Artikkelit

Toimituspäällikkö on taustavaikuttaja paremman oppimisen puolesta

Leija Arvassalon innostus oppimateriaaleihin syttyi jo suomen kielen opinnoissa. Alun alkaen hän kiinnostui kielestä, mutta tajusi pian, kuinka kiehtova oppimateriaalien maailma kokonaisuudessaan on. Gradussaan Arvassalo vertaili eri aikakausien historian oppikirjoja, jotka olivat sattumalta Otavan kustantamia. Nykyään hän on osa oppimateriaalien syntyä Otava Oppimisen palveluiden toimituspäällikkönä.

Toisten tukemista muuttuvassa työympäristössä

Olen ollut Otavalla vuodesta 2007, eli tänä vuonna tuli täyteen 16 vuotta. Olen tehnyt töitä Otavalle ensin freelancerina, sittemmin kustannustoimittajana, tuotepäällikkönä ja kustannuspäällikkönä. Nykyisessä roolissani toimituspäällikkönä olen ollut reilun vuoden. Kuulun Oppimisen palveluiden yhteiseen tukitiimiin, jossa meitä toimituspäälliköitä on kolme, kaikki hieman erilaisilla rooleilla. Omalla vastuullani ovat freelancer-koordinointi, sopimusasiat sekä printtituotannon tuki ja seuranta.

Toimituspäällikön työ on monipuolinen tukirooli, jossa tärkein tehtäväni on auttaa toimituksia ja freelancereita tekemään työnsä mahdollisimman hyvin. Yksi tehtäväni on olla helposti tavoitettavissa. Kun epävarmuus iskee tai ongelmia ilmenee, pyrin auttamaan toimituksia ratkaisemaan haasteet mahdollisimman nopeasti.

Työssäni olennaisinta on olla helposti lähestyttävä. Minulta voi aina kysyä. Toimituspäällikölle tärkeitä ominaisuuksia ovat myös organisointitaidot ja epävarmuuden sietokyky. Muutos on jatkuvaa ja teknologia kehittyy hurjaa vauhtia, joten minun täytyy pystyä ohjeistamaan ja viestimään selkeästi, joskus vajavaisillakin tiedoilla. Vahvuuteni on pysyä viilipyttynä muutosten keskellä: asioilla on tapana järjestyä!

Sujuvilla prosesseilla parhaaseen lopputulokseen

Oppimateriaalit ovat uskomattoman vaikuttavia: jokainen on niiden kanssa jossakin vaiheessa, jollakin tavalla tekemisissä. Toimituspäällikkönä olen taustaroolissa oppimateriaalin luomisessa, mutta ilman toimituspäälliköitä toimittajat tai projektinvetäjät eivät voisi tehdä omaa työtään yhtä hyvin. Projektit etenevät ja materiaalit ilmestyvät aikataulussa, kun prosessit sujuvat jouhevasti ja esimerkiksi freelancereiden työ tehdään mahdollisimman sujuvaksi.

Tässä työssä minua ilahduttaa päivittäin se, kun joku kollega on iloinen ripeästä avusta ja saa ratkaistua ongelman nopeasti. Sekin ilahduttaa, kun projektit valmistuvat ja uusia materiaaleja ilmestyy. Olen myös ollut aikaisemmin mukana esimerkiksi Seikkailujen aapisen ja lukion Särmän tekemisessä. Ne ovat olleet valtavia projekteja, joiden onnistumisesta voin edelleen olla ylpeä!

Mahdollisuus kehittymiseen pitää mielen virkeänä

Olen päässyt Otava-vuosieni aikana tekemään ja näkemään paljon. Askeleita on saanut ottaa eteen, sivuun ja vaikka mihin, eikä yhteen rooliin ole tarvinnut jämähtää. Uudet roolit ovat mahdollistaneet ammatillisen kehityksen, ja esimerkiksi kulunut vuoteni toimituspäällikkönä on tuonut valtavasti lisää osaamista. Se on pitänyt mielen virkeänä!

Tärkein oppini on se, että onnistumiseen on monia erilaisia polkuja. Meillä on töissä paljon erilaisia ihmisiä, ja muita katsomalla saa usein uusia oivalluksia omaan työskentelyyn. Meidän ei tarvitse mahtua yhteen muottiin päästäksemme menestyksekkäisiin lopputuloksiin.

Tätä et tiennyt meistä

Pitää sanoa, että meillä on hurjan paljon luovuutta tässä talossa! On muusikoita, valokuvaajia, tanssijoita, ompelijoita ja kaikkia muita kuviteltavissa olevia spesialisteja. Itse olen myös ryhmäliikunnanohjaaja, vaikka en sitä työtä ole juuri nyt tehnytkään. Tälle alalle hakeutuu tosi luovia ihmisiä, ja se näkyy.