Artikkelit

Näin käytät uudistunutta Opepalvelua ─ katso asiakaspalvelun vinkit

Uudistuneesta Opepalvelusta löydät helposti käytössäsi olevat Otavan digimateriaalit. Tästä artikkelista saat vinkkejä uudistuneen Opepalvelun sujuvaan käyttöön. Opepalveluun kirjautuminen ja rekisteröityminen eivät ole muuttuneet. Kirjaudu sisään samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla kuin aiemminkin tutussa osoitteessa opepalvelu.otava.fi.

Ovatko tietosi ajan tasalla?

Tarkista, että tietosi ovat ajan tasalla menemällä Opepalvelun etusivun vasemmasta alareunasta Asetukset-näkymään. Asetuksen-näkymän Yleiset-osiossa voit muokata nimi- ja sähköpostiosoitetietojasi, päivittää Opepalvelun salasanasi sekä vaihtaa käyttöliittymän kielen. Asetukset-näkymän Koulut-osiossa voit muuttaa koulutietojasi, opettajarooliasi sekä opettamiasi oppiaineita.

Opettajaroolin ja oppiainetiedot voi kätevästi muokata myös Opepalvelun etusivun oikean yläreunan profiililaatikosta.

 

Miten löydät käytössäsi olevat digimateriaalit?

Etusivun vasemmasta laidasta löydät Materiaalit-näkymän. Se on jaettu Suosikit, Omat materiaalit, Koulun materiaalit ja Tutustu materiaaleihin -osioihin.

Suosikit-osioon tallentuvat Omat materiaalit ja Koulun materiaalit -osioissa valitsemasi suosikit (Sydän-ikonin napautus materiaalin kohdalla).

Omat materiaalit -osiossa näkyvät roolin ja opetusaineesi mukaan sinulle kohdistetut koulun materiaalit.

Koulun materiaalit -osiosta löytyvät kaikki ne materiaalit, joihin koululla on käyttöoikeus. Opettajat pääsevät käyttämään kaikkia koulun materiaaleja riippumatta opettamastaan oppiaineesta.

Tutustu materiaaleihin -osiossa ovat digimateriaalit, joihin koululla ei ole käyttöoikeutta. Näihin opettajalla on mahdollisuus tutustua ottamalla materiaali koekäyttöön.

Jos ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä esim. Materiaalit-osio ei päivity, kokeile seuraavaa: selaimen välimuistin tyhjentäminen, selaimen uudelleenkäynnistys ja sen jälkeen uudelleenkirjautuminen Opepalveluun. Selainsuosituksina Chrome, Firefox tai Safari.

 

Ryhmät-näkymässä pääset tarkastelemaan ja luomaan ryhmiä

Ryhmät-näkymä on jaoteltu Omat ryhmät ja Koulun ryhmät -osioihin. Ryhmiin on siirretty vanhasta Opepalvelusta Luokat ja Oppilaat -osioon tallennetut luokat ja luokkiin kuuluvat oppilaat.

Ryhmien luominen ja muokkaaminen sekä digilisenssien valinta oppilaille tehdään Ryhmät-näkymässä. Tarkista aluksi omat ryhmäsi ja niihin kuuluvat oppilaat. Voit poistaa oppilaita, jotka eivät enää kuulu ryhmään. Vaihtamalla ryhmän nimeä saat siirrettyä oppilaasi seuraavalle luokalle.

Pääset luomaan uuden ryhmän + Lisää ryhmä -painikkeesta.

  • Anna ryhmälle nimi ja valitse ryhmälle materiaalit (peruskoulu) tai kurssi (lukio).
  • Napauta sen jälkeen Tallenna-painiketta.
  • Peruskoulu: Ryhmälle muodostuu kutsukoodi, jolla oppilaat liittyvät ryhmään ja saavat käyttöönsä ryhmän digimateriaalit Oppilaan maailmassa.
  • Lukio: Ryhmälle muodostuu kutsukoodi, jolla opiskelijat liittyvät ryhmään Opiskelijan maailmassa Omat ryhmät -välilehdellä. Pääset tarkastelemaan ryhmän suoriutumista Analytiikkapalvelussa. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

Tarkemmat ohjeet ryhmän luonnista ja oppilaslisenssien valinnasta löydät täältä 

 

Miten oppilaat saavat digimateriaalit käyttöönsä?

Peruskoulun oppilaslisenssejä ei enää jaeta oppilaille Opepalvelussa. Oppilaat saavat digimateriaalit käyttöönsä liittymällä kutsukoodilla opettajan luomaan ryhmään Oppilaan maailmassa. Kutsukoodi on kaikille ryhmään liittyneille oppilaille sama. Oppilas kirjautuu entiseen tapaan avaintunnuksella Oppilaan maailmaan. Sen jälkeen hän syöttää opettajalta saamansa ryhmän kutsukoodin Syötä liittymiskoodi -kenttään ja napauttaa Liity ryhmään -painiketta.

 

Uusi opettaja, näin pääset Opepalvelun käyttäjäksi

Rekisteröidy Opepalveluun osoitteessa opepalvelu.otava.fi. Kirjoita lomakkeeseen tietosi ja napsauta Rekisteröidy-painiketta. Koulusi ylläpitäjä vahvistaa sinut koulusi opettajalistalle. Ylläpitäjiä ovat esimerkiksi rehtorit ja koulusihteerit. Saat sähköpostiisi tiedon, kun rekisteröitymisesi on vahvistettu. Jos ylläpitäjä on lisännyt tietosi Opepalvelussa koulun opettajalistaan ennen rekisteröitymistä, käyt itse vahvistamassa rekisteröitymisen sähköpostiisi saaman viestin kautta.

Tarkemmat ohjeet uudistuneen Opepalvelun käytöstä löydät täältä.

 

Onko sinulla kysyttävää digimateriaalien käytöstä?

Palvelemme sinua parhaamme mukaan. Lukuvuoden alussa asiakaspalvelussamme on valitettavasti välillä ruuhkaa. Vastaus kysymykseesi tai ongelmaasi voi löytyä myös Ohjeet-sivultamme: otava.fi/ohjeet

Kehitämme  digituotteitamme jatkuvasti, ja asiakaspalvelustamme saat niihin opastusta ja käytännön neuvontaa. Olemme apunasi, jotta sinä voit rauhassa keskittyä opettamiseen. Myös myyntipäällikkömme vastaavat mielellään kysymyksiisi. Katso oman alueesi myyntipäällikön yhteystiedot täältä.

Asiakaspalvelu palvelee arkisin klo 8–16
Puh. 09 156 6800
asiakaspalvelu@otava.fi