Artikkelit

”Mumu on rakas monelle oppilaalleni”

Jyväskylän normaalikoulussa Tarinoiden aapisen Mumu-hahmo ihastutti heti ensimmäisestä koulupäivästä lähtien. Mumu on innostanut luokanlehtori Minna Suikkarin ideoimaan valloittavia töitä yhdessä oppilaiden kanssa.

”Tarinoiden aapisessa on onnistunutta kuvitus, tarinat ja tunteiden tuominen mukaan Mumun avulla”, kuvailee Minna. ”Pidän siitä, että tämän aapisen avulla pystyn eriyttämään todella hyvin ja saan annettua monen tasoisia läksyjä helposti.”

Minnan luokassa aapisen Mumu-hahmo on herännyt eloon monella tavalla. ”Mumu on hahmona onnistunut, juuri sopivasti hirviö. Mielestäni siihen on nerokkaasti kytketty tunteet, joista kertoo Mumun taskun vaihtuvat värit. Se on tuonut luokkaani välinepakin abstraktista asioista puhumiseen”, kertoo Minna.

”Halusin aapisen hahmon tutuksi heti koulun alussa, joten hyppäsimme suoraan syvään päähän aloittamalla Mumu-pehmon ompelutyön. Minä piirsin kaavan, mutta annoin myös tilaa oppilaan mielikuvitukselle suunnitella esimerkiksi hahmon ilmeitä. Siksi kaikki Mumut luokassani ovat eri näköisiä”, kuvailee Minna.

Oppilaat syttyivät ompelutyöhön heti. ”He nauttivat, kun koulussa tuli alussa vastaan haastava ja pitkäjänteisyyttä vaativa työ. Oppilaat työskentelivät sinnikkäästi Mumun parissa muutaman viikon ajan ja taisivat lopuksi yllättyä taidoistaan. Siksi Mumu on rakas monelle oppilaalle.”

”Luokassani noin yksi kolmasosa oppilaista ei osannut lukea koulun alussa. Heille aapinen heräsi eloon omin käsin tehdyn työn kautta. Käsityö on taito, jota voi hyödyntää monessa oppiaineessa”, kertoo Minna.

Valmiit Mumu-pehmot ovat Minnan luokassa monessa mukana. Ne toimivat tyynyinä, kun opettaja lukee satua, tai ovat apuna eriyttämisessä. ”Teimme esimerkiksi eriyttävänä työnä Mumun taskuun pienet kirjat.”

Mumu elää arkea myös oppilaiden kodeissa. ”Viikonloppuvierailuilla Mumu on ollut mukana esimerkiksi kepparikisoissa ja matkustanut Ouluun”, hymyilee Minna.

Kolme vinkkiä Minnan luokasta

1. Mumu-pehmo

Teimme ison ompelutyön heti ensimmäisen luokan alussa. Se oli valtavan hyvä kokemus oppilaille omista kyvyistään.

2. Pienet kirjat taskuun

Mumu-pehmon taskuun teimme minikokoiset kirjat, joihin jokainen piirsi tai kirjoitti omalla taitotasollaan.

3. Asusteet pehmolle

Sormivirkkausharjoituksen minimimittana oli Mumu-pehmon vyötärönympärys. Näin syntyi pehmolle vyö. Luokassa on tehty Mumulle myös sänky, rintaneuloja ja jopa partiovarusteita.

Innostuitko ideasta?

Lataa Mumu-pehmon kaava alta!