Kallio on selkeä ja helppokäyttöinen sarja, joka vastaa monenlaisten oppijoiden tarpeisiin. Sarjan avulla opetat maantiedon keskeisiä tietoja ja taitoja selkeiden tekstien, monipuolisten tehtävien ja havainnollistavien videoiden avulla. Tiedon oppimisen lisäksi Kallio opettaa opiskelutaitoja sekä innostaa oppilasta oppimaan itselleen sopivalla tavalla, eri taitotasot huomioiden. Uusi nykyaikainen materiaali tukee oppilaiden monipuolista lukutaitoa sekä kielitaidon kehitystä. Sarja on tehty helpottamaan myös opettajan arkea ja se tarjoaa monipuolisesti ratkaisuja eriyttämiseen muun muassa uudenlaisen Ytimessä-kirjan avulla.
Kallio sarjan ensimmäinen osa Elävä planeetta on käytössäsi elokuussa 2025!
Kallio-sarjan ensimmäinen osa on käytössäsi elokuussa 2025!
Kallio Elävä planeetta -tuoteperhe 08/2025
Kallio Asuttu maailma -tuoteperhe 08/2026
Kallio Kestävä tulevaisuus -tuoteperhe 08/2027
Tuoteperheeseen kuuluu oppikirja, digikirja, Ytimessä-kirja sekä digiopetusaineisto. Digiopetusaineisto sisältää mm. sarjaa varten tehtyjä videoita, uudenlaisen kartaston, runsaasti taustamateriaalia sekä paljon erilaisia tehtäviä.
Kallio-sarjan ensimmäinen osa Elävä planeetta tutustuttaa oppilaat keskeisimpiin luonnonmaantieteen ilmiöihin. Kirjassa käydään läpi muun muassa maapallon rakenne ja liike avaruudessa, Maan ilmasto ja kasvillisuus, sekä ihmisen vaikutus meitä ympäröivään maisemaan. Elävä planeetta esittäytyy myös kirjan näyttävässä kuvituksessa. Lukuisat piirrokset ja kartat puolestaan havainnollistavat maantieteen ilmiöitä.
Selkeä materiaali, joka huomioi monenlaiset oppijat ja tekee eriyttämisestä helppoa. Muun muassa näihin tarpeisiin Otavan uusi Kallio on halunnut vastata. Kokenut tekijäryhmä on luotsannut uuden sarjan kehitystä ja pian saatavilla on täysin uusi oppimateriaali yläkoulun maantietoon.
Tutustu sarjaan ja tekijätiimin ajatuksiin sen taustalla.
Otavan yläkoulun uudet reaaliaineiden sarjat on tehty vastaamaan koulun arjesta nouseviin tarpeisiin. Siksi uudet oppimateriaalimme ovat kielitietoisia, nykyaikaisia, monipuolisia ja erilaisille ryhmille sopivia. Kaikkea tätä on myös uusi Kallio. Kokosimme yhteen myös muut kantavat ajatukset sarjan taustalla.
Kallio-sarjaan kuuluva Ytimessä-kirja on tarkoitettu oppilaille, joille oppikirja ei vielä sovi esimerkiksi kielellisten haasteiden vuoksi. Se antaa tukea monen tasoisille oppilaille ja sen rinnakkainen käyttö oppikirjan kanssa on helppoa ja selkeää. Oppilas voi käyttää pelkästään Ytimessä-kirjaa tai siirtyä taitojen karttuessa käyttämään Kallio-oppikirjaa. Ytimessä noudattaa oppikirjan rakennetta, mutta tekstit ovat lyhennettyjä. Kirja sisältää keskeisimmät opittavat tiedot ja harjaannuttaa samalla maantiedon opiskelussa tarvittavia kieli- ja opiskelutaitoja. Lisäksi Ytimessä tarjoaa runsaasti harjoitustehtäviä, joiden kautta maantiedon taidot karttuvat. Tehtävät on suunniteltu kirjan tason mukaan ja ne ovat kirjaan täytettäviä. Tämän lisäksi kirjassa on paljon tilaa myös oppilaan omille merkinnöille.
Ytimessä on käytössäsi osana muuta tuoteperhettä elokuussa 2025!
Artikkelit
Opettajan työ on antoisa ja tärkeä työ. Koulun arki on kuitenkin muuttunut entistä hektisemmäksi haastaen opettajia monin eri tavoin. Oppilaiden tuen tarve on lisääntynyt. Lukutaito heikkenee. Yhä useampi oppilas harjoittelee samanaikaisesti sekä suomen kieltä että opiskelee oppiaineiden sisältöjä. Tämä kehitys näkyy vahvasti reaaliaineissa, joissa erilaisia tekstejä luetaan paljon.
Vinkit
Kielitietoinen opetus tukee niin oppilaan kielitaidon kuin hänen lukutaitonsakin kehittymistä. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen vinkkiä kielitietoiseen opetukseen.
Nina opettaa maantiedettä ja biologiaa lukiolaisille Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa. Hän haluaa saada opiskelijat kiinnostumaan luonnontieteistä ja ymmärtämään ajankohtaisia globaaleja ilmiöitä, ja sitä, miten ne ilmenevät kotipakkakunnalla sekä omassa arjessa. Hänen kursseilla opitaan ja retkeillään paljon luonnossa, saariston kalliolla ja myös kaupungeissa. Brander on ollut mukana erilaisten oppimisympäristöjen kehityshankkeissa ja tekee yhteistyötä eri oppiaineiden sekä oppilaitosten kanssa. Hän on ollut mukana myös Opetushallituksen LOPS2021 työryhmässä. Parasta oppikirjailijan työssä on Ninan mukaan jatkuva uuden oppiminen ja oman osaamisen syventäminen sekä rikas yhteistyö eri asiantuntijoiden kanssa.
Heidi on opettajana Mäntynummen yhtenäiskoulussa Lohjalla. Yläkoulun opettajana hän on ollut yli 20 vuotta. Aiemmin hän on opettanut myös lukiossa. Hän on tehnyt maantiedon oppimateriaaleja vuodesta 2003 lähtien. Maantieto on Heidin mielestä maailman tärkein oppiaine, koska se opettaa ajankohtaista tietoa maailmasta ja tulevaisuudesta. Maantiedon avulla oppilas saa vastauksia siihen, miten maailman haasteita pystytään ratkomaan. Heidin mielestä parasta oppitunneilla onkin päästä keskustelemaan näistä aiheista nuorten kanssa. Heidille on tärkeää, että oppimateriaali toimii opettajan kiireisessä arjessa ja antaa valmiita työkaluja oppitunneille ja erilaisille oppilaille. Hyvä maantiedon oppimateriaali herättää oppilaan mielenkiinnon maantietoa kohtaan ja havainnollistaa aiheita selkeästi karttojen ja kuvien avulla.
Sanna on yläkoulun opettaja Tampereelta, Wivi Lönnin koulusta. Hän on osallistunut vuodesta 2004 useiden Otavan oppimateriaalien tekoon. Sanna pitää tärkeänä että oppimateriaali innostaa niin opettajaa kuin oppilastakin. Sanna retkeilee paljon ja pitää maantiedon tärkeimpänä asian sitä, että oppilaat oppivat tulkitsemaan maisemaa ja lukemaan kuvia ja karttoja.
Laura-Leena on taustaltaan maantiedon opettaja, mutta toimii nykyään koulutuksen kehittäjänä. Nykyisessä työtehtävässään hän näkee hyvin selvästi opettajan työn monenlaiset haasteet, joihin hyvä oppimateriaali voi tuoda todella suurta helpotusta. Hyvä oppimateriaali tarjoaa opettajalle erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa opetusta ja huomioida erilaisia oppijoita. Maantiede on läsnä tavalla tai toisella kaikkien ihmisten elämässä joka ikinen päivä ja sen vuoksi sen opettaminen monipuolisesti ja havainnollisesti on erittäin tärkeää. Laura-Leena viihtyy luonnossa, mutta myös suurkaupungeissa ihmettelemässä niiden väkimäärää.
Tiia Nikkanen on opettajana Ahtialan peruskoulussa Lahdessa. Taustaltaan Tiia on sekä maantiedon opettaja että luokanopettaja. Tiia on toiminut useamman vuoden alakoulun oppimateriaalien tuotekehitystehtävissä sekä kustannustoimittajana. Hänelle on tärkeää, että oppimateriaalit tarjoavat oivalluksia oppijoille ja helpottavat opettajan arkea, mutta antavat myös mahdollisuuden mukauttaa sisältöjä oppilasryhmän tarpeiden mukaan. Tiia liikkuu mielellään luonnossa ja vie usein myös oppilaat tutkimaan koulun lähiympäristöä. Hän haluaa ohjata ja kannustaa oppilaita tutkimaan ja ottamaan selvää heitä kiinnostavista asioista.