Artikkelit

Viisi vinkkiä fysiikan ja kemian opetukseen

Uutta yläkoulun fysiikan ja kemian sarjaa suunnitellessamme halusimme ottaa huomioon niin oppilaan kuin opettajankin tarpeet ja toiveet. Syntyi Titaani-sarja, jonka erittäin laajassa aineistossa riittää valinnanvaraa. Seuraavassa on joitakin omia suosikkejani, joita hyödynnän opetuksessani.

Kuuntele teksti – eriytä näppärästi

Titaanin digikirjojen kaikki tekstit voi kuunnella. Moni oppilas hyötyy kuunteluominaisuudesta. Itse olen suositellut sitä varsinkin tehostetun ja erityisen tuen oppilailleni. Teksti on paloiteltu siten, että se tukee myös lukemisen harjoittelua. Oppilas voi seurata tekstin etenemistä omassa digikirjassaan ja tutkia aiheeseen liittyviä kuvia. Kännykällä digikirjaa käyttävät oppilaat ovat myös havainneet kuunteluominaisuuden edut.

Herätä kiinnostus Titaani-videoilla

Videot ovat kätevä tapa herättää oppilaiden kiinnostus käsiteltävää ilmiötä kohtaan. Omien kokemusteni mukaan videoiden ihmettely ennen varsinaisen aiheen käsittelyä herättää uteliaisuutta ja virittää keskustelua. Titaani-sarjaan on kuvattu runsaasti videoita. Oppilas voi katsoa videot omasta digikirjastaan tai opettaja voi näyttää ne digiopetusaineistostaan oppitunnilla. Olemme tehneet opettajan digiopetusaineistoon vinkit videoiden käyttämiseen oppitunnilla sekä videoilla nähtävien ilmiöiden selitykset.

Apuja arviointiin digiopetusaineistosta ja digitehtävistä

Titaanin digiopetusaineiston Opettajalle-osiossa on erittäin laajat jaksokohtaiset koetehtäväpankit. Niistä voi poimia mieleiset tehtävät omaan kokeeseen tai vaikka lisätehtäviksi. Jokaista jaksoa kohti on myös kaksi valmista koetta vastauksineen. Digiopetusaineistossa on myös lomakkeet itsearviointiin sekä vertaisarviointiin.

Uudistettujen Titaanin digitehtävien jaksot alkavat Valmistaudu jaksoon -osioilla. Niissä oppilaat tutustuvat tulevaan ja palauttavat mieliin, mitä aiheista jo tietävät. Jaksojen päättyessä tehdään Testaa tietosi ja arvioi oppimaasi -osiot. Automaattisesti tarkistuva monivalintatehtävistö ja arviointimatriisi auttavat oppilasta itsearvioinnissa. Opettaja voi halutessaan tutkia ja kommentoida oppilaiden vastauksia Raportti-työkalulla.

Nappaa digiopetusaineistosta lukukohtaiset vinkit

Titaanin digiopetusaineistoon on laadittu melkoisesti lukukohtaista sisältöä. Toteuttamisvihjeiden, video- ja tutkimusvinkkien sekä lisätietomateriaalin lisäksi aineistossa on lueteltu lukukohtaiset tavoitteet ja käsitteet. Tavoitteet ja käsitteet -osio oli varsin toimiva työkalu, kun kokosin omille oppilailleni sisältöjä painoalueittain opiskeluun. Digiopetusaineistosta löytyy tietenkin myös kaikkien tehtävien ratkaisut.

Tulosta ja käytä, muokkaa ja esitä – uutta sisältöä digiopetusaineistossa!

Titaanin käyttäjien toiveesta digiopetusaineistoon on tehty lisää sisältöjä. Uusia tulostettavia sisältöjä ovat esimerkiksi Tutkimuskortit ja Monisteet. Tutkimuskorteissa on kirjan tutkimusten yksityiskohtaisemmat ohjeet sekä kysymyksiä ja pohdittavaa. Monisteissa on lisää tehtäviä. Niin Tutkimuskortit kuin Monisteetkin ovat pdf-muodossa, jotta niiden käyttäminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Oman kokemukseni mukaan molemmat tulostettavat materiaalit toimivat hyvin tutkimusten ja tehtävien eriyttämisessä.

Käyttäjien toiveesta jokaiseen Titaani Fysiikan ja Titaani Kemian lukuun laadittiin Powerpoint-esitykset. Muokattaviin esityksiin on poimittu luvun käsitteet selityksineen sekä muita keskeisimpiä asioita ja kuvia luvun aihepiiristä. Opettajalle-osion välilehdellä Opetustyön tueksi on myös paljon uutta opetuksen suunnittelua ja toteuttamista helpottavaa materiaalia. Kannattaa tutustua.