Opetusvinkit

Veikeät virkkaustiput

Eero multaa rakastaa, nenässään sitä tuoksuttaa.
Aurinko valoa Eerolle tuo, Eero iloa muillekin suo. 

Munajahtiin kaikki nyt, on jää maasta hävinnyt!
Oonakin asiasta innostuu, galleriaan lapset ja hymyyn suut! 

Annun isä, Eero rakastaa kevättä ja mullan tuoksua. Hän alkaa suunnitella Rinkelimäen uusia kevätistutuksia jo heti tammikuussa, vaikka maa on vielä jäässä ja kevään vihreydestä ei ole tietoakaan. Eero unelmoi auringon keltaisista narsisseista, heleän sinisistä helmililjoista ja tummanpunaisista tulppaaneista. – Nyt on onneksi jo maaliskuu, Eero ajattelee eräänä valoisana kevätaamuna. Hän on niin iloinen, että haluaa jotenkin jakaa iloaan toisillekin. Hän miettii mistä asioista lapset uneksivat kevään kohistessa korvissa. Hänen mieleensä tulvivat Annun ja hänen ystäviensä keskustelun pätkät luudalla liitävistä noidista ja suloisen pehmeistä tipuista. Eero hymyilee muistellessaan viime pääsiäisen virpomisretkeä Epun kanssa. Suklaata oli joka puolella… 

Eero päättää järjestää lapsille pääsiäismunajahdin ympäri Rinkelimäkeä. Kun Ollin äiti, Oona kuulee tästä, hänkin innostuu valtavasti. Hän haluaa järjestää lapsille, niin kaneille kuin ketuillekin, pääsiäistaidepajan galleriassaan. Pajassa saa piirtää, maalata ja askarrella ihania pääsiäistaideteoksia. Ja sitten järjestetään taidenäyttely ja tietenkin avajaiset, joissa tarjotaan jättikokoisia suklaamunia ja vadelmamehua. Tervetuloa koko Rinkelimäki! 

Tarvikkeet: 

  • valkoista A4-kokoista piirustuspaperia
  • vihreää pulloväriä
  • kuppeja ja “töpöttimiä” (esimerkiksi superlonista leikattuja palasia) 
  • eri väristä kartonkia 
  • tusseja
  • sakset
  • puikkoliimaa ja Erikeeperiä/kuumaliimaa
  • irtosilmiä
  • eri värisiä puuvillalankoja, (virkkuukoukkuja)
  • mallit (muna, tipu ja pupu) 
  • koristeita esim. höyheniä   

Keskeistä: 

  • sormivirkkauksen harjoitteleminen
  • töpötystekniikan kokeileminen
  • työn sommitteleminen

Ohjeet: 

  1. Tehtävään voidaan virittäytyä keskustelemalla pääsiäisestä ja sen viettoon liittyvistä perinteistä sekä tutkimalla esimerkiksi tipujen, pupujen ja erilaisten pääsiäiskoristeiden kuvia internetistä.
  2. Aikuinen esittelee lapsille mallit ja lapset miettivät minkä värisiä lankoja he tarvitsevat eli aikovatko he tehdä työhönsä tipuja, pupuja vai munia.
  3. Sormivirkataan/virkataan halutun värisistä puuvillalangoista halutun pituisia pätkiä. Sormivirkkausta voi tehdä aina pienenkin hetken kerrallaan tai vaikka välityönä. Valmiit virkatut pätkät päätellään ja ylimääräiset “hännät” leikataan pois.
  4. Harjoitellaan harjoittelupaperille vihreän pullovärin töpöttämistä ja mahdollisesti vihreän eri sävyjen sekoittamista.
  5. “Töpötetään” A4-kokoinen paperi vihreäksi taustaksi eli nurmikoksi. Laitetaan nimillä varustetut paperit alustojen päällä kuivumaan. Papereiden kuivuttua laitetaan ne painon (esim. kirjapino) alle painumaan suoriksi.
  6. Piirretään mallien avulla halutut hahmot halutun värisille kartongeille ja leikataan siististi irti.
  7. Kun virkkauspätkiä alkaa olla riittävästi, kokeillaan pätkiä leikattujen hahmojen päälle. Liimataan/kuumaliimataan virkatut pätkät hahmoihin aikuisen avustuksella ja annetaan kuivua.
  8. Liimataan/kuumaliimataan hahmoille yksityiskohdat ja koristeet.
  9. Liimataan hahmot työhön.
  10. Pääsiäispyhiä odotellessa ihaillaan töitä ja haluttaessa voidaan kirjoittaa töistä sanoja, virkkeitä tai tarinaa. Näyttelynkin voi Rinkelimäen tyyliin järjestää.

Valoisia askarteluhetkiä ja tipumaista pääsiäisen aikaa!

Petra Nummelin