys yltyy. Emmi lojuu illat yksin opiskelijakämpässään ja kaipaa uusia ystäviä. Miten opiskelijoita vilisevä kerrostalo voi olla kuin ruumishuone? Missä yhteiset bileet ja hauska opiskelijaelämä?

Emmi päättää antaa vuoden synkimmälle ajalle mahdollisuuden ja aloittaa ”Minä vastaan marraskuu” -projektin. Nyt kylvetään ympärille iloa ja valoa! Onneksi isosisko Sanni on ideassa mukana, samoin naapurin jätkä, Kuronen.

 • Valloittava nuortenromaani Emmin ekasta opiskelijasyksystä.
 • Päähenkilö opiskelee ammattikoulussa.
 • Myös sähkö- ja äänikirjana.

Tuula Kallioniemi: Mopoautolla mun prinssini saapuu (14+)

Sekopäinen kesä. Riipovien tunteiden kesä. Ella alkaa tapailla Tonia, joka on saanut hänen polvensa notkahtamaan jo seiskalla. Ellan molemmat bestikset Pilvi ja Iiris säheltävät tahoillaan, samoin pikkuveli Veeti. Ihan puskista äiti esittelee jonkun Martin, vaikka on ikäloppu yksinhuoltaja. Kaiken huipuksi Ella kuulee vahingossa kipeän perhesalaisuuden.

Ella rakastaa piirtämistä kuten Toni, joka aikoo kuvataiteilijaksi. Mummon antama taiteilijaelämäkerta herättää Ellankin taiteilijahaaveet – ainakin hetkeksi. Mutta kaikki ei suju piirustusten mukaan. Miksei elämä voi olla kuin elokuva!

 • Hulvaton romaani 16-vuotiaiden kesälomakuvioista.
 • Myös sähkö- ja äänikirjana.