Uusi yläkoulun matematiikan sarja
Tavoitteita, taitoja, onnistumisia
Ääretön tuo oppimisen tavoitteet osaksi jokaista matematiikan oppituntia. Selkeä päämäärä ja oman tehtäväpolun valinta innostavat oppilasta ja auttavat opettajaa eriyttämisessä. Ääretön kannustaa myös oman osaamisen arviointiin ja työskentelyn kehittämiseen. Opettajalle Ääretön on helposti lähestyttävä ja ajanmukainen työväline.
Oppikirjan yksi luku vastaa yhtä tai kahta 45 minuutin oppituntia. Kaksoistunnin materiaaliin on merkitty oppitunnin vaihtumiskohta. Sisällön voi käsitellä myös yhtenä kokonaisuutena esimerkiksi 75 minuutin oppitunnilla.
Luku sisältää teorian, esimerkkejä, oppitunnin oppimistavoitteet ja tehtävistön. Kaikille yhteiset tehtävät konkretisoivat oppimistavoitteita ja auttavat valitsemaan kullekin oppitunnille oman, sopivantasoisen tehtäväpolun A tai B. Molemmat polut kattavat koko luvun sisällön. Polku A on helppo, toistava ja vaikeutuu hieman lopussa. Polun B alku on haastavampi ja taso vaikeutuu nopeasti. Polusta B voi jatkaa Syvennä ja sovella -tehtäviin. Jokaisessa luvussa on lisäksi erilliset Kotitehtävät. Oppilas voi arvioida omaa osaamistaan muutaman luvun välein Testaa taitosi -aukeamien Taitotesteillä. Työskentelytapoja arvioidaan kurssin puolivälissä ja lopussa.
Oppilas voi avata digisymbolilla merkityt sisällöt Otso-sovelluksella. Digitaalisia sisältöjä ovat mm. opetusvideot, GeoGebra-appletit sekä Pohdi pulmaa!‐ ja Tutki ja toimi! ‐tehtävät. Samat sisällöt löytyvät myös Oppilaan maailmasta ja opettajan materiaaleista.
Digikirjaa käyttävien oppilaiden on mahdollista arvioida omaa osaamistaan tehtävien yhteydessä. Opettaja voi seurata oppilaiden etenemistä ja itsearviointia Analytiikkapalvelun avulla.
Opetussuunnitelman perusteiden mukaisissa E‑oppikirjoissa on samat teoriasivut ja Kaikille yhteiset tehtävät kuin vastaavassa yleisopetuksen oppikirjassa. Myös osa muista perustehtävistä ja Taitotestit ovat samoja. Teoriaan ja harjoitustehtäviin on lisätty eteenpäin auttavia vinkkejä.
Harjoitus‑ ja kotitehtävät tehdään suurimmaksi osaksi kirjaan. Vastaustilat eivät pakota oppilasta tiettyyn ratkaisutapaan. E‑kirjan sivunumerointi noudattaa yleisopetuksen kirjan sivunumerointia.
E‑oppikirjoja voivat käyttää yleistä, tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevat. Kirjat soveltuvat oppimateriaaleiksi yleisopetukseen integroiduille oppilaille, maahanmuuttajille, pienryhmille ja ‑luokille sekä muille tukea tarvitseville. E‑oppikirjojen käyttö ei edellytä päätöstä erityisestä tuesta.
Yleisopetuksen kirjan ja E‑kirjan tehtävien vastaavuudet on merkitty painettuun opettajan aineistoon ja digiopetusaineistoon. Digiopetusaineisto sisältää E‑kirjan tehtävien ratkaisut.
E‑digikirja on E‑kirjan digitaalinen versio.
Painettu opettajan aineisto on opettajan oma kirja, joka sisältää oppikirjan pienennetyt aukeamat.
Oppaaseen sisältyy luvuittain opetusvinkkejä, luettelot luvun digitaalisista materiaaleista, Pohdi pulmaa!‑ ja Tutki ja toimi! ‑tehtävät ja kaikkien tehtävien vastaukset. Opettajan aineistoon on myös merkitty yleisopetuksen kirjan ja E‑kirjan tehtävien vastaavuudet sekä tehtävät, jotka voidaan ratkaista opituilla GeoGebra‑taidoilla.
Digiopetusaineistojen materiaaleihin kuuluvat mm.
Analytiikkapalvelu tukee opettajaa arvioinnissa ja eriyttämisessä.
Webinaari
Ääretön-webinaarissa oppikirjailija kertoo, millaisia tavoitteita, taitoja ja onnistumisia Ääretön tarjoaa käyttäjilleen.
Johanna toimii Kempeleessä Ylikylän koulun matematiikan, fysiikan ja kemian opettajana sekä tukioppilasohjaajana. Johanna pyrkii tuomaan oppitunneilleen konkretiaa oppilaiden omien kokemusten ja toiminnallisen työskentelyn kautta. Hän on innokas kokeilemaan uusia lähestymistapoja matematiikan opettamisessa vihkotyöskentelyn tärkeyttä kuitenkaan unohtamatta.
Jonna työskentelee matematiikan lehtorina Helsingin yhteislyseossa Kontulassa. Hän opettaa matematiikkaa sekä yleisopetuksen luokille että matematiikkapainotteisille luokille. Jonnalla on useiden vuosien kokemus sekä opettajajohtoisesta että yksilöllisen oppimisen opetusmallista. Hän on kiinnostunut oppimisen edellytyksistä, motivaatiosta ja itseohjautuvuuden taitojen opettamisesta. Jonnan mielestä innostavinta on, kun opitaan ja oivalletaan yhdessä.
Timo on matematiikan opettaja Tervakosken yhteiskoulussa Janakkalassa. Hän on toiminut pitkään tutorina ja kouluttanut tieto- ja viestintätekniikan käyttämisestä opetuksessa. Timo on osallistunut myös aiheeseen liittyvään alueelliseen kehitystyöhön. Timoa kiinnostaa erityisesti tvt:n monipuolinen käyttö ja toiminnallisuus matemaattisissa aineissa. Timo kirjoittaa myös Matikkatunti-blogia.
Joona toimii matemaattisten aineiden opettajana Tampereen yliopiston normaalikoulussa. Erilaisten opettajankoulutustehtävien lisäksi Joona on ollut Matematiikan päättöarvioinnin kriteerit -työryhmän jäsenenä ja toiminut myös koulutusviennin tehtävissä. Erityisen kiinnostunut Joona on matematiikan opetuksen ja oppimisen digitaalisten ratkaisujen kehittämisestä.
Salla opettaa matematiikkaa Helsingin normaalilyseon yläkoulussa ja lukiossa. Lisäksi hän ohjaa matematiikan opetusharjoittelijoita. Sallaa kiinnostaa etenkin monipuolisten ja eritasoisten matematiikan tehtävien laatiminen. Sallan pyrkimyksenä on, että jokainen oppilas saisi matematiikasta riittävästi haasteita ja runsaasti onnistumisen kokemuksia.
Timo on matemaattisten aineiden lehtori, kouluttaja ja oppikirjailija. Hän opettaa Pohjankartanon koulussa Oulussa. Timo on toiminut matematiikan OPS-työryhmän jäsenenä, Matematiikan päättöarvioinnin kriteerit -työryhmän jäsenenä ja toiminnallisen matematiikan kouluttajana Oulun Matikkamaassa. Timo on ollut mukana tekemässä useita oppimateriaalisarjoja, mm. alakoulun Tuhattaituri- ja Oivaltaja-sarjoja ja yläkoulun Pii-sarjaa.
Tommi opettaa pitkää matematiikkaa Kiuruveden lukiossa. Tommi on ollut pitkään mukana tekemässä yläkoulun ja lukion matematiikan oppimateriaaleja, mm. lukion Juuri-sarjaa ja yläkoulun Pii-sarjaa. Tommi innostuu erityisesti tehtävien kirjoittamisesta ja pyrkii löytämään niihin tuoreita ja aitoon arkeen liittyviä ideoita.