Otso-mobiilisovellus tuo oppilaan kuunneltavaksi painetun oppikirjan äänitteet, näyttää videot ja paljon muuta. Otso tukee oppilasta etäopetuksessa, läksyjä tehdessä, opittua asiaa kerratessa, ääntämisen harjoittelussa sekä kokeisiin valmistautumisessa. Oppilaiden mielestä sovelluksen käyttäminen on helppoa ja sen sisällöistä on ollut apua myös kotona.
Tekstien kuunteleminen houkuttelee opetettavan asian pariin
”Otsossa on se kivaa, että ei aina tarvitse itse lukea ja voi nopeasti näyttää kameralle sivun ja kuunnella sitten sen tarinan tai tietotekstin”, 9-vuotias Alejandro kertoo Otso-sovelluksen käyttämisestä. Kuunteleminen voikin auttaa oppilasta esimerkiksi oppimaan uuden asian tai kertaamaan jo opittua. Otso kannattaa ottaa avuksi, kun oppilaan pitää toimia itsenäisesti esimerkiksi etäopetuksen aikana.
Kuuntelemalla oppilas pääsee myös toisella tavalla tekstien maailmaan esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden aiheissa. Ääneen luettu teksti ruokkii mielikuvitusta ja houkuttelee nauttimaan tarinoista ja kirjallisuudesta. Samalla kuullunymmärtämistaidot ja sanasto kehittyvät. Tarinoita kuuntelemalla oppilas oppii myös tunnetaitoja, eläytyy toisen asemaan ja tunnistaa ristiriitatilanteita. Myös eri oppiaineiden tietotekstien kuunteleminen tekstiä seuraamalla vahvistaa lukutaitoa.
”Jos on hankaluuksia lukea, niin Otso on varmasti hyödyllinen”, pohtii 14-vuotias Vilma.
Otso tukee vieraiden kielten opiskelua
Oppilas voi Otson avulla kuunnella painetun Otavan kielten oppikirjan tekstejä ja tehtäväkirjan kuuntelutehtäviä sekä katsoa videoita. Oppilas voi esimerkiksi kuunnella tekstin ja sen jälkeen tehdä tehtävät, jotka liittyvät suoraan tekstiin. Kuuntelu auttaa uusien sanojen ja fraasien oppimista.
Kuuntelu tukee vahvasti vieraiden kielten ääntämisen harjoittelua. Sanoihin ja niiden ääntämiseen on helppo palata Otson avulla. Tekstin voi kuunnella rauhassa kotona niin monta kertaa kuin itse haluaa.
14-vuotias Antti on käyttänyt Otso-sovellusta juuri vieraiden kielten oppimisen apuna. ”Otsosta on eniten apua sanakokeeseen lukiessa”, Antti kertoo.
Apua läksyihin ja kokeisiin harjoitteluun
Kotitehtävien tekemistä voi helpottaa, kun opetettavan asian voi kerrata myös kuuntelemalla tekstit ja katsomalla videoita kotona. ”Läksyjen teossa Otso auttaa sillä tavalla, että voi kuunnella tehtävän ja kirjoittaa sitten kuuntelemansa mukaan”, pohdiskelee Alejandro.
”Myös kokeisiin lukiessa Otsosta voi olla hyötyä, jos vaikka oppii helposti kuuntelemalla”, jatkaa Vilma.
Videot auttavat opitun kertaamisessa
Opiskeltavat asiat ja uudet ilmiöt avautuvat erilaisella tavalla, kun oppilas voi Otso-sovelluksen avulla katsella videoita, esimerkiksi opetusvideoita sekä erilaisia opiskeltavaa aihetta syventäviä videoita. Opetusvideot auttavat oppilasta etenemään omassa tahdissa tai kertaamaan opittua itsenäisesti tai yhdessä huoltajan kanssa. ”Otsossa videot ovat selkeitä ja hyviä ja ne on helppo löytää”, kertoo Vilma.
”Videot on hauskoja”, toteaa Antti.
Miten Otso-sovelluksen saa käyttöön?
Oppilaiden mielestä Otso-sovelluksen hankkiminen on helppoa. ”Otso on helppo ladata, kaks nappia pitää vain painaa”, kuvailee 12-vuotias Eero sovelluksen lataamista sovelluskaupasta. ”Sitten voit puhelimen kameralla skannata kirjan sivuja, jolloin saat kuultavaksi kirjan tekstien äänitteitä ja voit katsoa erilaisia videoita”, jatkaa Vilma.
Myös sovelluksen helppokäyttöisyys saa oppilailta kiitosta. ”Otso-sovellus on omasta mielestäni helppokäyttöinen”, sanoo Vilma. ”Sovellus puhelimessa on kätevä”, kiittelee myös Antti.
Näin saat Otson käyttöösi:
- Lataa Otavan Otso sovelluskaupastasi veloituksetta, ilman kirjautumista.
- Valitse Otso-sovelluksesta käyttämäsi kirja.
- Katso Otavan oppikirjaa sovelluksen kautta, ja saat äänet ja videot käyttöösi
Lataa ohje Otso-sovelluksen käyttämiseen (pdf)
Katso Otavan oppimateriaalisarjat, joihin on tarjolla sisältöä Otsossa >