Tuhattaiturin kanssa matematiikan opiskelu jatkuu myös etäopintoina. Kokosimme tähän vinkkejä sarjan käyttöön etäopetuksessa.
Olemme avanneet Tuhattaituri-sarjaa käyttäville oppilaille digilisätehtävät kevään 2020 ajaksi. Oppilaat käyttävä digilisätehtäviä Oppilaan maailmassa.
Katso ohjeet digilisätehtävien käyttöönottoon.
Huomasithan, että opettaja voi oman työnsä tueksi ottaa koekäyttöön kaikki Tuhattaiturin digiopetusaineistot. Veloitukseton koekäyttö on voimassa koko loppukevään.
Aloita koekäyttö Opepalvelussa.
Otso-sovelluksella oppilas voi kuunnella ja katsella Otavan oppikirjoihin liittyviä äänitteitä ja videoita. Otso-sovelluksen voi ladata veloituksetta sovelluskaupasta. Katso Otson käyttöohje.
Otso-sovelluksen avulla Tuhattaituri 5b oppikirjan, vihkokirjan ja E-oppikirjan jokaisesta opetusruudusta aukeaa yksi tai useita opetusvideoita oppilaalle. Opetusvideoiden avulla oppilas voi tutustua opeteltavaan asiaan sekä kerrata jo opittua itsenäisesti tai yhdessä huoltajan kanssa.
Tutustu Otso-sovellukseen ja viidennen luokan opetusvideoihin.
Nyt on aika kehittää omia tietojenkäsittelytieteen taitoja! Nappaa parhaat vinkit Linda Liukkaan Rakkauskirjeitä tietokoneelle -materiaalista, johon pääset kätevästi kaikista Tuhattaiturin digiopetusaineistoista.
Lisätietoa Rakkauskirjeitä tietokoneelle -materiaalista löydät täältä.
Tuhattaituri Scratch-studiossa voi opetella ohjelmoinnin alkeita. Ohjeet ja linkit löytyvät Tuhattaiturin digiopetusaineistoista 2b ja 3-6 kohdasta Tuhattaituri Scratch-studio. Jaa oppilaille linkit Scratch-studioon ja Scratch-ohjevideoihin.
Tutustu Scratch-studioon Tuhattaituri 2b ja 3-6 digiopetusaineistoissa Opepalvelussa.
Opettajan oppaiden toimintavinkkejä voi soveltaa etäopetukseen sopiviksi. Alla joitakin esimerkerkkejä alkuopetuksen toimintavinkeistä.
Tarvikkeet: A4-piirustuspaperi, erilaisia askartelumateriaaleja (esim. nappeja, makaroneja, tikkuja, kangastilkkuja, askartelunorkkoja, helmiä, käpyjä, pikkukiviä ja oksia).
Oppilas päättää luvun ja suunnittelee, miten kuvaa sen taideteoksessaan. Oppilas ottaa kuvan lukukollaasistaan ja lähettää opettajalle. Opettaja näyttää teoksen luokalle esimerkiksi yhteisessä videopuhelussa kaikille ja muut oppilaat ratkaisevat, mitä lukua teos esittää.
Tarvikkeet: metrin mitta Tuhattaiturin kuoresta, Tuhattaituri-kirja.
Oppilas valitsee kohteen, jonka ympärysmitan mittaa metrin mitalla. Oppilas merkitsee mittaustuloksen muistiin. Oppilas asettaa mitattavan kohteen viereen Tuhattaituri-kirjan mittakaavaksi ja ottaa kuvan, jossa näkyy kohde ja kirja. Oppilaat lähettävät kuvat opettajalle, joka näyttää ne kaikille oppilaille esimerkiksi yhteisessä videopuhelussa. Opettaja pyytää muita oppilaita arvioimaan ympärysmitan.
Tarvikkeet: metrin mitta Tuhattaiturin kuoresta.
Oppilas arvioi, mitkä asiat kotona tai ulkona ovat yli kahden metrin pituisia. Tarkistetaan mittaamalla.
Tarvikkeet: A3-kokoista piirustuspaperia, tussit ja puuvärit.
Oppilas suunnittelee oman kuvitteellisen kartan ja merkitsee siihen reitit ja niiden pituudet kilometreinä tai metreinä. Oppilas lähettää kuvan kartasta opettajalle tai koko luokalle.
Työpiste 1: Tarvikkeet: litran tölkki ja erikokoisia astioita: esim. maljakko, sanko, kattila, kakkuvuoka.
Arvioidaan, mitkä muista astioista ovat tilavuudeltaan suurempia kuin litran tölkki, ja mitkä taas ovat pienempiä. Tarkistetaan mittaamalla vedellä.
Työpiste 2: Tarvikkeet: viilipurkki ja muita astioita: esim. juomalasi, kahvikuppi, lääkepurkki, jogurttipurkki.
Arvioidaan, mitkä astioista ovat tilavuudeltaan suurempia kuin viilipurkki, ja mitkä taas ovat pienempiä. Tarkistetaan mittaamalla vedellä.
Työpiste 3: Tarvikkeet: erikokoisia, pieniä astioita ja desilitran mitta.
Arvioidaan kuinka monta desilitraa astiaan mahtuu. Järjestetään purkit arvioidun tilavuuden mukaiseen järjestykseen. Tarkistetaan mittaamalla desilitran mitalla.