7–9 yläkoulun elämänkatsomustieto
Kompassi-oppikirjassa on uuden opetussuunnitelman mukaiset elämänkatsomustiedon sisällöt yläkoulun kolmelle vuosiluokalle. Yhteisnide mahdollistaa asioiden käsittelyn opettajan haluamassa järjestyksessä.
Aidosti uuden opetussuunnitelman mukainen Kompassi antaa katsomuksellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen. Kompassin lähtökohtana on nuoren oma maailma. Kompassi kannustaa katsomukselliseen pohdintaan ja eettiseen ajatteluun ja tukee samalla oman identiteetin rakentamista. Monipuoliset tehtävät harjoittavat kriittisen ajattelun ja laaja-alaisen osaamisen taitoja.
Kompassi on toteutettu yhteistyössä filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat FETO ry:n kanssa. Kompassi 7–9 opettajan opas on saatavilla Feto ry:n kautta
Kompassin jokainen luku on aukeaman mittainen selkeästi hahmotettava ja sujuvasti eriyttävä kokonaisuus. Olennainen on helppo hahmottaa, koska tärkeimmät asiat on tekstissä lihavoitu.
Jokaisen luvun lopussa on tehtäviä. Ensimmäinen tehtävä on luetun ymmärtämistä mittaava etsi-tehtävä ja seuraavat ajattelua harjoittavia keskustele- ja kirjoita-tehtäviä. Jokaisen jakson lopussa on Taitoaukeama, jolla harjoitellaan laaja-alaisen osaamisen taitoja. Lopusta löytyy myös jakson tiivistelmä.
ISBN/GTIN: 978-951-1-31984-9 Hinta: 65,82€ alv. 0%Hinta: 72,40€ alv. 10%
(FM) filosofian, elämänkatsomustiedon ja psykologian opettaja, The English School – Englantilainen koulu
Lauri Calonius on opettanut filosofiaa, elämänkatsomustietoa ja psykologiaa Englantilaisessa koulussa Helsingissä vuodesta 2014. Hän on kirjoittanut useita oppikirjoja alakouluun, yläkouluun ja lukioon. Lauri on Feto ry:n hallituksen jäsen ja osallistunut opetussuunnitelman uudistustyöhön.
(VTM), filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja, Töölön yhteiskoulu
Ilmari Hirvonen on helsinkiläinen filosofian opettaja, joka on kirjoittanut filosofian oppikirjoja lukioon sekä elämänkatsomustiedon oppikirjoja lukion lisäksi yläkouluun. Tällä hetkellä Ilmari tutkii näennäistieteen filosofiaa Helsingin yliopistolla. Hän on myös filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien ainejärjestö FETO ry:n varapuheenjohtaja ja entinen puheenjohtaja. Ilmari on osallistunut kansallisten opetussuunnitelmien valmisteluun ja toimii filosofian olympialaisten valmentajana. Lisäksi hän on elämänkatsomustiedon ja filosofian sensori.
(LuK) matematiikan, fysiikan, kemian, tietotekniikan ja elämänkatsomustiedon opettaja, peruskoulun lehtori, eläkkeellä Karkkilan yhteiskoulusta
(FM) uskonnon, elämänkatsomustiedon ja filosofian opettaja, Karhulan koulu ja lukio
(FM, MuM) filosofian, elämänkatsomustiedon, historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Katedralskolan i Åbo ja Turun Lyseon lukio
(VTM) helsinkiläinen filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja
Vesa Korkkula on filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja Oulunkylän yhteiskoulussa. Hän on ollut mukana opetussuunnitelman uudistustyössä ja ohjannut Helsingin yliopiston opetusharjoittelijoita.
Matti Mäkikangas on turkulainen elämänkatsomustiedon ja filosofian opettaja. Hän on kirjoittanut filosofian oppikirjoja lukioon sekä elämänkatsomustiedon oppikirjoja lukioon ja yläkouluun. Matti on myös suunnitellut elämänkatsomustiedon verkko-opetusta lukiossa ja osallistunut ET:n kansallisen opetussuunnitelman kehittämistyöhön. Matin tausta on teologiassa ja konfliktintutkimuksessa. Hän on erityisen kiinnostunut katsomusten moninaisuudesta ihmisten arjessa ja ymmärryksessä.
(FM) filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja, Kallion lukio
(FM, VTM) filosofian, katsomusaineiden, psykologian ja kielten opettaja, Lohjan Yhteislyseon lukio ja aikuislukio
(KT, FM, TM) uskonnon, psykologian ja filosofian lehtori ja elämänkatsomustiedon opettaja, Salon lukio
(FM), filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja, Helsingin kuvataidelukio
(FM) helsinkiläinen filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja, väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto