Uusi yläkoulun fysiikka ja kemia
Titaani-sarjassa opiskeltavat asiat on esitetty selkeästi oppilaiden ikätasoon soveltuvalla tavalla. Tehtäväkokonaisuudet sopivat erilaisille oppijoille. Titaani mahdollistaa kiireettömän etenemisen opetuksessa.
Titaani noudattaa uutta opetussuunnitelmaa.
Katso Titaani-webinaaritallenne
Haluatko käyttöönottokoulutusta, tietoa tai oppimateriaaliesittelyn Titaani-sarjasta? Ole yhteydessä oman alueesi myyntipäällikköön. Yhteystiedot löydät täältä.
Titaani fysiikka 7-9 painetun oppikirjan malliluku.
Titaani kemia 7-9 painetun oppikirjan malliluku.
Digikirjoihin voit tutustua veloituksetta 30 päivää Otavan Opepalvelussa.
Uudet alaspäin eriyttävät Titaani E -kirjat:
Titaani fysiikka 1 E malliluku.
Titaani fysiikka 2 E
Titaani fysiikka 3 E
Titaani kemia 1 E malliluku.
Titaani kemia 2 E
Titaani kemia 3 E
Uusi Otso-sovellus ja painettu oppikirja yhdessä avaavat oppilaan käyttöön äänitteitä ja videoita. Helppokäyttöisen Otson voit ladata mobiililaitteeseen sovelluskaupasta veloituksetta.
Selkokirjasarja Titaani fysiikka 1 E – 3 E sekä Titaani kemia 1 E – 3 E on suunniteltu luokille 7-9. Asiat käsitellään sisällöstä ja opetussuunnitelmasta tinkimättä, mutta selkokielisesti.
Tutustu:
Titaani fysiikka 1 E malliluku.
Titaani kemia 1 E malliluku.
Oppilaan kirjaan on koottu koko yläkoulun fysiikan tai kemian teoria. Oppikirja on saatavilla myös digikirjana.
Oppikirjan lisäksi Titaaniin kuuluvat vuosiluokkakohtaiset työkirjat, painettuna ja digikirjana. Tehtävät etenevät helpoimmasta vaikeampaan, joten ne soveltuvat sekä tukea tarvitseville että lisähaastetta kaipaaville. Mukana on myös oppilastöitä sekä digitaalisilla välineillä tehtäviä tutkimuksia ja simulaatioita. Mallivastaukset tehtäviin löytyvät opettajan digiopetusaineistosta.
Digikirjat vastaavat sisällöltään painettuja kirjoja. Lisäksi digikirjassa on runsaasti Titaani-sarjaa varten kuvattuja videoita ja oppikirjan tekstit voi myös kuunnella.
Kuuntele näyte Titaani Kemia 7-9 digikirjasta >
Digikirja sisältää digitaalisesti toteutettuna samat tehtävät kuin painettu kirja. Kaikkien tehtävien vastaukset ovat digiopetusaineistossa, jossa on myös muokattavia koetehtäviä sekä mallikokeita.
Digitehtävät vastaavat painettujen tehtäväkirjojen tehtäviä. Digitehtäviin voi vastata kirjoittamalla tai lataamalla oman tiedoston. Oppilas saa välittömän palautteen ja voi seurata omaa edistymistään.
Titaani fysiikka 7–9 -oppikirjaan on koottu koko yläkoulun fysiikan teoria niin, että siinä olevat jaksot voidaan käsitellä koulun oman opetussuunnitelman ja tuntijaon mukaisesti missä järjestyksessä tahansa. Oppikirjojen selkeä rakenne tarjoaa luontevan mahdollisuuden eriyttämiseen.
Titaani fysiikka 7–9 painetun oppikirjan malliluku >
Lue lisääTitaani fysiikka 1 tehtävät sisältää tehtäviä jaksoihin Fysiikan maailma ja Ääni ja valo.
Lue lisääTitaani fysiikka 3 tehtävät sisältää tehtäviä jaksoihin Sähkö ja magnetismi sekä Maailmankaikkeus.
Lue lisää
Titaani kemia 7–9 -oppikirjaan on koottu koko yläkoulun kemian teoria niin, että siinä olevat jaksot voidaan käsitellä koulun oman opetussuunnitelman ja tuntijaon mukaisesti missä järjestyksessä tahansa. Oppikirjojen selkeä rakenne tarjoaa luontevan mahdollisuuden eriyttämiseen.
Titaani kemia 7–9 painetun oppikirjan malliluku >
Lue lisää
Titaani kemia 2 tehtävät sisältää tehtäviä jaksoihin Atomeista yhdisteiksi, Hiilen kemiaa sekä Kemiaa kotona.
Lue lisää
Titaani kemia 3 tehtävät sisältää tehtäviä jaksoihin Suolat ja metallit sekä Kemian sovelluksia.
Lue lisää
Opettajan materiaalina on digiopetusaineisto.
Digiopetusaineisto on tukena oppituntien suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Se sisältää mm.
Titaani E-kirjoissa teoria ja tehtävät ovat yksissä kansissa. Kullekin vuosiluokalle on oma kirjansa.
Titaani E-kirjat on kirjoitettu selkokielellä ja niillä on Selkokeskuksen myöntämä selkotunnus. Tämä tarkoittaa sitä, että kieltä on yksinkertaistettu. Lisäksi myös taitto on selkomukautettu eli erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että kuvat ja tekstit on aseteltu sivuille siten, että oppiminen helpottuu. Kirja soveltuu niille, joille lukeminen tuottaa vaikeuksia ja myös niille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Titaani E-materiaalit ovat yleisopetuksen opetussuunnitelman mukaisia.
Titaani E -kirjoihin on saatavilla vastaukset pdf. Katso tarkemmat tuotetiedot hinnastosta.
Kattava Titaani E -kirja sarja on nyt ilmestynyt!
Titaani fysiikka 2 E on ilmestynyt.
Lue lisääTitaani kemia 2 E on ilmestynyt.
Lue lisääTitaani fysiikka 3 E on ilmestynyt.
Lue lisääTitaani kemia 3 E on ilmestynyt.
Lue lisääTitaanissa opetuksen eriyttäminen on huomioitu monella tavalla. Titaanissa on
Titaanin digimateriaaleista löytyy lisää keinoja eriyttämiseen.
Martti Heinonen on toiminut pitkään ensin matematiikan, fysiikan ja kemian lehtorina, ja sittemmin rehtorina yläkoulussa ja lukiossa Kiuruvedellä.
Erityisen kiinnostunut Martti on oppimista parantavista ja opetustyötä helpottavista toimintatavoista ja menetelmistä. Kiinnostava ja oppilaan kokemusmaailmasta lähtevä oppimateriaali on hänen mielestään keskeinen avain hyviin oppimistuloksiin.
Lue lisääJukka Kohtamäki opettaa Hakkarin koulussa Lempäälässä fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa. Hän oli mukana OPS 2016 -projektissa fysiikan työryhmän jäsenenä sekä etäjäsenenä kemian ja ympäristöopin työryhmissä.
Oppitunneilla Jukka pyrkii herättämään oppilaiden kiinnostuksen ja saamaan heidät miettimään ja päättelemään. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi havainnollistavat oppilastyöt ja niiden pohjalta käytävät opetuskeskustelut.
Lue lisääMikko Korhonen on toiminut opettajan työssä viisitoista vuotta. Hän opettaa fysiikkaa, matematiikkaa ja tietotekniikkaa.
Oppitunneilla Mikko pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen käsiteltävään ilmiöön esimerkiksi oppilastyön tai demonstraation avulla. Fysiikan lelut ja sähköiset mittalaitteet kuuluvat oleellisina osina hänen fysiikan oppitunneilleen. Hänen mukaansa oppilastyöt ovat tärkeä osa oppimista.
Lue lisääHelena Muilu on ollut kemian ja fysiikan opettaja Jyväskylän normaalikoulussa jo yli kaksikymmentäviisi vuotta.
Helena on erityisen kiinnostunut ilmiölähtöisestä opiskelusta ja oppilaita aktivoivista työtavoista. Hän haluaa haastaa oppilaat kehittämään ajatteluaan myös luonnontieteellisten asioiden parissa.
Lue lisääTommi Virtanen on toiminut kemian opettajana vähän yli kymmenen vuotta. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on opettanut Espoossa.
Tommin mielestä opettamisen tulee olla oppilaslähtöistä. Hän haluaa, että oppilaat pitävät luonnontieteitä kiinnostavina ja tärkeinä oppiaineina.
Lue lisääTitaanissa ilmiöihin ja käsitteisiin tutustutaan tekemällä havaintoja ja päätelmiä. Käsitteellinen perusta auttaa oppilasta luomaan yhteyksiä fysiikan ja arkielämän välille. Se on myös hyvä pohja ilmiöiden kvantitatiiviselle käsittelylle.
Titaanissa laskemista harjoitellaan erityisesti jaksoissa Voima ja liike sekä Sähkö. Näiden aihepiirien kvantitatiiviseen käsittelyyn viitataan myös opetussuunnitelmassa.
Oheisessa monisteessa on sähköön liittyviä lisätehtäviä. Lämpöoppiin liittyvien suureiden laskeminen esitetään kirjan ekstroissa, ja niihin liittyviä tehtäviä on tehtäväkirjassa sekä digitehtävistössä.
Elektronirakenteiden harjoittelusta on luontevaa siirtyä opiskelemaan jaksollisen järjestelmän rakennetta ja syventyä sitten sidosten salaisuuksiin.
Ota oheisesta monistepohjasta A3-kokoinen kopio oppilaille. Täydentäkää elektronikuorimallit ja etsikää säännöt jaksollisen järjestelmän rakentumiselle. Samaan monisteeseen voidaan myös nimetä pääryhmät.
Tulosta Jaksollinen järjestelmä -monistepohja
Vuonna 2019 jaksollisen järjestelmän kehittämisestä oli kulunut 150 vuotta. Tutustu myös Tekniikan maailman artikkeliin.
Miten kirjan luku luetaan? Miten kokeisiin pitäisi valmistautua?
Tulosta Titaanin opiskelutekniikkavinkit oppilaille >
Pieni kisa virkistää kevätauringon paistaessa. Kokosimme 7.–9. luokkien fysiikan ja kemian aihepiireistä asioita kolmeen listaan: ensimmäisessä on 7. lk kemian ja fysiikan asioita, toisessa on 8. lk fysiikan käsitteitä ja kolmannessa 7.–9. lk kemiaa. Pisteytimme listojen aiheet.
Vinkki 1: Eniten pisteitä keränneelle joukkueelle kannattaa luvata pieni palkinto. Esimerkiksi muumitikkareiden on selvästi havaittu lisäävän yläkoululaisen juoksuvauhtia ja jopa luovuutta.
Vinkki 2: Tehtävän voi halutessaan teettää myös projektityönä esimerkiksi Office 365 -ympäristön Powerpointissa.
Valokuvapistejuoksu Titaani fysiikka ja kemia 7 (pdf)
Valokuvapistejuoksu Titaani fysiikka 8 (pdf)
Valokuvapistejuoksu Titaani kemia 7-9 (pdf)
Kahdeksannella luokalla fysiikassa treenataan muun muassa kaavojen käyttöä nopeuksien laskemisessa. Oheisessa monisteessa on aiheeseen liittyviä lisätehtäviä. Tehtävien tekeminen kynällä vihkoon on tässä kohtaa hyvin toimiva tapa. Aika hyvä muistisääntö fysiikan laskun vaiheisiin on ArKaSiLaVa eli arvot-kaava-sijoitus-lasku-vastaus. Kun oppilas etenee tehtävässä vaihe kerrallaan, hän pääsee usein myös perusteltuun lopputulokseen.
Titaani Fysiikan luvussa 27 opiskellaan magneettiseen ja sähköiseen vuorovaikutukseen liittyviä asioita. Levitronivideolla hyrrä saadaan leijumaan magneettikentässä. Titaanin opettajan aineistoon on laadittu kysymyksiä videon käytön tueksi sekä kirjoitettu videolla nähdyn ilmiön selitys.
Keskusteluaiheita
Videolla nähdyn ilmiön selitys
Levitronin alustan sisällä on donitsin muotoinen magneetti. Se muodostaa magneettikentän, jossa magneettinen hyrrä leijuu. Hyrrän ja alustan magneetit hylkivät toisiaan. Lasi ei vaikuta magneettikenttiin, joten hyrrä pyörii myös lasin sisällä. Sakset vaikuttavat magneettikenttään hyrrän ympärillä ja se tippuu pöydälle.
Keskusteluaiheita
Videolla nähdyn ilmiön selitys
Vetyauton polttokennossa vesi hajotetaan sähkövirran avulla vety- ja happimolekyyleiksi. Veden hajottamisen jälkeen prosessi käännetään toisinpäin, jolloin vety ja happi toimivat auton polttoaineena. Vetyauto on hiljainen ja saasteeton ja sen päästöiksi jää pelkkää vettä.