Artikkelit

Kallio-sarjan kantavat ajatukset

Otavan yläkoulun uudet reaaliaineiden sarjat on tehty vastaamaan koulun arjesta nouseviin tarpeisiin. Siksi uudet oppimateriaalimme ovat kielitietoisia, nykyaikaisia, monipuolisia ja erilaisille ryhmille sopivia. Kaikkea tätä on myös uusi Kallio. Kokosimme yhteen myös muut kantavat ajatukset sarjan taustalla.

Kielitietoisuus

Kielitietoisuus on Otavan uusien yläkoulun reaaliaineiden oppimateriaalien perusta. Niin myös Kalliossa. Kielitietoinen opetus tukee oppilaan luku- ja kielitaidon kehittymistä. Se ajaa osittain myös eriyttämisen tarpeen, jolloin erillistä eriyttävää opetusmateriaalia tarvitaan tunnilla vähemmän. Kalliossa jokaisen luvun tekstit on kirjoitettu kielitietoisiksi, joten ne ovat helposti luettavia. Luvut alkavat tiivistelmällä, joka kokoaa yhteen pääasiat ja auttaa oppilasta ymmärtämään, mitä asioita kyseinen luku sisältää. Oppikirjassa on mukana myös tekstiä tukeva sanastoelementti ja lisäksi maantieteelliset käsitteet on koottu erilliseksi käsiteluetteloksi.

Visuaalisuus

Kalliossa visuaalisuudella on suuri pedagoginen painoarvo ja siihen on kiinnitetty paljon huomiota. Sarjan rakenne on looginen ja eri luvut ovat sopivan mittaisia. Tämä mahdollistaa yhden luvun opettamisen yhden tai kahden oppitunnin aikana ja helpottaa näin asioiden hahmottamista. Eri aiheet on helpompi omaksua, sillä ne on jaettu hallittaviksi kokonaisuuksiksi. Tekstiosuuksissa kaikki sanat on tarkkaan mietitty, jotta tekstin määrä saadaan pysymään maltillisena.

Videot ilmiöiden ja taitojen oppimisen tukena

Kallio-sarjaa varten tehdyt videot tekevät ilmiöiden ja taitojen oppimisesta entistä helpompaa. Videoiden avulla maantiedon keskeiset ilmiöt ja prosessit saadaan ymmärrettävään ja kiinnostavasti esitettyyn muotoon. Opettajan digiaineisto tarjoaa lisää tukea asioiden opettamiseen.

Oppimista jokaiselle

Kallio on tehty monenlaisille oppijoille ja helpottamaan opettajan työtä. Sarjaan kuuluva erillinen Ytimessä-kirja on tarkoitettu oppilaille, joille oppikirja ei vielä sovi esimerkiksi kielellisten haasteiden vuoksi. Se antaa tukea monen tasoisille oppilaille ja sen rinnakkainen käyttö oppikirjan kanssa on helppoa ja selkeää. Kallio-oppikirja eriyttää myös ylöspäin tarjoamalla syventäviä tekstejä niille, jotka kaipaavat lisää haastetta. Myös sarjan kolmitasoiset tehtävät ottavat huomioon erilaiset taitotasot.