Onni kotitalous 7-9 (OPS 2016)

Yläkoulun kotitalous

Onni on uuden opetussuunnitelman mukainen kotitalouden oppikirja, jonka seurassa on hauska oppia arjen perustaitoja. Onni opastaa kestäviin valintoihin, tietoiseen kuluttajuuteen ja luovuuteen kodissa ja keittiössä.

Oppikirjan teksti on jaettu selkeisiin kokonaisuuksiin. Runsas kuvitus auttaa oppilasta omaksumaan tietoa ja innostumaan kirjan teemoista. Onni huomioi myös erilaiset oppijat ja sen avulla on helppo eriyttää ylös- ja alaspäin.

Onni noudattaa uutta opetussuunnitelmaa. Lue lisää.

Tutustu käyttäjäetuihin

Katso hinnat

Onni kotitalous 7-9 (OPS 2016)

Ajankohtaista

  • Onni-sarjan opettajan digiopetusaineisto on täydentynyt uusilla oppilaille tulostettavilla monisteilla. Digiopetusaineistoon on lisätty 46 uutta monistetta.

Voit kokeilla oppitunnilla kolmea niistä:

Ateriasuunnittelu (pdf)

Reseptit hallintaan (pdf)   

Peruna ja vilja (pdf)

Kouluruokailu (pdf)

  • Uutta Onnin digikirjassa! Videoissa tarkastellaan mm. pöytätapoja 1920-luvulla ja 1980-luvun mainoksia. Vloggaajat Vilja ja Tuomas kertovat mm. kaupunkiviljelystä ja pyykinpesusta.
  • Oppikirjan 4. painoksessa on otettu huomioon käyttäjien toiveet.

Oppilaan materiaalit

Onni kotitalous 7–9 Oppikirja

Selkeä oppikirja tarjoaa onnistumisen elämyksiä jokaiselle oppilaalle.
Onni tukee arkielämässä tarvittavien taitojen kehittymistä ja
ohjaa oppilasta pohtimaan, kokeilemaan ja olemaan luova.

Katso näytesivut tästä.

 

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Vinkit ja ideat

Juhlitaan vappua

Täältä löydät Onni-sarjan uuden vappureseptin ja hauskan vappubingon.

Juhlitaan vappua (pdf)

Vappubingo (pdf)

Lue lisää

Galette ja vihersmoothie

Virittäytykää syksyiseen tunnelmaan galetten ja vihersmoothien kera. Nappaa reseptit tunnille mukaan!

Tulosta reseptit (pdf) >

Lue lisää

Smoothie-kulhot

Kokeilkaa ihanaa smoothieta kulhossa.

Tulosta resepti (pdf) >

Lue lisää
Onni monisteet

Uudet monisteet

Onni-sarjan opettajan digiopetusaineisto on täydentynyt uusilla oppilaille tulostattavilla monisteilla. Voit kokeilla oppitunnilla monisteita:

Ateriasuunnittelu (pdf)

Reseptit hallintaan (pdf)

Peruna ja vilja (pdf)

Kouluruokailu (pdf)

Lue lisää

Juhlapöydän kattaus

Juhliin kuuluu olennaisena osana ruoka, mutta myös kaunis kattaus ja hyvä juhlamieli. Lisäksi olennaista on muistaa juhlan huolellinen suunnittelu. Nappaa tästä mukava tehtävä oppitunnille sekä lisäväriä juhlakattaukseen. Tehtävä oppitunnille: Suunnittele kattaus ja teemaan sopiva ruokatarjoilu haluamaasi kevään juhlaan. Tulosta menu ja nimikortit (pdf) >

Lue lisää

Granola

Ilahduta ystävänpäivänä ystävääsi itse tehdyllä ruokalahjalla.

Valmista Granolaa Onni-kirjan ohjeen mukaan. Granola maistuu jogurtin tai maidon kanssa välipalana tai aamiaisena.

Pakkaa granola pieniin lasipurkkeihin ja liimaa purkkiin Onni-pakastetarra. Tarraan voit kirjoittaa ystävällesi tervehdyksen, granolan käyttöohjeen tai sisällysluettelon.

Tulosta resepti (pdf) >

Lue lisää

Pakastimen puhdistus

Paras ajankohta pakastimen puhdistukseen on talvinen pakkaspäivä. Mitä välineitä tarvitaan? Miten työvaiheet etenevät?

Tulosta tehtävämoniste (pdf) >

Lue lisää
Onni

Jouluresepti ja pakettikortit

Onni on itse tehdyt lahjat. Tulosta tästä jouluinen resepti sekä pakettikortit.

Tulosta resepti ja pakettikortit (pdf) >

Lue lisää
Onni

Jouluristikko

Ristikko on mukava pieni välipala joulukuun oppitunneille.

Tulosta ristikko (pdf) >

Lue lisää

Kurpitsavisa

Kurpitsavisa kutsuu luokkasi leikkimieliseen visailuhetkeen.

Tulosta kurpitsavisa (pdf) >

Lue lisää

Oppikirjailijat

Katariina Kukkola

Valmistuin kasvatustieteen maisteriksi ja kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta noin parikymmentä vuotta sitten. Opettajakokemusta minulle on kertynyt sekä ammatti- että peruskoulusta. Olen toiminut erityiskoulussa kotitalouden lehtorina runsaat 15 vuotta. Tällä hetkellä opetan myös yleisopetuskoulussa. Olen perehtynyt uuteen opetussuunnitelmaan toimiessani viime vuonna Hyvinkään kaupungin kotitalouden OPS-työryhmän puheenjohtajana.

Osallistun ahkerasti opetusalan täydennyskoulutuksiin ja opiskelen erityispedagogiikan aineopintoja. Oppikirjailijana pysyn ajan tasalla omalla alallani sekä saan opetustyöhöni uutta mielenkiintoa. Vapaa-aikani kuluu lenkkeilyn, rymäliikunnan ja kolmen teini-ikäisen lapsen harrastusten parissa.

Työssäni erilaisten oppijoiden kanssa olen huomannut, että myönteisen ilmapiirin säilyttäminen on oppimisessa tärkeintä. Toimivat ja oppilaiden tarpeisiin vastaavat oppimateriaalit tuovat tunneille iloisia onnistumisia sekä auttavat oppilasta ja opettajaa pysymään opetettavan asia äärellä. Tämä tärkeä tavoite saavutettiin edellisen kirjaprojektini Erityisen hyvää -kirjan myötä. Uusi Onni-kirja antaa mahdollisuuksia toteuttaa uuden opetussuunnitelman mukaista kotitalouden opetusta selkeiden työskentelyohjeiden mukaan sekä tarjoaa sähköisen oppikirjan myötä opetuksen eriyttämismahdollisuuksia sekä ylös että alaspäin.

Lue lisää

Kaisu Meronen

Olen työskennellyt ruoka- ja ravitsemusviestinnän parissa useissa tehtävissä huikeat kaksikymmentä vuotta. Onni-kirjaan tuon näkökulmaa laajalla skaalalla ravitsemusasiantuntijuuden ja pedagogiikan siivittämänä. Mielestäni tärkeintä on auttaa oppilaita löytämään ja säilyttämään oppimisen ilo. Siitä kasvaa kiinnostus ja motivaatio kehittää kotitaloustaitoja ja -tietoja.

Lue lisää

Anna-Mari Summanen

Olen valmistunut sekä kasvatustieteen että terveystieteiden maisteriksi. Lisäksi ”takataskusta” löytyy muutama ammattitutkinto. Työskentelen Taipalsaarella, Saimaanharjun yhtenäiskoulussa kotitalouden ja terveystiedon lehtorina. Opetustyön lisäksi työkokemusta on karttunut myös virkamiespuolelta (mm. OPS-koordinaattorin työ Taipalsaarella ja työ terveystiedon oppimistulosten arvioinnissa OPH:ssa). Tällä hetkellä aika vierähtää opetustyön ohella sekä oppilas- ja opiskelijahuollon arvioinnin että väitöskirjan työstämisen parissa.

Innostus itsensä kehittämiseen, uusien asioiden oppimiseen, oppimateriaalin päivittämiseen, oman opetuksen reflektointiin ja hiomiseen sekä oppilaiden oppimisen ja hyvinvoinnin edistämiseen antavat mukavasti sisältöä omalle opetustyölle. Opetuksessa koen merkitykselliseksi oppilaiden ohjaamisen vastuulliseen ja toiset huomioivaan työskentelyyn. Oppilaiden oivaltavat onnistumiskokemukset ovat opetustyön ”herkkupaloja”.

Vapaa-aika vierähtää liikkuen, lukien, matkaillen ja mökkeillen. Kaksi murrosikäistä neitiä ja opettajamies antavat mukavasti vertailevaa kosketuspintaa kouluarkeen. Tämä on toinen isompi oppikirjaprojekti minulle, sillä olin mukana myös EVÄS-sarjassa.

Lue lisää

Salla Venäläinen

Kiinnostukseni kasvatustiedettä ja kotitalouden opettamista kohtaan alkoi parikymmentä vuotta sitten, kun aloitin opinnot Helsingin yliopistossa ”Sturella.” Valmistuin kasvatustieteen maisteriksi ja kotitalousopettajaksi ja aloitin työt yläkoulun kotitalousopettajana. Myöhemmin toimin myös erityisluokanopettajana, innostuin jatko-opinnoista ja väittelin kasvatustieteestä vuonna 2010.

Olen työskennellyt perusopetuksen lisäksi Helsingin yliopistossa yliopistonlehtorina, Opetushallituksessa oppimistulosarvioinnissa projektipäällikkönä ja tällä hetkellä työskentelen Kansallisessa koulutuksen arviointikeskuksessa arviointiasiantuntijana.

Keskeisinä asioina oppimisen tukemisessa näen motivoinnin lisäksi vuorovaikutteiset toimintatavat, oppilaiden vahvuuksien tunnistamisen sekä opettajan kannustavan palautteen.

Vapaa-ajallani mökkeilen ja lenkkeilen sekä nautin ajastani perheen ja ystävien kanssa.

Onnissa olen osallistunut Onnin digiopetusaineiston eli opettajan materiaalin tekemiseen.

Lue lisää