Tarinoiden aapinen – Otava Oppimisen palvelut

Tarinoiden aapinen

Voiko mustekalan poskea silittää? Paistaako kuussa aurinko? Mistä hirvi unelmoi? Tarinoiden aapinen kutkuttaa mielikuvitusta ja tarjoaa monenlaista luettavaa niin lukemisen alkutaipaleella kulkeville kuin pitkien tekstienkin parissa viihtyville.

Hurmaavat tarinat on kirjoittanut palkittu lastenkirjailija Hannele Lampela, ja niissä seikkailee kolme uteliasta lasta ja suloisen hurja Mumu-hahmo. Tarinoiden aapinen luo vahvan pohjan luku- ja kirjoitustaidolle lasta kiinnostavien teemojen kautta. Teemat mahdollistavat materiaalin käyttämisen opettajan haluamassa järjestyksessä. Tunnetaitoja harjoitellaan luontevasti sympaattisen Mumu-hahmon kanssa.

  • Aapisen tarinat tuovat lukuiloa ja koukuttavat lasta lukemaan itsenäisesti.
  • Eriyttäminen alas- ja ylöspäin on helppoa, sillä lukemista on tarpeeksi eritasoisille lukijoille joka aukeamalla.
  • Helposti hahmotettavien kuvien avulla tuetaan lapsen kuvan lukemisen taitoa ja hahmottamista.
  • Oppilas voi sukeltaa tarinoiden maailmaan Otso-sovelluksen avulla myös kotona.
  • Opettajan työtä tukee runsas materiaalikokonaisuus niin painettuna kuin digitaalisestikin. Tarinoiden aapinen on helppo ottaa käyttöön!

Tarinoiden aapinen ilmestyy tammikuussa 2021.

Haluatko esittelyn koulullesi? Myyntipäällikkömme kertovat mielellään lisää myös etänä, ota yhteyttä.

 

Ajankohtaista

Tule mukaan säteilevään Tähtien iltaan!    

26.11.2020 
klo 17.00–18.00 
Webinaari 

Tähtivieraina tilaisuudessa esiintyy upeita, kiinnostavia vieraita. Kuulet, miten mielikuvitus siivittää lukuilon lentoon, musiikki tuo iloa oppimiseen ja miten oppilas löytää itsestään matematiikan supervoimat.  Illan aikana julkistamme Otavan tammikuussa ilmestyvät uutuudet: Tarinoiden aapisen ja matematiikan sarja Oivaltajan 

Ohjelma  

Hannele Lampela: Lumoudu tarinoista 
Tuomo Rannankari: Musiikista iloa oppimiseen 
Pirita Perälä ja Merja Kalm: Supervoimat käyttöön matematiikan tunnilla 

Ilmoittaudu mukaan ja voit voittaa luokallesi muhkean lukupaketin 

Arvomme kaikkien 24.11. mennessä ennakkoon ilmoittautuneiden kesken kolme upeaa pakettia Otavan uusia lastenkirjoja. Ennakkoon ilmoittautuneet saavat sähköpostiinsa muistutuksen tilaisuuden alkamisesta. 

Ilmoittaudu >

Sarjan periaatteet

  • Lukumotivaatio syntyy oppilasta kiinnostavilla aiheilla: luetaan monipuolisesti erilaisia tekstejä.
  • Eriyttäminen on helppoa sekä alas- että ylöspäin sarjan eri osissa.
  • Ulkoasu tukee lukemista ja lukumotivaation syntymistä. Helposti hahmotettavien kuvien avulla tuetaan lapsen kuvan lukemisen taitoa.
  • Aapisen tarinamaailma on eheä, hauska ja tunteisiin vetoava. Tarinoissa seikkailevat kolme uteliasta lasta ja Mumu-hahmo. Tarinat kutkuttavat oppilaan mielikuvitusta ja tukevat omien tarinoiden keksimistä.
  • Opettajan oppaan napakat ja itsenäiset tarinat voi lukea haluamassaan järjestyksessä, eikä tarinan kyydistä tipu, vaikka jotain jäisi väliin. Tämä helpottaa opettajan arkea ja suunnittelua.

Oppilaan materiaalit

Tarinoiden aapinen

Tarinoiden aapinen tukee vahvasti ja monipuolisesti lukemaan ja kirjoittamaan oppimista oppilaan omalla taitotasolla. Aapisessa on  monipuolista luettavaa sekä lukemaan opettelevalle että pitkiäkin tekstejä lukevalle oppilaalle.

Aapisen kirjainosiossa on kaksi aukeamaa jokaiselle kirjaimelle, ja molemmilla aukeamilla on äänne-, tavu-, sana- ja virketason lukemista. Toisen aukeamalla on lisäksi pitkä, tavuttamaton teksti. Oppilas voi kuunnella aapisen tekstejä Otso-sovelluksen kautta.

Ilmestyy tammikuussa 2021.

Lue lisää

Tarinoiden aapinen Tehtävät A

Tehtävät A on tarkoitettu oppilaalle, joka opettelee lukemaan ja kirjoittamaan. Tehtäväkirjassa samat tehtävätyypit toistuvat kirjaimittain ja tehtävissä on monipuolisesti perustason harjoittelua sekä ylöspäin eriyttäviä tehtäviä.

Ilmestyy tammikuussa 2021.

Lue lisää

Tarinoiden aapinen Tehtävät A E

Eriyttävä tehtäväkirja on tarkoitettu oppilaalle, joka tarvitsee tukea kirjoittamisen opettelussa. Tehtäväkirjassa samat tehtävätyypit toistuvat kirjaimittain ja tehtävissä on riittävästi perustason harjoittelua.

Ilmestyy helmikuussa 2021.

Lue lisää

Tarinoiden aapinen Tehtävät B

Ilmestyy huhtikuussa 2021.

Lue lisää

Tarinoiden aapinen Tehtävät B E

Ilmestyy syyskuussa 2021.

Lue lisää

Tarinoiden aapinen Luovat tehtävät

Luovat tehtävät tukevat kertomisen ja kirjoittamisen motivaatiota sekä monilukutaidon kehittymistä, kun oppilas tuottaa kuvia, tekstejä ja tarinoita. Mumun vinkkinurkan vinkit innostavat oppilasta harjoittelemaan erilaisia mediataitoja.

Ilmestyy maaliskuussa 2021.

Lue lisää

Tarinoiden aapinen digikirja

Digiaapinen on digitaalinen vaihtoehto painetulle aapiselle. Sen äänituki tarjoaa tukea erityisesti S2-oppilaan kotiin.

Ilmestyy heinäkuussa 2021.

Lue lisää

Tarinoiden aapinen digilisätehtävät

Digilisätehtävät tukevat lukemaan ja kirjoittamaan oppimista äänne-, tavu- ja sanatasoisten perustehtävien sekä innostavien pelien avulla. Tehtävät muodostavat oppimispolkuja, joiden avulla oppilas tekee aina itselleen sopivia lisäharjoituksia. Digilisätehtävät toimivat mobiililaitteilla ja tietokoneella.

Ilmestyy kesäkuussa 2021.

Lue lisää

Otso-sovellus

Otso-mobiilisovelluksen avulla oppilas voi kuunnella aapisen sisältöjä: äänne-, sana-, tavu- ja virketason tekstejä. Lisäksi kuunneltavissa on kaikki aapisen laulut.

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Tarinoiden aapinen Opettajan oppaat A ja B

Kattava opettajan aineisto helpottaa tunnin suunnittelua ja tukee lukemaan opettamista. Aapisen tarinamaailma on ehjä, hauska ja tunteisiin vetoava. Opettajan oppaan napakat ja itsenäiset tarinat voi lukea haluamassaan järjestyksessä.

Ilmestyy helmikuussa 2021.

Lue lisää

Opettajan liitteet

Ilmestyy kesäkuussa 2021.

Lue lisää

Digiopetusaineisto

Digiopetusaineisto auttaa opettajaa tunnin suunnittelussa ja pitämisessä. Tuntikohtaiset tehtävät rikastavat opetusta ja ovat helposti löydettävissä.

Ilmestyy heinäkuussa 2021.

Lue lisää

Lisämateriaalit

Tarinoiden aapinen laulut (CD)

Ilmestyy helmikuussa 2021.

Lue lisää

Oppikirjailijat

Merja Kuosmanen, luokanopettaja, opettajankouluttaja

Hannele Lampela, lasten- ja nuortenkirjailija

Kati Lassila, erityisluokanopettaja, S2-opettaja

Kati Solastie, luokanopettaja, OPS16 äidinkielen ja kirjallisuuden työryhmän jäsen

kuvitus: Veera Aro

laulut: Tuomo Rannankari, luokanopettaja, muusikko