Artikkelit

Puheen pitäminen jännittää kaikkia

Esiintymisjännitys oli puhekouluttaja, puheilmaisun opettaja Kaisa Osolan aiheena äidinkielen ja kirjallisuuden Särmä-sarjan koulutuspäivässä 24.3.2018. Runsas joukko opettajia kuuli mielenkiintoista asiaa ja sai hyviä vinkkejä puhetaitoon ja esiintymisjännityksen kanssa elämiseen.

Puheen pitäminen jännittää lähes kaikkia, kertoi puhekouluttaja, puheilmaisun opettaja Kaisa Osola. Kokeneetkin esiintyjät jännittävät, joten jännittäminen ei ole epäonnistuneen esityksen synonyymi tai ominaisuus, josta pitäisi opetella pois. Jännityksen kanssa kannattaa siis opetella elämään ja esiintyä, vaikka puna nousee poskille ja ääni tärisee. Itse asiassa juuri nämä kehon reaktiot ovat merkkejä vireystilan noususta, jonka tarkoituksena on valmistaa esiintyjää yleisön kohtaamiseen, kertoi Osola.

Yleisön kannattaa tukea puhujaa

Jännittämistä ei kannata vältellä. Sen sijaan sen voi kohdata kuin tutun ystävän. Ahaa, käteni hikoavat ja sydämeni hakkaa. Esiintymiseen valmistautuminen on siis käynnissä!

Jännittäminen on yksilön kokemus ja yleisön asia, summasi Osola. Esiintymistaidon lisäksi olisikin hyvä puhua yleisötaidoista. Siinä missä esiintyjä voi purkaa vireystilaansa vaikkapa juoksemalla portaita ylös-alas tai pienentämällä turhan suuria esitykseen liittämiään uhkakuvia, voi yleisö tukea puhujaa jännityksen demystifioinnilla, tarkkaavaisella asian kuuntelulla ja ystävällisillä katseilla.

Osolan mukaan esiintymistä ja puhetekstin rakentamista kannattaa harjoitella. Ei kuitenkaan siksi, että ei jännittäisi, vaan siksi, että maailmassa olisi mahdollisimman monia eri ääniä ja jotta fiksut ihmiset osaisivat kertoa asiansa. Hyvän puheen ytimessä on Osolan mielestä se, että kuulija ja asia kohtaavat – kyse ei siis oikeastaan ole lainkaan puhujasta itsestään tai varsinkaan siitä, jännittääkö hän esiintymistä. Esiintyjää helpottaakin usein ajatus siitä, että hän on asian palveluksessa.

Puhetaitoa käsitellään lukion äidinkielen ja kirjallisuuden seitsemännessä kurssissa, johon suunniteltu digikirja Särmä Tehtäviä 7 ilmestyy syksyllä 2018.