Flunssakausi on jo alkamassa ja sijaiselle on tarvetta. Eka luokka! Voi ei!
Sijaisen kannattaa edetä mieluummin hitaasti kuin liian nopeasti ellei oma opettaja ole muuta ohjeistanut. Käytä aika vaikka kertaamiseen ja taitojen varmistamiseen. Älä huolestu, jos luokan oman opettajan jättämät ohjeet tuntuvat liian optimistisilta, asiat eivät aina etene sujuvasti uuden aikuisen kanssa. Voit rauhallisin mielin siis edetä hitaammin!
Ekaluokkalaisista harva pystyy itsenäiseen työhön. Jokainen tehtävä on yleensä heille uusi ja ihmeellinen. Yleisohje ei useinkaan riitä. Näytä kaikki kädestä pitäen ja useampaan kertaan. Ja etene rauhallisesti.
Ekaluokkalaiset eivätkä vanhemmatkaan oppilaat osaa omaksua uutta asiaa vain kirjaa avaamalla. He eivät edes osaa kaikki lukea. Jokainen tehtävä on vasta koulunsa aloittaneelle oppilaalle uusi, joten jo tehtävätyyppeihin tutustuminen on iso urakka pikkukoululaiselle. Opeta uudet asiat alusta asti.
Jos luokalla on ääneenlukukirja kesken, siihen kannattaa nyt keskittyä. Jos kirjassa on kuvia, näytä ne dokumenttikameralla kaikille tai kiertele luokassa näyttämässä kuvia. Löydät myös sopivan mittaisia klassisia satuja esimerkiksi Suomen lasten iltasadut -kirjasta.
Kannattaa harkita, antaako oppilaiden piirtää samalla kun ope lukee. On ihan tutkitusti hyvä harjoitella ”tylsyyttä” eli vain kuunnella, eikä puuhata samaan aikaan jotain muuta.
Seikkailujen aapisen materiaaleissa on runsaasti tekemistä myös yllättävien tilanteiden varalle. Tässä muutama helposti toteutettava vinkki.
Yhdistämispeli
Seikkailujen aapisen Eriyttäminen ja tukiopetus -materiaalissa on jokaiseen kirjaimeen sopivaa tehtävää. Jos tiedät, mitä kirjainta on viimeksi harjoiteltu, voit käyttää tätä vinkkiä. Esimerkiksi
Luokkakuva
Seikkailujen aapisen syksyn opettajan oppaassa on sivulla 213 kaikista hahmoista piirretyt ja vapaasti kopioitavissa olevat kuvat.
Sarjakuvat
Seikkailujen aapisen opettajan oppaassa kirjainaukeamien yhteydessä ja oppilaan tehtäväkirjassa on sarjakuvia, jotka liittyvät opettajan lukemaan tarinaan.
Vaikka oma opettaja olisi tarinan jo lukenut, voi sarjakuvaan aina palata. Niistä voidaan yhdessä kirjoittaa tarina, jonka oppilaat sanelevat ja aikuinen kirjoittaa. Oppilaat voivat kertoa myös oman tarinansa toiselle oppilaalle. Kuvista voidaan etsiä myös sanoja, jotka kirjoitetaan yhdessä – siis niitä kirjaimia käyttäen, jotka on jo harjoiteltu.