Opetusvinkit

Askartele talvisen metsän tunnelmaa

Jouluinen maisema, metsässä tunnelma.
Hiljaisuus puhuttaa, jopa uteliasta kulkijaa.

Talvinen maisema, ystävät rauhassa.
Kuuletko kuiskauksen, ystävän salaisen? 

“Annu ja Olli ovat huolissaan Vaapukkametsän tulevaisuudesta. Olli suree isänsä osuutta metsän mahdolliseen pois hakkaamiseen uuden ostoskeskuksen tieltä, ja Annu pohtii kuinka suuri osa metsästä ehkä kaadetaan pois ja mitä tapahtuu hänen metsässä olevalle pienelle koululleen. Ystävykset eivät kuitenkaan lannistu, vaan salaliitto ja ystävyyden sekä metsän puolustaminen tuntuvat heistä entistä tärkeämmiltä. 

Annu haluaa jotenkin säästää metsän ihanan tunnelman mielessään ja jakaa sitä toisillekin. Yhdessä ystävykset keksivät, että he askartelevat Annun kellarista löytyviin tyhjiin hillopurkkeihin maisemia Vaapukkametsästä ja jakavat niiden avulla joulumieltä niin kaneille kuin ketuillekin.”

Tarvikkeet:

 • pestyjä lasipurkkeja kansineen (esim. hillopurkkeja), joista etiketit irrotettu
 • valkoista pulloväriä ja pieniä pensseleitä
 • kuumalimapyssy ja kuumaliimapuikkoja tai askarteluliimaa (Erikeeper)ja liimatikkuja
 • pumpulia/vanua
 • säkkikangasta
 • siimaa 
 • mustaa/sinistä/vihreää piirustuspaperia/kartonkia 

Luonnonmateriaaleista tehtyyn työhön lisäksi

 • männynkäpyjä/kuusenkäpyjä
 • maanomistajan luvalla kerättyä jäkälää, naavaa ja maasta löytyviä pieniä oksia

Valmismateriaaleista tehtyyn työhön lisäksi

 • huovutusvillaa (värjättyä)
 • valmiita huovutettuja erikokoisia valkoisia/sinisiä palloja
 • valkoisia puuhelmiä
 • kulta/hopeapaperia

Keskeistä:

 • luonnonmateriaalien kerääminen
 • talvisen luonnon pohtiminen: värit, metsän tunnelma ja kasvit
 • oman talvisen maiseman suunnitteleminen
 • kierrätys- ja luonnonmateriaalien hyödyntäminen
 • pitkäjänteinen työskentely

Ohjeet:

 1. Tehtävään voidaan virittäytyä tekemällä retki metsään havainnoimaan metsän talvisia värejä, tunnelmaa ja kasveja. Jos askartelu halutaan tehdä luonnonmateriaaleista, ohjeistetaan lapset keräämään pieniä käpyjä sekä (maanomistajan luvalla) pieni määrä jäkälää ja naavaa. Luonnonmateriaalit laitetaan koululla kuivumaan esimerkiksi (nimikoitujen) sanomalehtien päälle. Kuivumiseen kannattaa varata riittävästi aikaa.
 2. Jos maisemassa käytetään käpyjä, maalataan ne valkoisella pullovärillä ja annetaan kuivua.
 3. Opettaja voi halutessaan ohjata lapsia suunnittelemaan oman talvisen maisemansa joko pelkästään luonnonmateriaaleilla, valmiilla materiaaleilla tai niiden yhdistelmällä. Yhdessä aikuisen kanssa on hyvä käydä läpi, että purkin ei ole tarkoitus tulla täyteen materiaalia, vaan sinne olisi hyvä jäädä tilaa, etenkin, jos haluaa liimata purkin kannesta siimalla alaspäin roikkumaan “lumipalloja”. Tämä onnistuu helpoiten korkeaan lasipurkkiin.
 4. Kokeillaan ja valitaan omaan nimikoituun lasipurkkiin sopivat materiaalit. Purkin pohjalle voi halutessaan laittaa esimerkiksi purkin kannella ympyrän muotoon piirretyn ja leikatun säkkikankaan palan. Pohjalle voi myös suoraan laittaa vanua/pumpulia lumeksi. Jos käyttää valmiita (värillisiä) huovutusvilloja ne kannattaa asetella tässä vaiheessa purkkiin sekaisin vanun/pumpulin kanssa. Vihreä/ruskea huovutusvilla kuvastaa lumen alta vielä pilkottavaa metsänpohjaa. Jos haluaa pumpulin/lumen pysyvän jämäkästi paikoillaan, aikuinen voi pudottaa kuumaliimapyssyllä purkin pohjalle pikkuisen liimaa. Myös huovutusvillaan voi laittaa tilkan liimaa ja painaa kiinni vanuun/pumpuliin. Sama onnistuu myös askarteluliimalla.
 5. Purkin pohjan ollessa valmis, jatketaan halutuilla materiaaleilla. Luonnonmateriaaleista erityisesti jäkälä vaatii varovaista käsittelyä. Asetellaan ja liimataan halutut materiaalit purkkiin.
 6. Jos maisemasta haluaa jouluisen, voi vihreään piirustuspaperiin/kartonkiin piirtää kuusen. Kuusi leikataan ja asetellaan purkkiin paikoilleen pienellä liimatilkalla. Kuusen latvaan voi kultapaperista piirtää ja leikata tähden.
 7. Jos talvimaisemaan halutaan leijailemaan lumihiutaleita/lumipalloja, liimataan kuumaliimalla purkin sisäkanteen siiman pätkä ja jätetään pitkä pätkä siimaa vielä roikkumaan. Tähän pitkään pätkään liimataan kuumaliimalla vanua/pumpulia sopivin välimatkoin. Ylijäänyt siima leikataan pois ja kansi kierretään paikoilleen purkkiin.
 8. Purkin kannenkin voi halutessaan koristella metsäiseksi piirtämällä ja leikkaamalla purkin kannella halutun värisen ympyrän, joka liimataan kanteen. Kanteen voi lisäksi liimata luonnonmateriaalia ja/tai valmiita materiaaleja. Purkin kansi voi hyvällä tuurilla olla jo sopivan värinen. Maiseman voi myös rakentaa ilman kantta.
 9. Työtä voi haluttaessa jatkaa askartelemalla metsään Annun ja Ollin sekä muita tuttuja tai metsän eläimiä. Jokaisen oma maisema voi myös toimia kirjoitusharjoituksen pohjana. Osa kirjoittaa maisemasta sanoja, joku virkkeitä ja jotkut jopa lyhyen tarinan tai ehkä runon.
 10. Ihaillaan talvisen metsän tunnelmaa ja järjestetään purkeista näyttely koko koululle ennen kuin laitetaan purkit piiloon odottamaan joulua.

 

 

 

Tunnelmallista joulun aikaa ja talvisen metsän taikaa. 

 

Teksti ja askartelujen kuvat: Petra Nummelin