Artikkelit

Tarinoiden aapinen sytyttää lukuilon!

Tarinoiden aapinen houkuttelee pientä oppijaa lapsuuden supertaidoilla, leikin hurmalla ja mielikuvituksen voimalla.

Mitä lapsi tuntee tarttuessaan Tarinoiden aapiseen? Houkuttavatko ja koukuttavatko tarinat lukemaan itse lisää, voisiko kertomusteni avulla kasvaa jopa pieniä lukutoukkia? Tämä ajatus on ollut johtotähteni luodessani Tarinoiden aapisen maailmaa. Sillä lukuilo on valtavan tärkeä juttu! Mikään ei motivoi ihmistä enemmän kuin hauskuus, sillä hauskanpidossa ei lasketa työtunteja. Siksi Tarinoiden aapisessa lukuiloa tavoitellaan erityisesti lasten omalla supertaidolla: leikin hurmalla.

Meidän aikuisten tulisi arvostaa lapsia tarinankerronnan ja luovien ratkaisujen ammattilaisina: heillä on sisäsyntyinen taito löytää uudet ideat, hurjat käänteet ja sydämelliset seikkailut. Sillä pieni leikkijä kysyy itseltään joka päivä, mitä tapahtuisi jos? Se on kysymys, jolla muutetaan maailmaa, sillä samaa pohtivat myös esimerkiksi kirjailija, tutkija ja tiedemies. Tuo leikkisä kysymys on avain kaikkiin tulevaisuudentaitoihin ja sen avulla voitetaan monia esteitä, löydetään uusia näkökulmia ja keksitään asioita, joista voimme vasta unelmoida. Leikin ja mielikuvituksen voiman avulla lapsen saa houkuteltua myös kirjojen pariin, jolloin lapselle kasvaa kolmas supertaito: lukutaito. Se ihmeellinen kyky, jolla pieni oppija saa avaimet kaikkiin tulevaisuuden unelmiinsa!

Tarinoiden aapisessa seikkaillaan arkisissa ympyröissä, mutta löydetään kaikesta ripaus seikkailua. Aapisen keskiössä on Kirjasto Kummatus, jossa voi tapahtua mitä vain: jännittävän ninjaseikkailun jälkeen huristellaan kilpaa saippuakuplilla, vieraillaan yksisarvisten maassa ja tutustutaan lasten huoneet sotkevaan hahmoon nimeltänsä Hurlumhei. Myös eri tekstilajit tulevat tutuksi: mukana on esimerkiksi uutinen kikatuksilla kulkevasta vempeleestä ja kahden täin kirjeenvaihtoa siitä, miten raskasta on olla ällöttävä. Sillä tokihan vain Toinen Loinen voi ymmärtää tämän tuskan!

Olen pyrkinyt tavoittamaan lapsen maailman ilot ja surut aina kaveritaidoista pissavahinkoihin ja pimeän pelkoon, mutta lempeän hauskalla ja lukijan hurmaavalla tavalla. Lapset Kaiku, Pippuri ja Lumo ovat samaistuttavia hahmoja hyvin monenlaisille lapsille, ja Kirjasto Kummatuksessa asuva suloinen Mumu auttaa ymmärtämään tunteita ja niiden merkityksiä niin omina kuin muidenkin kokemuksina.

Jokainen kertomus palkitsee ja innostaa lukemaan lisää – ehkä jopa ihan itse! Tarinoiden aapinen tekee lukemisesta ja lukemaan oppimisesta seikkailua, ja innostaa kysymään aina uudestaan: mitä tapahtuisi, jos?