Artikkelit

Kompassi elämänkatsomustietoon

Elämänkatsomustiedon eli ET:n suosio on kovassa kasvussa, eikä ihme. Se on nimittäin upea oppiaine.

Oikeastaan ET on aine, jossa selvimmin toteutuu uusien opetussuunnitelmien henki. ET ylittää luontevasti oppiaineiden rajoja ja yhdistää eri aineissa opittua, se on keskustelevaa ja vahvasti kiinni niin ympäröivässä yhteiskunnassa kuin oppilaiden omassa elämässä.

ET:ssä on kuitenkin omat hankaluutensa. Yksi ongelma on ollut se, että ajantasaisia oppimateriaaleja ei juuri ole ollut saatavilla. Kun ET on ”vähän kaikkea” ja sen identiteetti on monelle hiukan hämärä, opetussuunnitelmien noudattaminen ja mielekkäiden kokonaisuuksien rakentaminen voi olla vaikeaa ilman kunnon materiaaleja. Vaarana on sekin, että ET-opetus vinoutuu liiaksi uskontotieteeksi tai jonkin muun näkökulman painottamiseksi – eikä asiaa helpota se, että ET päätyy usein opettajalle, jolla ei ole ET-opettajan kelpoisuutta.

Mutta nyt tilanne paranee. Saatavilla on nimittäin ET-ammattilaisten tekemä Kompassi-oppimateriaali, joka vastaa uusia opetussuunnitelmia ja noudattaa ET:n henkeä monitieteisenä katsomusaineena, jossa kysymykset nousevat nuorten omasta elämänpiiristä. Kompassin tehtävät tukevat ET:lle ominaista pohdiskelevaa ja keskustelevaa työtapaa.

Kompassi on oiva apu, tuki ja runko ET-opetukseen, olitpa sitten pitkään alalla toiminut tai vasta aloitteleva opettaja!