Opetusvinkit

Vinkkejä Tuhattaituri-sarjan käyttämiseen etäopetuksessa

Tuhattaiturin kanssa matematiikan opiskelu jatkuu myös etäopintoina. Kokosimme tähän vinkkejä sarjan käyttöön etäopetuksessa.

Digilisätehtävät 1-6 oppilaiden saatavilla

Olemme avanneet Tuhattaituri-sarjaa käyttäville oppilaille digilisätehtävät kevään 2020 ajaksi. Oppilaat käyttävä digilisätehtäviä Oppilaan maailmassa. 

 • Jokaiselle oppitunnille on perustasoisia tehtäviä (taso 1) ja ylöspäin eriyttäviä tehtäviä (taso 2).
 • Kaikkien jaksojen Tähtipysäkki-kappaleista löytyy kuunneltavia päässälaskuja. Pyydä oppilaita tekemään myös aiempien jaksojen päässälaskutehtäviä.
 • Kaikista digitehtävistä löytyy myös hauska Taitorata-peli, jossa hahmo seikkailee taitoradalla ja ratkoo matematiikan tehtäviä. Oppilas voi valita tasoksi aloittelija, taituri, mestari.
 • Tuhattauturi 5b digilisätehtävissä oppilaat voivat tehdä omia matikkasarjakuvia. Sarjankuvan voi ladata omalle koneelle. Pyydä oppilaita jakamaan sarjakuva koko luokalle.

Katso ohjeet digilisätehtävien käyttöönottoon.

Opettajan työn tueksi digiopetusaineistot opettajalle

Huomasithan, että opettaja voi oman työnsä tueksi ottaa koekäyttöön kaikki Tuhattaiturin digiopetusaineistot. Veloitukseton koekäyttö on voimassa koko loppukevään.

Aloita koekäyttö Opepalvelussa. 

Otsolla iloa opiskeluun!

Otso-sovelluksella oppilas voi kuunnella ja katsella Otavan oppikirjoihin liittyviä äänitteitä ja videoita. Otso-sovelluksen voi ladata veloituksetta sovelluskaupasta. Katso Otson käyttöohje.

 • Tuhattaituri 1-4: äänitteinä opetusruutujen matematiikkatarinat.
 • Tuhattaituri 5b ja 6b: jaksojen aiheeseen johdattelevat videot, joissa muun muassa kerrotaan, mihin matematiikan taitoja tarvitaan arkielämässä.
 • Tuhattaituri 5b: opetusvideot jokaisesta oppikirjan opetusruudusta. Huom. Tällä hetkellä opetusvideot ovat valmiina oppikirjoihin 5a ja 5b. Kuudennen luokan opetusvideot valmistuvat ensi lukuvuodeksi.

Tutustu Otso-sovellukseen

Opetusvideot Otsolla oppikirjassa Tuhattaituri 5b

Otso-sovelluksen avulla Tuhattaituri 5b oppikirjan, vihkokirjan ja E-oppikirjan jokaisesta opetusruudusta aukeaa yksi tai useita opetusvideoita oppilaalle. Opetusvideoiden avulla oppilas voi tutustua opeteltavaan asiaan sekä kerrata jo opittua itsenäisesti tai yhdessä huoltajan kanssa. 

 • Opettaja näkee kaikki opetusvideot kätevästi Tuhattaituri 5b digiopetusaineistosta, kohdasta Otso-sovelluksen opetusvideot.
 • Opetteja voi lähettää huoltajille kirjeen, jossa kerrotaan opetusvideoista sekä annetaan ohjeet Otson lataamiseen ja käyttämiseen. Lataa kirje tästä. Jos haluat muokata kirjettä, löydät se Tuhattaituri 5b digiopetusaineistosta kohdasta Otso-sovelluksen opetusvideot.
 • Tällä hetkellä opetusvideot ovat valmiina oppikirjoihin 5a ja 5b. Kuudennen luokan opetusvideot valmistuvat elokuuksi 2020 (6a)  ja tammikuuksi 2021 (6b).

Tutustu Otso-sovellukseen ja viidennen luokan opetusvideoihin.

Linda Liukkaan ohjelmointipaketti 1-6

Nyt on aika kehittää omia tietojenkäsittelytieteen taitoja! Nappaa parhaat vinkit Linda Liukkaan Rakkauskirjeitä tietokoneelle -materiaalista, johon pääset kätevästi kaikista Tuhattaiturin digiopetusaineistoista. 

 • Tutustu opettajan videoihin ja täytä opettajan päiväkirjaa.
 • Jaa oppilaille innostavia tehtäviä. Niiden tekemiseen ei tarvitse tietokonetta eikä ohjelmistoja, joten niitä on helppo antaa koteihin tehtäväksi. Lataa tehtävät yhtenä pdf-tiedostona tai yksittäisinä tehtävinä kunkin oppitunti alta.

Lisätietoa Rakkauskirjeitä tietokoneelle -materiaalista löydät täältä.

Tuhattaituri Scratch-studio

Tuhattaituri Scratch-studiossa voi opetella ohjelmoinnin alkeita. Ohjeet ja linkit löytyvät Tuhattaiturin digiopetusaineistoista 2b ja 3-6 kohdasta Tuhattaituri Scratch-studio. Jaa oppilaille linkit Scratch-studioon ja Scratch-ohjevideoihin. 

Tutustu Scratch-studioon Tuhattaituri 2b ja 3-6 digiopetusaineistoissa Opepalvelussa.

Oppikirjoista 1-6 löytyy paljon tekemistä

 • Tähtipysäkkien tehtäviin on koottu jakson keskeiset sisällöt. Oppilas voi myös arvioida omaa osaamistaan. Pyydä oppilasta lähettämään kuva tähtipysäkin tehtävistä. 
 • Toimintatuntien tehtäviä ja pelejä voi myös tehdä kotiväen kanssa. Osa toimintatuntien tehtävistä sopii myös ulkona tehtäväksi.
 • Oppikirjojen 1b ja 2b Yhdessä-tehtäviä oppilas voi yhdessä isompien sisarusten tai huoltajan kanssa. 
 • Oppikirjojen 1b ja 2b lopussa olevia tutkimustehtäviä oppilas voi tehdä itsenäisesti tai yhdessä kotiväen kanssa. Vasemmalla sivulla oppilas etenee ohjeiden mukaisesti ja oikealla sivulla oppilas tekee oman tutkimuksen. Pyydä oppilasta lähettämään kuva omasta tutkimuksesta.
 • Osa oppikirjojen 3b ja 4b projektitehtävistä ja oppikirjojen 5b ja 6b ohjelmointia ja ongelmanratkaisua -tehtävistä sopii tehtäväksi kotona itsenäisesti, Pyydä oppilasta lähettämään kuva koko luokalle.

Opettajan oppaiden toimintavinkeillä vaihtelua

Opettajan oppaiden toimintavinkkejä voi soveltaa etäopetukseen sopiviksi. Alla joitakin esimerkerkkejä alkuopetuksen toimintavinkeistä.

Lukukollaasi (Opettajan opas 1b s. 191, toimintavinkki 7)

Tarvikkeet: A4-piirustuspaperi, erilaisia askartelumateriaaleja (esim. nappeja, makaroneja, tikkuja, kangastilkkuja, askartelunorkkoja, helmiä, käpyjä, pikkukiviä ja oksia).
Oppilas päättää luvun ja suunnittelee, miten kuvaa sen taideteoksessaan.
Oppilas ottaa kuvan lukukollaasistaan ja lähettää opettajalle. Opettaja näyttää teoksen luokalle esimerkiksi yhteisessä videopuhelussa kaikille ja muut oppilaat ratkaisevat, mitä lukua teos esittää.

Arvioidaan ja mitataan ympärysmittoja (Opettajan opas 2b s. 174, toimintavinkki 1)

Tarvikkeet: metrin mitta Tuhattaiturin kuoresta, Tuhattaituri-kirja.
Oppilas valitsee kohteen, jonka ympärysmitan mittaa metrin mitalla. Oppilas merkitsee mittaustuloksen muistiin. Oppilas asettaa mitattavan kohteen viereen Tuhattaituri-kirjan mittakaavaksi ja ottaa kuvan, jossa näkyy kohde ja kirja. Oppilaat lähettävät kuvat opettajalle, joka näyttää ne kaikille oppilaille esimerkiksi yhteisessä videopuhelussa. Opettaja pyytää muita oppilaita arvioimaan ympärysmitan.

Enemmän kuin kaksi metriä (Opettajan opas 2b s. 175, toimintavinkki 4)

Tarvikkeet: metrin mitta Tuhattaiturin kuoresta.
Oppilas arvioi, mitkä asiat kotona tai ulkona ovat yli kahden metrin pituisia. Tarkistetaan mittaamalla.

Oma aarrekartta (Opettajan opas 2b s. 178, toimintavinkki 3)

Tarvikkeet: A3-kokoista piirustuspaperia, tussit ja puuvärit.
Oppilas suunnittelee oman kuvitteellisen kartan ja merkitsee siihen reitit ja niiden pituudet kilometreinä tai metreinä. Oppilas lähettää kuvan kartasta opettajalle tai koko luokalle.

Arvioidaan tilavuuksia (Opettajan opas 2b s. 195, toimintavinkki 3)

Työpiste 1: Tarvikkeet: litran tölkki ja erikokoisia astioita: esim. maljakko, sanko, kattila, kakkuvuoka.
Arvioidaan, mitkä muista astioista ovat tilavuudeltaan suurempia kuin litran tölkki, ja mitkä taas ovat pienempiä. Tarkistetaan mittaamalla vedellä.

Työpiste 2: Tarvikkeet: viilipurkki ja muita astioita: esim. juomalasi, kahvikuppi, lääkepurkki, jogurttipurkki.
Arvioidaan, mitkä astioista ovat tilavuudeltaan suurempia kuin viilipurkki, ja mitkä taas ovat pienempiä. Tarkistetaan mittaamalla vedellä. 

Työpiste 3: Tarvikkeet: erikokoisia, pieniä astioita ja desilitran mitta.
Arvioidaan kuinka monta desilitraa astiaan mahtuu. Järjestetään purkit arvioidun tilavuuden mukaiseen järjestykseen. Tarkistetaan mittaamalla desilitran mitalla.