Painettu
Digi

Kipinä

Äidinkielen ja kirjallisuuden sarja luokille 4–6

Kipinän mielikuvitusta ruokkiva tarina, lämmin kuvitus ja samaistuttavat hahmot sytyttävät lukemisen ja kirjoittamisen ilon.

Kipinän toimiva kokonaisuus antaa opettajalle vapauden keskittyä opettamiseen. Runsas valikoima erilaisia tekstejä sekä niihin liittyvät monipuoliset ja luovat tehtävät harjoittavat raikkaasti mm. monilukutaitoa, lukustrategioita ja vuorovaikutustaitoja. E- ja S2-tehtäväkirjat tarjoavat vahvat eriyttämismahdollisuudet.

Laaja digimateriaali on selkeä ja monipuolinen paketti opetuksen tueksi.

Katso kaikki sarjan osat

Poistuva tuote

Kipinä-sarja saatavilla 30.9.2023 asti.

Tutustu Kipinä-sarjaan

Miten Kipinän tarina syntyi? Mitä Kipinässä tapahtuu?

Kipinän tarinan kirjoittanut kirjailija Mila Teräs kertoo videolla.

Katso video

Kipinä-sarja

Kirjan kansikuva: Kipinä 4

Kipinä 4

Kirjan kansikuva: Kipinä 5

Kipinä 5

Kirjan kansikuva: Kipinä 6

Kipinä 6

Digiopetusaineisto opettajan työn tueksi

Helppokäyttöisen opettajan digiopetusaineiston havainnollistavat toiminnot ja innostavat tehtävät saavat kaikki syventymään oppimiseen. Aineisto etenee oppikirjan aukeamien mukaisessa järjestyksessä. Oppikirjan kertomuksiin ja kielitiedon osioihin liittyy aina digitehtäviä yhdessä tehtäviksi.

Tulosta pikaopas digiopetusaineiston käytöön (pdf)

  • Oppikirja-osio sisältää suurennettavat oppikirjan aukeamat. Jatkokertomuksen osat voi kuunnella näyttelijä Paavo Kerosuon lukemana. Mukana on myös oppikirjan tehtävien vastaukset.
  • Tehtävä-osion monipuolisissa tehtävissä harjoitellaan muun muassa kirjoittamaan vaiheittain ja kerrataan kielitiedon asioita. Vuorovaikutuksellisissa tehtävissä koko luokka voi osallistua esimerkiksi tietokilpailuun tai kielellä leikittelyyn.
  • Tehtäväkirja-osio sisältää suurennettavat perustehtäväkirjan aukeamat sekä tehtäväkirjan vastaukset.
  • Kirjavinkki-osiossa on kirjavinkkejä, joihin liittyy luovia tehtäviä, muun muassa kirjoittamista. Kirjavinkkien tekstikatkelmat sekä kirjavinkkausvideot kannustavat lukemaan lisää. Kirjavinkkareina toimivat erikoiskirjastonhoitaja Jani Nieminen, lasten- ja nuortenkirjailija Veera Salmi sekä Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 6.-luokkalaiset. Katso kirjavinkkausvideo Me Rosvolat -kirjasta.
  • Opettajalle-osio sisältää opettajan oppaan ja opettajan liitteet vastauksineen sekä E- ja S2-tehtäväkirjojen vastaukset.
  • Arviointi-osiossa ovat valmiit kokeet sekä koetyökalu, jonka avulla opettaja voi rakentaa sellaisen kokeen kuin itse haluaa. Mukana on myös E- ja S2-kokeisiin soveltuvia tehtäviä, luetunymmärtämistehtäviä, toistokirjoituksia ja lukudiplomitehtäviä.

Oppilaan digilisätehtävät

Oppilaan digilisätehtävissä on seitsemän lyhyttä, kuunneltavaa kertomusta, joihin liittyvät hauskat, pelilliset tehtävät harjoittavat muun muassa kuullun ymmärtämistä, kirjoittamista ja kielitietoa. Oppilas saa tehtävistä välittömän, palkitsevan palautteen, mikä innostaa tehtävien tekemiseen.

Aineisto soveltuu oppilaan itsenäiseen työskentelyyn sekä yhdessä tunnilla tehtäviksi. Aineisto toimii tietokoneella, tabletilla ja myös mobiililaitteella.

Kipinä 5 ja 6 digilisätehtävissä on raportointityökalu, jonka avulla opettaja voi reaaliaikaisesti seurata, arvioida ja kommentoida yksittäisen oppilaan ja koko ryhmän suorituksia.

Kipinä eriyttää

Koko sarja eriyttää ylös- ja alaspäin. Sarjaan kuuluvat myös erilliset E-tehtäväkirja ja S2-tehtäväkirja, jotka erityisopettaja Irja Nikkinen on muokannut perustehtäväkirjan pohjalta. Kaikissa tehtäväkirjoissa on yhtenäinen sivunumerointi.

Oppikirjailijat

Sanni Arvaja

Eija Kangasniemi

Minna Konttinen

Sini Lairio

Anu Löyttyniemi

Satu Pesonen-Kokko

Heleena Puolitaival

Mila Teräs

Kuvitus

Anita Polkutie

Anna Polkutie

Heli Pukki