Artikkelit

Matematiikan perusta haltuun – ”Oivaltajassa perusasioita painotetaan hyvin” 

Matematiikan uutuussarja Oivaltaja on noussut suosioon monien opettajien keskuudessa. Luokanopettaja Jenna Sangi on käyttänyt Oivaltajaa kolmen vuoden ajan. Häntä ovat ilahduttaneet oppikirjan selkeys ja hyvät opetusvideot. 

Jenna työskentelee tällä hetkellä Vihannin yhtenäiskoulun kakkosluokan opettajana. Koulurakennus on uusi ja viihtyisä, mikä luo hyvät puitteet opetukselle. Jennalla on tällä hetkellä 21 innokasta oppilasta, jotka tuovat vauhtia ja vilskettä luokkaan. ”Pienten kanssa on mukava työskennellä, kun heillä on intoa ja energiaa kaikkeen”, hymyilee Jenna. 

Kirjan selkeä rakenne tuo sujuvuutta tunnille 

Oivaltaja-sarja valittiin Vihannin koulussa käyttöön ensimmäisten joukossa. Jennalla sarja on käytössä jo toisen opetusryhmän kanssa. Oivaltaja valittiin koulussa käyttöön sen raikkaan ulkoasun ja selkeän kokonaisuuden takia.  

”Oivaltajan oppikirjassa pidän sen selkeästä rakenteesta, sillä perustehtäviä on kolme sivua. Näin oppilaat osaavat jatkaa sujuvasti laskemista seuraavalle sivulle”, Jenna kertoo. ”Juuri eilen yksi oppilas totesi toiminnallisten harjoitusten lomassa, että haluaisi tehdä vaan kirjaa. Hän on niin innoissaan peruslaskemisesta. Oppilailleni ollut tosi tärkeää, että he pääsevät laskemaan kirjaan.” 

Oivaltajassa Jenna on pitänyt siitä, että perusasioiden haltuun ottamista painotetaan. ”On ihanaa, että tärkeitä asioita toistetaan oppikirjassa paljon. Esimerkiksi lukujonotaitojen riittävä harjoitteleminen näkyy nyt luokassani, kun olemme aloittaneet kertotaulujen treenaamisen. Perusasioiden painottaminen on mielestäni hyvin mietitty Oivaltajassa”, Jenna toteaa. 

Ilahduttavat opetusvideot herättävät kiinnostuksen 

Jennaa on ilahduttanut myös Oivaltajan opetusvideot, joissa opetettava asia on esitetty selkeästi ja oppilaita kiinnostavasti. ”Usein luokassani tehdään jokin toiminnallinen aloitus, jonka jälkeen katsotaan yhdessä opetusvideo. Sitten aloitetaan hommat. Opetusvideosta on tullut tunnin aloittamisen rutiini”, Jenna kertoo. 

Opetusvideoiden lisäksi Jennan oppilaita ovat innostaneet Oivaltajan pelit sekä laulut, joita oppilaat ovat laulaneet mielellään mukana. ”Musiikki on tärkeää alkuopetuksessa ja se tuo iloa myös matematiikan opiskeluun.” 

Jenna vinkkaa muille opettajille, että Oivaltajan digiopetusaineistoon kannattaa perehtyä rauhassa. ”Opetusvideoiden ja laulujen lisäksi, sieltä löytyy esimerkiksi paljon eriyttämiseen liittyviä materiaaleja”, hän muistuttaa. 

Jennan luokassa on ollut enemmän tarvetta ylöspäin eriyttäville tehtäville: ”Oivaltaja-oppikirjasta löytyy kuitenkin riittävästi haastavia tehtäviä, jotka motivoivat taitaviakin oppilaita pohtimaan ja pähkäilemään.”