Meille on tärkeää, että oppiminen sujuu hyvin myös kotona. Scene-sarjaa käyttävät oppilaat saavat digilisätehtävät oppimisen tueksi lukuvuoden loppuun asti. Opettajat saavat veloituksetta koekäyttöön kaikki digitaaliset materiaalimme Otavan Opepalvelussa kevään 2020 ajaksi.
Näin oppilaat saavat Scene-digilisätehtävät käyttöönsä
- Olemme avanneet Novaan Sceneä käyttäville oppilaille digilisätehtävät. Ne ovat käytössä kuluvan lukuvuoden loppuun asti. Digilisätehtävät tarjoavat interaktiivisia sanasto- ja rakennepelejä ja -tehtäviä painettujen kirjojen käyttäjille.
- Oppilas saa Scene-digilisätehtävät käyttöön kirjautumalla avaintunnuksilla Novaan: oppilas.otava.fi
- Jos oppilaillasi ei ole avaintunnuksia Novaan, voi luokan/oppilaita lisätä Opepalvelussa Luokat ja Oppilaat -osiossa. Lisäyksen voi tehdä koulun ylläpitäjä tai opettaja. Lisäyksen yhteydessä oppilaalle muodostuu avaintunnus.
- Huomioi, että normaaliohjeesta poiketen opettajan ei tarvitse itse jakaa oppilaille lisenssejä Opepalvelussa, vaan oppilas saa lisenssit käyttöön suoraan Novaan kirjauduttuaan. Avattuja lisenssejä ei pääse tarkastelemaan Opepalvelussa, vaan ne näkyvät ainoastaan Novassa.
Jos et ole aiemmin lisännyt oppilaita Opepalvelussa, tässä ohje oppilaslistan päivittämiseen:
1. Kirjaudu Opepalveluun.
2. Yläpalkista löydät Koulun tiedot.
3. Koulun tietojen alta löytyy ”Luokat ja oppilaat”.
4. Selaa listaa, onko luokkasi jo viime vuoden jäljiltä listalla.
5. Liity oman luokkasi opettajaksi. Et voi muokata luokan tietoja ilman liittymistä.
6. Nyt pääset muokkaamaan luokan tietoja tai poistamaan koko luokan, jos oppilaat eivät enää opiskele koulullasi.
Hyödynnä monipuoliset vinkit!
- Interaktiivisten digilisätehtävien avulla oppilaat voivat harjoitella sanastoa ja rakenteita hauskasti ja monipuolisesti. Kertaavia sanasto- ja rakennetehtäviä löytyy tekstikirjan jokaiseen jaksoon. Mukana on myös houkuttelevia pelejä.
- Jaa näyttösi ja käytä digiopetusaineistoa normaaliin tapaan. Digiopetusaineistoa voi käyttää etäopetuksessa samalla tavalla kuin kontaktiopetuksessakin. Opettaja voi jakaa oman näyttönsä oppilaille esim. Microsoft Teamsissa tai Google Hangoutsissa.
- Ota käyttöön opettajan oppaan lisämateriaalit. Opettajan materiaalissa olevat digitaaliset tehtävät voi lähettää oppilaille tekstimuotoisina.
- Hyödynnä digikokeita. Digikokeita voi käyttää kurssitehtävinä. Osa tehtävistä on automaattisesti tarkistuvia. Opettajalle kertyy näppärästi tilastoa siitä, mitä tehtäviä oppilas on tehnyt ja miten ne ovat sujuneet.
- Muista digikirjan ja digitehtävien raportointityökalu.
- Uuden Otso-mobiilisovelluksen avulla oppilas voi kuunnella painetun Scene-kirjan tekstejä ja tehtäväkirjan kuuntelutehtäviä sekä katsoa videoita. Oppilas voi esimerkiksi kuunnella tekstin ja sen jälkeen tehdä harjoituskirjasta tehtävät 2 ja 3, jotka liittyvät suoraan tekstiin. Tätä ennen kannattaa tutustua sanastoon ja tehdä harjoituskirjan tehtävä 1.
- Otson voi ladata mobiililaitteeseen veloituksetta sovelluskaupasta. Lue lisää Otsosta: otava.fi/otso
- FlexiText -tekstit sopivat hyvin myös yksin opiskeltaviksi, sillä kaikki tehtävät harjoituskirjasta voi tehdä myös yksin. Tekstit voi kuunnella Otson kautta ja kännykälle ladattava Otavan sanastot -sovellus auttaa tekstin kääntämisessä, jos jokin kohta on vaikea ymmärtää.
Oppilaat voivat kaivata kaverikontakteja, ja etäyhteyksistä kannattaakin ottaa kaikki hyödyt irti:
- Oppilaita voi kannustaa tekemään Action! -tehtäviä vaikka puhelimen välityksellä parin tai pienryhmän kanssa. Projektin etenemisestä voidaan jutella yhdessä ja sopia, mitä kukin tekee seuraavan päivän aikana.
- Monet Go Online ja Show and Tell -tehtävät voi toteuttaa etänä esimerkiksi Teamsissä. Go Online -tehtävät joustavat hyvin ja oppilaat voivat tehdä niistä eri laajuisia projekteja. Tekstikirjan kulttuurisivujen projekteja voi myös toteuttaa kotona. Tuotoksen jakamisen lisäksi oppilaat voivat pitää projektipäiväkirjaa. Show and Tell -tehtävistä oppilaat voivat tehdä lyhyitä videoita kotona ja jakaa niitä toisilleen.
- Tekstejä ja sanoja voi lukea ääneen kaverin kanssa puhelimitse tai tallettaa äänitiedostoina.
- Keskustelutehtäviä voi tehdä yhdessä puhelimitse, ja Teamsissa voivat oppilaat pitää keskenään videokokouksen, jonka voi tallentaa ja lähettää muille sekä opettajalle. Suullisista tehtävistä voi tehdä podcasteja ja lähettää Whatsappilla opettajalle.
- Oppilaat voivat lähettää läksytehtävästä kuvan Whatsapp-ryhmään, ja ryhmäpuhelulla opettaja voi opettaa uuden/vaikean asian.