Koksimme Jyri Paretskoin K15-kirjan pohjalta ajatuksia herättäviä harjoituksia yläkoulun äidinkielen tunneille. Lukekaa ensin lyhyt lukunäyte uutuuskirjasta ja pohtikaa tämän jälkeen lukunäytteen pohjalta tehtyjä harjoituksia.
Lukunäyte:
Löydät tulostettavan lukunäytteen K15-uutuuskirjasta täältä.
Harjoituksia lukunäytteen pohjalta:
- Sanonnat ja sananlaskut: Roni muistaa äitinsä joskus sanoneen, että ei kamelinkaan selkä loputtomiin kestä. Mitä sanontoja tai sananlaskuja sinä olet kuullut? Muistele, kysele tai etsi sananlaskuja ja valitse niistä yksi. Tee sitä kuva tai sarjakuva ja kirjoita sananlasku sen yhteyteen.
- Tabut: Tabut ovat asioita, joista puhumista usein vältellään. Kootkaa luokan kanssa lista asioista, joista voi olla hankala puhua tai joista ei vain jostain syystä yleensä puhuta avoimesti. Jokainen keksii johonkin tabuun liittyvän kysymyksen ja kirjoittaa sen lapulle. Sekoittakaa laput ja jakakaa ne niin, että jokainen saa itselleen oman kysymyksen. Kirjoita kysymyksen alapuolelle oma vastauksesi. Ajattele, että neuvot jotain, joka on uskaltanut kysyä sinulta asiasta. Kun vastaukset on kirjoitettu, viedään ne opettajalle, joka lukee kysymykset ja vastaukset ääneen. Jokaisen kysymyksen ja vastauksen jälkeen voidaan keskustella ja miettiä, mitä muuta kyseiseen kysymykseen olisi mahdollisesti voinut vastata.
- Totta vai valetta?: Jokainen keksii itsestään kaksi asiaa tai tapahtumaa, jotka ovat totta tai tapahtuneet oikeasti ja lisäksi yhden, joka ei ole totta. Tapahtumat (kaksi oikeaa ja yksi keksitty) kirjoitetaan paperille. Jokainen lukee vuorollaan omat väitteensä, ja muut yrittävät arvata, mikä niistä ei ole totta. Arvaajan täytyy perustella oma väitteensä. Jos aikaa on käytettävissä paljon, väitteiden lukijalta voidaan kysellä tarkentavia kysymyksiä, jotka saattavat paljastaa totuuden.
Lue lisää K15-uutuuskirjasta täältä.